Mega-furturi în portul Constanța. Poliția, mână în mână cu hoții!

1342
Mega-furturi în portul Constanța. Poliția, mână în mână cu hoții! - politistidescinderiretineri2-1332268718.jpg

Furturi masive din portul Constanța mână-n mână cu polițiștii! Iată noua descoperire a procurorilor constănțeni, deși zvonuri în sensul acesta existau de ani și ani de zile.

În ultimele luni, cu ajutorul "serviciilor", după cum chiar procurorul de caz Teodor Niță a declarat, s-a putut stabili că numeroși polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, Gărzii de Coastă, Secției Regionale de Poliție Transporturi și Serviciului Poliției Transporturi Maritime trăiau extrem de bine din șpăgile pe care le primeau de la hoți. Agenții de poliție erau cei care supervizau activitatea infractorilor și aveau grijă ca fierul vechi furat, cerealele sau îngrășămintele chimice sustrase direct din vagoane să ajungă în bune condiții la destinație, respectiv la reprezentanții firmelor care se puteau ocupa de comercializarea lor fără a întreba de unde și cum au fost procurate.
Mai mult decât atât, Niță spune că indivizii lucrau atât de bine organizat încât, dacă se nimerea ca vreunul dintre hoți să calce pe "teritoriul" altei grupări, aflate tot sub "vigilența" polițiștilor corupți, i se aplica o corecție pe care să o țină bine minte.

Polițiștii, simpli executanți
Ancheta a demarat în urmă cu patru luni, timp în care polițiștii vizați, dar și complicii lor au fost interceptați telefonic, iar activitatea lor urmărită din umbră pas cu pas. Așa s-a ajuns la concluzia că mai mulți polițiști, în complicitate cu agenți de pază care-și desfășurau activitatea în portul Constanța, îi ajutau pe adevărații infractori, indivizi mare majoritate cu antecedente penale, să fure cantități impresionante de fier vechi, cereale ori îngrășăminte chimice și să treacă neobservați la controalele de la ieșirile din port.
Procurorul Teodor Niță a declarat, ieri, că s-a început urmărirea penală pe numele a 57 de persoane, dintre care 12 sunt polițiști. Doi dintre aceștia sunt de la Secția 5, trei de la Garda de Coastă, unul de la Secția Regională de Poliție Transporturi și restul de la Serviciul Poliției Transporturi Maritime. Totodată, numărul acestora nu este "bătut în cuie", în urma audierilor acesta putând fi modificat.
"Între 15 și 20 de persoane vor fi prezentate instanței cu propunere de arestare preventivă", declara, ieri, același procuror.
Potrivit lui Niță, "indivizii furau extrem de inteligent", din intercep-tările telefonice reieșind cârdășia din care făceau parte oameni care purtau, în același timp, haine polițienești, dar care colaborau atât de bine și "fructuos" cu hoții.
Deși nu a fost stabilit până în acest moment vreun prejudiciu, procurorul Niță spune că este unul imens.
"La o societate din Ciucurova au fost găsite peste 500 de tone de uree furată din portul Constanța. Și Dumnezeu știe de când se fură! Noi știm doar ce s-a întâmplat în ultimele patru luni… Se poate spune că avem de-a face cu un «triumvirat», pentru că există trei indivizi care coordonează grupările de hoți. Dacă ajunseseră să perceapă «spor de pantă» în portul Constanța?!... Despre polițiști pot să vă spun că erau simpli executanți", a completat Niță.

Care erau "taxele" percepute de polițiști?
Dar care erau "taxele" percepute de polițiști pentru că au intrat în cloaca hoților? Anchetatorii spun că agenții de pază primeau 50 de lei pentru un singur furt produs pe tura lor, pe când polițiștii primeau dublu! Mai mult, din interceptările telefonice s-a putut afla cum unul dintre agenți, nemulțumit cu "taxa" de 100 de lei, îi amenința pe infractori că dacă nu-i măresc "onorariul" va face uz de uniforma sa, iar, la nevoie, chiar de armă pentru a-i convinge să-i mărească veniturile.
Mai mult decât atât, anchetatorii spun că unii dintre hoți aveau la dispoziție sigilii de desigilare, astfel că puteau oricând să umble la vagoane ori containere fără ca nimeni să poată observa acest lucru. De asemenea, comunicarea dintre polițiști și hoți era la ordinea zilei, iar omul legii era ghidat, chiar de către hoți, în maniera "Uită-te în dreapta! Noi suntem în stânga ta!". Și așa hoții acționau, iar polițistul pleca acasă, doar într-o noapte, și cu salariul său pe o lună, dacă nu și mai bine!

Aseară, la închiderea ediției, ancheta procurorilor și ofițerilor DGA era încă în plină desfășurare, urmând să se stabilească numărul exact de persoane ce vor fi reținute și acuzațiile ce li se aduc. Printre polițiștii acuzați, se află Cristian Badea și Ciprian Enache, ambii de la Secția 5. Reprezentanții IPJ Constanța spun că cei doi vor fi suspendați din funcție.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4298 secunde