"Mi-a luat Necuratul mințile. Mi-am aruncat copilașul în hazna!"

2556

Articole de la același autor

Scoaterea unui trupușor firav, vinețiu și lipsit de viață, dintr-o hazna împuțită este una dintre cele mai terifiante scene cu care sunt nevoiți să se confrunte oamenii legii. Ce le împinge pe proaspetele mame să comită astfel de fapte, să se descotorosească de prunci într-un mod atât de brutal? Ajunse în fața anchetatorilor, multe îl invocă pe "Necuratul" care le-a luat mințile.

De la începutul acestui an, polițiștii constănțeni au anchetat patru suspiciuni de pruncucidere, în care pruncii au fost găsiți fie în haznale (Topraisar și Mangalia), fie au fost îngropați în spatele casei (Ostrov). Primul aspect pe care trebuie să-l stabilească anchetatorii este dacă bebelușii erau morți când au fost aduși pe lume sau dacă mama a fost cea care i-a omorât. Indiferent de situație, pe numele mamei a fost deschis un dosar penal, dar de acest detaliu depinde câți ani de închisoare riscă să primească. Concret, dacă bebelușul era mort la naștere, mama care în loc să anunțe autoritățile l-a aruncat în hazna, riscă să petreacă între șase luni și trei ani de închisoare, pentru profanare de cadavre. Însă, dacă copilașul a fost omorât chiar de mamă, aceasta riscă o pedeapsă între doi și șapte ani de închisoare.

"Sunt ca niște animale hăituite. Trebuie înțelese!"

Înainte de a fi condamnate, aceste mame trebuie înțelese, este de părere cms. șef (r) Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist, care ani buni a condus Laboratorul de Detecție a Comportamentului Disimulat din cadrul Poliției Constanța. "După ce nasc, femeile cad într-o depresie. Sunt speriate, nu știu dacă vor face față noii responsabilități. Iar dacă este vorba și de un fond de sărăcie și promis-cuitate, se ajunge la astfel de situații. Au senzația că nu le înțelege nimeni și nu vor decât să scape, să ascundă toate dovezile. Iar haznaua este la îndemână. Iar când ajung în fața anchetatorilor, sunt precum niște animale hăituite. Nu știu nici ele ce s-a întâmplat, de ce au procedat astfel. Dau vina pe Necuratul, care le-a luat mințile sau spun că le-a apucat nebunia!", a afirmat specialistul pentru "Cuget Liber". "Am avut numeroase cazuri de-a lungul carierei în Poliție. După atâtea situații, consider că aceste femei nu au nicio vină. Se cunoaște faptul că post-partum femeile intră într-o stare depresivă, motiv pentru care ar trebui să fie sprijinite, de familie, de autorități. Acum accesul la consultațiile psihologice este gratuit, iar femeile trebuie trimise de medicii de familie, pentru a nu mai exista astfel de cazuri", a adăugat cms. șef Chesnoiu.

În așteptarea actelor medico-legale

În general, polițiștii constănțeni au constatat că acuzațiile de pruncucidere nu s-au confirmat; mamele acuzate fie au avortat, fie copilașii au venit morți pe lume - cazuri în care se continuă ancheta pentru profanare de cadavre.

Cercetările durează însă luni bune, în așteptarea unui certificat medico-legal. Căci doar printr-un astfel de act, emis doar de specialiștii de la Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici", se poate stabili dacă pruncul era viu sau mort. De exemplu, au trecut două luni de când într-o toaletă publică din Mangalia a fost găsit cadavrul unui bebeluș recent adus pe lume. Este vorba despre o fetiță, ce avea cordonul ombilical tăiat. Nici până în prezent, polițiștii nu au aflat nici dacă pruncul era viu sau mort când a fost aruncat în toaletă și nici identitatea mamei.

O altă suspiciune de pruncucidere, semnalată încă din luna aprilie, este încă în cercetarea polițiștilor din Murfatlar, lipsind un act medico-legal. Potrivit anchetatorilor, mama face parte din pătura săracă a societății. De loc din Murfatlar, femeia care a mai adus pe lume vreo zece copii, s-a aciuat pe la marginea Constanței, spre Palazu Mare. În aprilie, când i-a venit sorocul, a născut pe marginea drumului, de unde a fost preluată de ambulanță. Bebelușul a murit la spital, iar pentru că avea o lovitură la nivelul capului, medicii au chemat polițiștii. Certificatul preliminar a stabilit că lovitura nu a fost cauza decesului, dar până nu vor primi un act definitiv, polițiștii au dosarul înregistrat ca suspiciune de pruncucidere. Motivul pentru care aceste acte întârzie este același din ultimii ani: lipsurile financiare care face ca Poliția să aibă datorii către Medicina Legală.

O constănțeancă de 38 de ani, care a dat dovadă de o cruzime ieșită din comun în felul în care și-a omorât copilul nou-născut, a fost condamnată la 17 ani de închisoare. Potrivit anchetatorilor, în 2011, Verginica Burlacu și-a aruncat copilul viu în hazna, iar pentru a fi sigură că va muri, l-a împins cu un băț în fecale, până nu a mai scos niciun scâncet. În acest caz, anchetatorii au schimbat încadrarea din pruncucidere în omor calificat. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4074 secunde