Mașinile "bulgărești" inspectate de RAR Constanța

2719
Mașinile

Constănțenii care dețin mașini înmatriculate  în Bulgaria nu vor mai trebui să călătorească în statul vecin pentru inspecția tehnică periodică. Începând din aprilie, starea tehnică a acestor autoturisme va fi verificată de Registrul Auto Român.

Legislația privind inspecția tehnică periodică, prin care se certifică încadrarea vehiculelor rutiere în normele tehnice privind siguranța circulației rutiere a fost modificată. Ordonanța 6/2012, publicată la începutul acestei luni în Monitorul Oficial, stipulează că, începând din aprilie, autoturismele înmatriculate în alte state vor putea fi supuse, la cerere, unei inspecții tehnice periodice în România. Până în prezent, legislația statului nostru nu permitea acest fapt.
Tudorel Calapod, șeful RAR Constanța, ne-a declarat că Ordonanța are la bază mai multe memorii transmise de instituțiile de profil din întreaga țară. "Am transmis propunerea pentru aprobarea efectuării inspecției tehnice periodice și pentru autovehiculele înmatriculate în alte state urmare a situațiilor cu care ne-am confruntat. În special la sfârșit de an suntem solicitați de români care vin să-și petreacă vacanța în țară, dar constată că trebuie să refacă inspecția și ni se adresează. Unii sunt în situații efectiv fără soluție, căci nu pot pleca la drum cu ITP-ul expirat", a afirmat reprezentantul RAR Constanța.
"În perioada de utilizare a vehiculelor, este posibilă expirarea inspecției tehnice periodice acordată în statul de înmatriculare. Efectuarea inspecției tehnice periodice în statul de înmatriculare este uneori dificilă, din cauza distanțelor ce trebuie parcurse și a imposibilității circulației cu respectivul autovehicul", se arată și în motivarea Guvernului.
Trebuie precizat, însă, că ITP-ul va avea valabilitate națională, recunoașterea lui de către alte state depinzând de legislația națională a acestora.

Și bulgarii au schimbat legea, din 2012
Printre cei care au de câștigat de pe urma modificării legislative sunt și deținătorii de autoturisme înmatriculate în Bulgaria. Schimbarea a survenit tocmai la fix, având în vedere că, de anul acesta, autoritățile vecine au înăsprit regulile privind ITP-ul; până anul trecut, constănțenii cu mașini cu numere de Bulgaria puteau să călătorească în statul vecin doar cu actele în buzunar, fără mașină, pentru înnoirea inspecției tehnice periodice, începând din ianuarie 2012, bulgarii nu mai permit acest lucru.
"Nu cunoaștem, încă, modul cum va fi pusă în aplicare legea, așteptăm metodologia de lucru, care apare de regulă cu aproximativ 30 de zile înainte de aplicarea noilor prevederi legale", a adăugat Tudorel Calapod.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2448 secunde