Ministerul Afacerilor Externe, ALERTĂ DE CĂLĂTORIE PENTRU ROMÂNI!

513
Ministerul Afacerilor Externe, ALERTĂ DE CĂLĂTORIE PENTRU ROMÂNI! - 1mae2465x3901-1644683152.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Afacerilor Externe informează, sâmbătă, că nivelul de alertă pentru Ucraina a fost ridicat, în contextul ultimelor evoluţii de securitate, şi "recomandă puternic" cetăţenilor români evitarea oricărei deplasări în această ţară, scrie Agerpres.De asemenea, MAE a luat decizia retragerii personalului diplomatic şi consular neesenţial de la misiunea diplomatică şi o parte a oficiilor consulare din Ucraina.

Potrivit unui comunicat transmis de MAE, au fost luate toate măsurile privind repatrierea "pe bază voluntară" a membrilor de familie ai personalului diplomatic şi consular din cadrul misiunilor diplomatice şi consulare ale României din Ucraina, procesul de repatriere a acestora fiind la acest moment finalizat în ce priveşte Ambasada României la Kiev şi Consulatul General al României de la Odessa.

Conform nivelului de alertă actual, MAE "recomandă puternic" cetăţenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina şi manifestarea unei atenţii deosebite.

"De asemenea, MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea şi în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk şi Lugansk, precum şi în zona de frontieră a Ucrainei cu Federaţia Rusă şi Belarus, reamintind că situaţia de securitate se menţine tensionată şi fluidă. În egală măsură, MAE sfătuieşte cetăţenii români, inclusiv reprezentanţii mass-media, să fie vigilenţi, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure şi să-şi ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcţie de situaţia de securitate din zonă. De asemenea, MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Ucraina să manifeste atenţie sporită şi să respecte reglementările stabilite de autorităţile ucrainene", menţionează Ministerul Afacerilor Externe.

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că, prin misiunea diplomatică şi oficiile consulare din Ucraina, este pregătit să acorde protecţie şi asistenţă consulară cetăţenilor români.

Acestora li se recomandă să-şi notifice coordonatele prezenţei lor în Ucraina prin platforma e-consulat.ro (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactând telefonic cel mai apropiat oficiu consular (Ambasadei României la Kiev - +380936252717, Consulatul General Cernăuţi - +380635669918; Consulatul General Odessa - +380955412788; Consulatul Solotvino - +380682140918).

La Departamentului Consular al MAE a fost activată o linie telefonică dedicată cetăţenilor români care se află temporar în Ucraina şi care solicită protecţie şi asistenţă consulară - telefon 0040 -751.084.537, se mai arată în comunicatul amintit.

Într-o enumerare graduală a nivelurilor de alertă, "Manifestaţi atenţie deosebită" este penultimul înainte de "Părăsiţi imediat ţara". Clasificarea este următoarea:

- Fără nivel de alertă;

- Prudenţă:

- Zone sau intervale de timp care pot fi periculoase;

- Evitaţi călătoriile neesenţiale în anumite regiuni;

- Evitaţi călătoriile neesenţiale;

- Evitaţi orice călătorie în anumite regiuni;

- Evitaţi orice deplasare !

- Manifestaţi atenţie deosebită;

- Părăsiţi imediat ţara.

MAE reaminteşte că România nu recunoaşte anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol, "care rămân, conform dreptului internaţional, părţi integrante ale Ucrainei", mai scrie Agerpres.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4999 secunde