Mașina de serviciu este dotată cu sistem de geolocalizare GPS? Atenție la litera legii!

417
De cele mai multe ori, din dorința de a împiedica furturile, cele mai multe dintre firme instalează pe mașinile pe care le dau în folosință angajaților sisteme de geolocalizare GPS. Măsura a fost declarată incompatibilă cu legea datelor personale, motiv pentru care cei care se știu în această situație trebuie să găsească altă variantă de protejare a bunului.

Într-un document guvernamental recent redactat, citat de profit.ro, se arată că "utilizarea sistemului de geolocalizare GPS reprezintă o modalitate de prelucrare de date cu caracter personal, întrucât permite angajatorului identificarea unui angajat, în mod indirect, prin localizarea vehiculului utilizat de către salariatul său, chiar dacă scopul principal al prelucrării este cel al protecției bunurilor societății de eventuale furturi. Prin urmare, societatea care dorește să recurgă la astfel de sisteme de localizare geografică a vehiculelor intră sub incidența dispozițiilor Legii 677/2001".

Așadar, legea mai sus amintită reglementează protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.

Astfel, plecând de la premisa că aparatele de tip GPS vin la pachet cu riscuri ce pun în pericol drepturile și libertățile angajaților ce conduc vehiculul monitorizat, în document scrie negru pe alb că, înainte de montarea unor astfel de sisteme de supraveghere, angajatorul trebuie să evalueze pas cu pas la ce riscuri se supune activitatea sa, pentru a stabili clar în ce măsură este sau nu nece-sară utilizarea acestor echipamente. Și asta nu este tot. Același document prevede că angajatorul trebuie să facă tot posibilul să găsească și alte "posibilități de îndeplinire a scopului propus".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3136 secunde