Monedă aniversară, la împlinirea a 125 de ani de existență a structurii fluviale a Forțelor Navale

470
Monedă aniversară, la împlinirea a 125 de ani de existență a structurii fluviale a Forțelor Navale - flotilafluviala-1617294527.jpg
Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu” a împlinit, joi 1 aprilie, 125 de ani de la înființarea primei structuri militare fluviale. Prima formă oficială de organizare a Diviziei de Dunăre a avut loc în 1896, când, sub semnătura Regelui Carol I, a intrat în vigoare „Tabloul de repartizare a ofițerilor Flotilei pe corpuri și servicii în anul 1896-1897”. Responsabilitățile diviziei erau, la acea vreme, în domeniul transportului trupelor și menținerea libertății de navigație pe Dunăre.

În prezent, Comandamentul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” continuă tradițiile Diviziei de Dunăre și are în subordine două divizioane de nave de luptă, un divizion de nave sprijin logistic și un regiment de infanterie marină, structuri cu care este în măsură să desfășoare acțiuni militare, pe timp de pace sau în caz de agresiune armată, în zona de responsabilitate fluvială și lagunară a României.

Împlinirea celor 125 de ani a fost marcată, anul acesta, printr-o serie de activități desfășurate în condițiile restrictive ale contextului pandemic. Astfel, în portul militar Brăila a avut loc o festivitate militară restrânsă, în cadrul căreia locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Vasile Toader, va decora Drapelul de Luptă al Comandamentului Flotilei Fluviale cu Ordinul «Virtutea Maritimă» în grad de „Cavaler”, cu însemn de pace, pentru militari.

Cu același prilej aniversar, șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, și comandantul Flotilei Fluviale, contraamiral de flotilă Cornel Rogozan, au acordat o serie de distincții militare, medalii și plachete aniversare persoanelor care au contribuit la afirmarea valorilor militare ale Comandamentului Flotilei Fluviale.

Totodată, aniversarea este consemnată în istoria modernă a României și prin medalia aniversară „125 de ani de la înființarea Diviziei de Dunăre”, emisă de către Regia Autonomă Monetăria Statului.

Medalia aniversară a fost concepută ca arc peste timp din anul 1896 până în anul 2021, stilizând pe fațetele sale patru elemente importante ale dezvoltării structurii fluviale a Forțelor Navale Române. Se reliefează pe una din fațete bustul marelui om politic Mihail Kogălniceanu, cel care a sintetizat importanța Dunării pentru poporul român prin cuvintele „Cheia mântuirii noastre este drumul Dunării spre Marea largă deschisă tuturor”.

Pe cea de-a doua fațetă, în partea de sus, este prezentat sediul Comandamentului Flotilei Fluviale, clădire monument istoric de renume în municipiul Brăila, cu o vechime de 111 ani, iar din centru se desparte trecutul de prezent prin reliefarea a două nave fluviale de referință pentru această structură militară. Prima navă tip monitor, botezată „Mihail Kogălniceanu”, este nava care a făcut obiectul celui de-al treilea program de dezvoltare a Marinei Militare Române de după Războiul de Independență, iar cea de-a doua navă este actualul monitor cu numărul de bordaj 45, botezat tot „Mihail Kogălniceanu”, care a participat la numeroase marșuri de instrucție, misiuni, operații, exerciții naționale și multinaționale, în zona de responsabilitate fluvială. Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.2099 secunde