Sfatul psihologului

Desene animate la TV sau basme citite seara?

206
1

Articole de la același autor

Cititul poveștilor la culcare este o tradiție pe cale de dispariție. În prezent, tot mai mulți părinți aleg să dea drumul televizorului și să-și lase copiii să adoarmă privind la desene animate. Este benefică această atitudine? Psihologul Elena Ranga îi sfătuiește pe constănțeni să nu renunțe la cititul basmelor.

"Datorită evoluției sociale aud tot mai des de părinți care își pun copiii să vizioneze filme pe baza basmelor, așteptând ca aceștia să înțeleagă singuri sensul lor sau chiar mai rău, doar pentru a sta cuminți. Mai mult decât atât, basmele, povestirile sunt înlocuite de desene animate moderne care nu conțin o structură logică sau oferă modele de comportament dezagreabile.

Ritualul citirii unui basm nu este o pierdere de vreme, el are mai multe semnificații și beneficii atât pentru părinte, cât și pentru copil. El nu presupune doar o lecturare forțată pentru a face copilul să stea liniștit și să adoarmă. Este poate cel mai important moment de împărtășire emoțională în care copilul se simte important, securizat, dorit, iubit, în atenția părintelui. În astfel de momente, copilul se lasă purtat pe aripile imaginației și magiei împreună cu părintele, găsește întrebări și răspunsuri la problematici din viața reală care doar așa își găsesc contextul să fie spuse", a explicat psihologul.

Să nu credeți că basmele sunt doar înșiruiri de evenimente fantasmatice, fără aplicabilitate în viața reală. Dimpotrivă! "Toate basmele și poveștile traduc conflicte psihice și emoționale pe care atât copilul cât și adulții le trăiesc în realitate: vanitate, invidie, lăcomie, etc. Pentru copil, lumea reală pare complicată și încâlcită, el neavând capacitatea să înțeleagă (chiar dacă pare că înțelege) dinamica adulților. Ceea ce copilul înțelege la nivel intuitiv mai mult decât logic este lupta dintre bine și rău și ceea ce îi face fericiți pe părinți. Tocmai de aceea vedem copii care adoptă comportamente tipice adulților și mai puțin copilăriile specifice vârstei - nu pentru că ar înțelege cognitiv și ar alege, ci pentru a-și mulțumi părinții", a adăugat specialistul.

Rolul psihologic al basmului este acela de a rezolva conflictele dintre forțele pozitive și negative din Sine. Basmele rezolvă astfel de lupte oferindu-le copiilor o scenă pe care ei să-și poată juca și rezolva conflictele interioare. Când copilul ascultă un basm, el regăsește (în mod inconștient) în personajele din poveste părți din el însuși, a completat psihologul Elena Ranga.

Comentează știrea

suzana
26 octombrie 2014
locuri de munca

Locuri de munca pentru toti! Oferta este deja un fenomen! Foarte multi oameni lucreaza cu noi! Asiguram contract legal! Au fost trimise deja primele castiguri! Avem dovada platilor! NU e MLM si NU e joc piramidal! Castigati 300 dolari lunar, lucrand ca operator online, 3 ore pe zi! Va expediem detalii, daca trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Luni, 29 Septembrie 2014
Stire din Cetățenești : "Femeia asta mi-a pus capac!"
Pagina a fost generata in 0.4188 secunde