Medierea - o metodă de a-ți rezolva problemele mai ușor și mai repede

852
Ieri, la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța a avut loc o întâlnire locală, în cadrul proiectului "Medierea în comunitate", în vederea promovării medierii și profesiei de mediator în rândul polițiștilor, reprezentanților administrației publice locale și al organizațiilor nonguvernamentale de profil.
Întâlnirea a fost organizată de polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, cu sprijinul șefului Departamentului de Intervenții și Acțiuni Speciale, ofițerului coordonator pe linie de proximitate și a unui ofițer din cadrul Serviciului Poliției de Ordine Publică, în parteneriat cu Fundația pentru Schimbări Democratice, Asociația ALMA-RO și cu Institutul pentru Cercetarea și Prevenirea Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. La acest eveniment au participat polițiști de proximitate, polițiști din cadrul polițiilor comunale și din cadrul posturilor de poliție din județ, un mediator autorizat și reprezentanți din cadrul Instituției Prefectului, Direcției Generale de Asistență și Protecție a Copilului și din cadrul Comisariatului pentru Societatea Civilă.
Organizatorii au prezentat invitaților elemente de legislație privind medierea și organizarea profesiei de mediator în România și au răspuns la întrebările acestora, precum "cine sunt mediatorii?" sau "în ce domenii și cum poate fi utilizată medierea în practica organelor judiciare?".
Medierea este o modalitate facultativă de soluționare a conflictelor pe cale amiabilă cu ajutorul unei terțe persoane specializate în calitate de mediator, în condiții de neutralitate, imparțialitate și confidențialitate, cu costuri mult reduse față de cheltuielile pe care le presupune parcurgerea procedurii judiciare. Aceasta se bazează pe încrederea pe care părțile o acordă mediatorului, ca persoană specializată și aptă să faciliteze negocierile dintre ele și să le sprijine pentru soluționarea conflictului, prin obținerea unei soluții reciproc convenabile, eficiente și durabile.
Dacă legea nu prevede altfel, părțile, persoane fizice sau juridice, pot recurge la mediere în mod voluntar, inclusiv după declanșarea unui proces în fața instanțelor competente, convenind să soluționeze pe această cale orice conflicte în materie civilă, comercială, de familie, în materie penală, precum și în alte materii, în condițiile prevăzute de Legea 192 din 2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator.
Totodată, unul din obiectivele urmărite prin implementarea acestui proiect urmărește implicarea activă a organelor judiciare în construirea unui sistem bazat pe utilizarea serviciilor mediatorilor autorizați, pentru rezolvarea disputelor și prevenirea conflictelor, în cazuri legate de violență domestică, discriminare pe criterii etnice, protecția mediului, partaj, încredințarea minorului, dar și în alte domenii.
Mai multe informații referitoare la mediere și organizarea profesiei de mediator se regăsesc pe site-ul www.medierea.ro.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5842 secunde