Metoda „Accidentul” – varianta COVID 19, la Constanța. „Mamă, sunt internat în spital, trimite-mi toți banii!”

1352
Metoda „Accidentul” – varianta COVID 19, la Constanța. „Mamă, sunt internat în spital, trimite-mi toți banii!” - xfondinselaciune-1641904682.jpg

Articole de la același autor

În contextul pandemiei, ținând cont de faptul că numeroase persoane se îmbolnăvesc de COVID 19, escrocii au „modernizat” o metodă de înșelăciune care a făcut ravagii, în ultimii ani, în rândul persoanelor vârstnice. Astfel, metoda „accidentul” are o nouă variantă, „COVID 19”, iar escrocii au încercat să păcălescă o femeie din Constanța.

Luni, 10 ianuarie, în jurul orei 19.15, polițiștii Secției 3 au fost contactați telefonic, de către o femeie, de 76 de ani, care a sesizat o tentativă la infracțiunea de înșelăciune. Aceasta le-a relatat polițiștilor faptul că, în aceeași seară, a fost contactată, pe telefonul fix, de către o persoană, care s-a recomandat, inițial, a fi fiul său. Bărbatul i-a transmis că se află internat la un spital din Constanța, că este infectat cu virusul COVID-19 și, pentru că este într-o stare foarte gravă, are nevoie ca femeia să îi trimită toți banii pe care aceasta îi are, pentru a achiziționa un aparat de oxigen. Femeia și-a dat seama că este vorba despre o înșelăciune, așa că a închis telefonul, după care a sesizat organele de poliție. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul tentativei la infracțiunea de înșelăciune.

Potrivit oamenilor legii, specific acestui mod de operare este faptul că persoanele sunt contactate telefonic de necunoscuți care, prin atribuirea unor calități false și relatând diferite pretexte, încearcă să le inducă în eroare, solicitându-le diferite sume de bani. În fapt, în această nouă variantă modificată a vechii metode „accidentul”, prin intermediul unor apeluri telefonice, persoanelor li se solicită diferite sume de bani ca urmare a depistării pozitive cu virusul SARS-COV-2 și internării în spital a unor membri apropiați de familie.

„În acest context, sub pretextul costului tratamentului medical, a achizitionarii de aparatură medicală necesară vindecării, cum ar fi aparate de ventilație sau a transportului către unitățile medicale, sunt solicitate sume importante de bani, chiar și de mii de euro”, au arătat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

Așadar, sfatul polițiștilor pentru persoanele care sunt abordate de escroci sunt: „Cereți celui care v-a sunat cât mai multe indicii privind unitatea medicală unde s-ar afla ruda implicată și sunați pentru confirmare; verificați autenticitatea celor afirmate prin alte căi, respectiv contactarea persoanei în cauză sau a unei rude/cunoștințe pe numărul de telefon pe care îl aveți dumneavoastră, nu pe numărul oferit de persoana necunoscută; nu aveți încredere în persoane străine, oricât de binevoitoare ar părea. Escrocii mizează tocmai pe reacția emoțională puternică de moment; cu toate că acela care vă sună „vă recomandă” să fiți discret sau vă spune că nu puteți lua legătura direct cu ruda dumneavoastră deoarece autoritățile i-au ridicat telefonul, nu aveți încredere în el. Trebuie să știți că reprezentanții medicali, ai poliției sau ai parchetului nu confiscă telefoanele mobile ale celor bolnavi, implicați în accidente rutiere sau de altă natură; nu depuneți bani în conturi bancare sau prin servicii de transfer rapid, către persoane necunoscute; anuntați Poliția la numărul de urgență 112; în niciun caz nu acceptați o întâlnire directă cu persoana care v-a apelat, înainte de a discuta cu un polițist”.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5084 secunde