Metodă de înșelăciune care face victime de prea mulți ani! Sunt vizați bătrânii!

852

Articole de la același autor

O tehnică de escrocherie veche de cel puțin două decenii, așa numita "metodă" Singer", este adusă în actualitate, cel puțin o dată pe an. Concret, prin metoda respectivă, escrocii încearcă să păcălească bătrâni că au în posesie mașini de cusut vechi și extrem de valoroase, pe care ar putea obține mii de euro.

Constănțenii care locuiesc în zone de case s-au obișnuit deja ca, cel puțin o dată pe an – și mai ales în timpul verii! – pe stâlpii de iluminat care străjuiesc străduțele să apară anunțuri prin care un "colecționar german" sau chiar și român oferă sume de bani consistente pentru mașini de cusut vechi, de fabricație germană. De fapt, după cum au atras atenția polițiștii în repetate rânduri, nu este vorba despre niciun colecționar, ci despre o metodă de înșelăciune apărută în țara noastră pe la începutul anilor 2000 și pe care, după cum se constatată, escrocii nu au abandonat-o.

Metoda este simplă: afișele sunt postate în special în zone unde populația este vârstnică, iar șansele să dețină, prin vreun colțișor al casei, o mașină de cusut din tinerețe, sunt mari. În momentul în care deținătorii apelează la numărul indicat, li se aduce la cunoștință că este căutată o anume marcă – de obicei Singer – și că neapărat trebuie să aibă un certificat de proveniență. Păgubitului i se promite o sumă exorbitantă, de genul 50.000 – 60.000 de euro, astfel încât în momentul în care i se spune că lipsa unui certificat de proveniență nu este o problemă, pentru că îl poate obține pentru o sumă modică de 1.000 – 3.000 de euro, este încântat. Strânge banii, îi plătește escrocului, care dispare imediat.

Persoane în vârstă, "păcălite" cu mii de euro!

Zilele trecute, un bărbat de 42 de ani, din Mureș, a fost arestat preventiv după ce a înșelat mai mulți bătrâni din țară prin această metodă. Din investigațiile polițiști a reieșit că în lunile ianuarie și august, bărbatul a convins trei bărbați, de 65, 77 și respectiv 71 de ani, să îi dea fiecare în jur de 4.000 de euro, pentru a obține presupuse documente de proveniență a mașinilor de cusut vechi, deținute de aceștia, pe care să le prezinte ulterior pentru vânzarea utilajelor. Ulterior primirii banilor, presupusul cumpărător al mașinilor de cusut nu a mai putut fi contactat de victime. De menționat că în urma unor percheziții la locații deținute de bărbat, polițiștii au descoperit peste 3.500 de flyere privind anunțuri de cumpărare a mașinilor de cusut vechi, presupuse certificate de atestare a provenienței unor astfel de mașini și înscrisuri cu liste cu nume și numere de telefon ale unor persoane, posibile victime ale acestor infracțiuni.

Polițiștii atrag atenția cetățenilor, pentru a nu cădea în plasa escrocilor: "Nu sunați la numerele de telefon din anunțurile privind achiziționarea unor mașini de cusut vechi! Nu manifestați încredere față de persoanele care pretind că vor să cumpere astfel de bunuri! Nu cumpărați acte de proveniență pentru mașini de cusut, de la persoane indicate de către falsul cumpărător! Fiți vigilenți și nu acceptați propunerile infractorilor de acest gen! Dacă ați fost victima unei înșelăciuni de acest tip, apelați la cea mai apropiată unitate de poliție". 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4235 secunde