Marius Voineag, la bilanţul DNA pe 2023: Cazurile de mare corupție în atenția procurorilor

193
Marius Voineag, la bilanţul DNA pe 2023: Cazurile de mare corupție în atenția procurorilor - bilant-dna-1708955831.jpg

Articole de la același autor

Procurorul şef al DNA, Marius Voineag, afirmă, la bilanțul de activitate pe anul 2023, că procurorii au redescoperit „curajul” de a investiga cazuri de mare corupţie.


„Dacă ar fi să aleg un singur cuvânt care să sintetizeze activitatea Direcției Naționale Anticorupție din ultimul an, acesta ar fi „încredere”. Mă refer atât la „încrederea” celor care lucrează în cadrul instituției, încredere care se vede în „curajul” redescoperit de a investiga cazuri de mare corupție, cât și la „încrederea” cetățenilor de a veni cu sesizări către noi. Mă refer inclusiv la „încrederea” partenerilor noștri instituționali, de care ne-am bucurat și pe parcursul acestui an intens și care este pe deplin probată de prezența domniilor voastre astăzi la acest eveniment, în calitate de reprezentanți ai acestor instituții.


Această încredere ne responsabilizează și ne obligă să continuăm eforturile noastre de a ne îndeplini la standarde înalte de calitate misiunea dificilă care ne revine, indiferent de context și de provocări”, a spus Voineag, luni, la prezentarea bilanțului DNA, pe 2023.


Voineag: DNA a lucrat mai bine și mai intens în anul care tocmai s-a încheiat
„În cursul anului 2023 au fost trimiși în judecată 651 de inculpați. Este important de menționat faptul că a crescut semnificativ numărul inculpaților trimiși în judecată față de care au fost luate măsuri preventive privative de libertate (43 inculpați în anul 2023, față de 22 inculpați în anul 2022), creșterea fiind de 95,45%, potrivit gandul.ro
Din punct de vedere al asigurării efectului descurajant prin recuperarea produsului infracțional, în anul 2023 am înregistrat o creștere semnificativă, de peste 450% cu privire la efectivitatea sechestrelor pe bunuri individualizate, aspect care confirmă utilitatea dezvoltării unei structuri dedicate investigațiilor financiare.


În ceea ce privește parametrii cantitativi, un element cheie care reflectă creșterea eficienței instituției este dat de numărul de dosare soluționate 2259 anul trecut, față de 2087 în anul 2022.


Totodată, polițiștii din cadrul DNA au avut delegări în aprox. 5800 dosare penale, față de aprox. 5000 dosare în anul 2022, iar specialiștii au întocmit cu 30% mai multe rapoarte de constatare. Și numărul perchezițiilor domiciliare a înregistrat o creștere de la 847 la 1257, ceea ce indică un volum de activitate operativă în creștere, activități ale căror rezultate se vor vedea în viitorul apropiat”, a transmis procurorul șef al DNA Marius Voineag.


„Suntem perfect conştienţi că avem un context electoral şi că există riscul ca orice facem să fie interpretat”


În același context, sursa citată a mai spus că este conştient că urmează un an electoral şi există riscul ca orice vor face procurorii anticorupţie să fie interpretat şi să stârnească controverse sau discuţii.


„În privinţa activităţii din acest an, trebuie să precizez că suntem perfect conştienţi că avem un context electoral şi că există riscul ca orice facem să fie interpretat şi să stârnească controverse sau discuţii. Dar vă asigur că Direcţia Naţională Anticorupţie va continua să aibă aceeaşi determinare pentru combaterea fenomenului corupţiei”, a declarat Marius Voineag, la şedinţa de bilanţ a DNA.


„În acest an, şi mai ales în anul următor, vom putea evalua mai bine rezultatele noilor politici manageriale. Vom continua să ţintim creşterea capacităţii instituţionale şi cu accent pe politicile de resurse umane, în special în ceea ce priveşte motivarea, eficientizarea, formarea şi perfecţionarea. În activitatea operativă vom continua să ţintim cazurile de mare corupţie în domeniile prioritare, cu impact direct asupra vieţii cetăţenilor”, a mai afirmat procurorul şef al DNA.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9537 secunde