Mihai Necolaiciuc, 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare

99
Mihai Necolaiciuc, 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare - mihainecolaiciuc-1413549296.jpg

Articole recomandate

Fostul șef al CFR Mihai Necolaiciuc a fost condamnat, vineri, la 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare, decizia Curții de Apel București fiind definitivă.
Acesta este acuzat că ar fi fraudat căile ferate române cu 2,7 milioane euro. Dosarul a fost instrumentat de Direcția Națională Anticorupție (DNA).
În 12 mai 2011, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a lui Mihai Necolaiciuc, la acel moment în stare de arest preventiv, fost director general al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA și a Vioricăi Olăeru, fost director al Direcției Economice în perioada 26 noiembrie 2001 - 10 octombrie 2003, pentru infracțiunea de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, în formă continuată (66 acte materiale). 
Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2000, România a încheiat cu Banca Europeană de Investiții (BEI) un contract de finanțare pentru realizarea "Proiectului de reconstrucție pentru eliminarea efectelor inundațiilor", care viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundațiile din 2000 și din anii anteriori.
În ceea ce privește CNCFR SA, finanțarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrări de reconstrucție și consolidare a liniilor de cale ferată în valoare de 34,3 milioane de euro. Clauzele contractuale stipulau ca banii să fie utilizați exclusiv pentru achiziționarea de bunuri și servicii și pentru realizarea lucrărilor de natura celor menționate. Fondurile necesare rambursării împrumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Lucrărilor Publice și Locuinței.
În aceste condiții, în perioada decembrie 2001 - ianuarie 2003, Mihai Necolaiciuc, în calitate de director general al CN CFR SA și Viorica Olăeru, director al Direcției Economice din cadrul aceleiași companii, și-au încălcat atribuțiile de serviciu și, ignorând clauzele respectivului contract de împrumut, au utilizat suma de 86.099.721.567 ROL (aproximativ 2.754.728 euro), provenită din creditul acordat de către BEI, în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plată către 57 de societăți comerciale fiind achitate, în mod preferențial, bunuri și servicii fără legătură cu proiectul (servicii de publicitate în presă, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer condiționat, salopete din doc, covoare PVC, calendare și agende etc).
Pentru a recupera paguba creată, procurorii au dispus luarea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor imobile, atât din România cât și din SUA, aparținând celor doi inculpați.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6725 secunde