Mihai Chițac contestă plata despăgubirilor către victimele revoluției

976
Fostul general Mihai Chițac a contestat plata sumei de două milioane de lei către victimele revoluției din decembrie 1989 de la Timișoara, obligație impusă prin sentința penală, prin care a fost condamnat la 15 ani de detenție și la achitarea despăgubirilor către victimele și rudele acestora.
Ministerul Apărării a fost obligat la plata despăgubirilor, în solidar cu Mihai Chițac - general degradat militar în urma condamnării la închisoare -, instituția achitând încă din 2005 sumele către persoanele care s-au constituit părți civile în procesul penal privind revoluția de la Timișoara.
Un complet al Secției contencios administrativ și fiscal - Curtea de Apel București a dezbătut, în 11 mai, contestația formulată de Mihai Chițac împotriva deciziilor de im-putare numerele 255/28 decembrie 2000 și 191/26 septembrie 2002, emise de UM 02544/E București, pentru peste 1.900.000 de lei și, respectiv, 167.000 de lei.
Curtea de Apel București urmează să se pronunțe în acest caz la data de 18 mai.
Deciziile de imputare au fost emise ca urmare a punerii în executare a sentinței penale din 15 iulie 1999 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru plata despăgu-birilor către părțile civile din dosarul Revoluției de la Timișoara, în scopul recuperării acestora.
Mihai Chițac a contestat, în 2005, aceste decizii de imputare, însă procesul a fost suspendat pentru finalizarea dosarului penal, în urma căruia a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare.
În 5 mai 2010, Mihai Chițac a părăsit arestul, Curtea Militară de Apel permițându-i întreruperea pedepsei pentru a putea fi operat pe cord deschis. Acesta a mai fost eliberat de cinci ori din motive medicale.
În 16 octombrie 2008, judecătorii instanței supreme i-au condamnat pe generalii (r) Mihai Chițac și Victor Athanasie Stănculescu la câte 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, pentru evenimentele de la Timișoara din decembrie 1989, ei fiind și degradați.
Cei doi au fost încarcerați în aceeași zi, la scurt timp foștii generali, ambii în vârstă de 81 de ani, formulând cereri în instanță de întrerupere a executării pedepselor din motive medicale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0261 secunde