Neajunsuri din unitatea militară din Mamaia Sat, invocate în procesul deschis după furtul unei arme

3077
Neajunsuri din unitatea militară din Mamaia Sat, invocate în procesul deschis după furtul unei arme - fondprocesarmafurata-1673981918.jpg
Neajunsuri la nivelul Centrului 110 Comunica╚Ťii ╚Öi Informatic─â din Mamaia Sat sunt invocate ├«n procesul penal ├«n care sunt judeca╚Ťi doi militari, pentru ├«nc─âlcarea consemnului ╚Öi fals ├«n declara╚Ťii, dup─â ce o arm─â a fost sustras─â din unitatea militar─â din Constan╚Ťa.Doi militari au fost trimi╚Öi ├«n judecat─â, pentru s─âv├ór╚Öirea infrac╚Ťiunilor de ├«nc─âlcare a consemnului ╚Öi fals ├«n declara╚Ťii, ├«n urma raport─ârii unui arme furate, ├«n 19 martie 2022, din Centrul 110 Comunica╚Ťii ╚Öi Informatic─â din Mamaia Sat. Procesul se desf─â╚Öoar─â la Tribunalul Militar Ia╚Öi, iar cei doi militari sunt soldatul care executa serviciul de paz─â, c─âruia i-au fost sustrase arma ╚Öi muni╚Ťia aferent─â, ╚Öi un caporal, comandantul pazei.

├Än fa╚Ťa instan╚Ťei de judecat─â, potrivit informa╚Ťiilor prezentate de rejust.ro, ambii militari, prin ap─âr─âtorii ale╚Öi, au ar─âtat c─â opteaz─â pentru judecarea cauzei prin procedura simplificat─â, pe baza recunoa╚Öterii ├«nvinuirii. De asemenea, am├óndoi au precizat c─â sunt ap╚Ťi de munc─â, iar ├«n situa╚Ťia ├«n care vor fi g─âsi╚Ťi vinova╚Ťi, sunt de acord s─â presteze munc─â neremunerat─â ├«n folosul comunit─â╚Ťii.

La cel mai recent termen de judecat─â, din luna decembrie, caporalul acuzat de comiterea celor dou─â infrac╚Ťiuni a ar─âtat c─â preciz─ârile aduse cu privire la ├«mprejur─ârile care au dus la comiterea infrac╚Ťiunilor sunt de circumstan╚Ťiere. Instan╚Ťa a apreciat, referitor la declara╚Ťia caporalului, c─â ÔÇ×exist─â anumite elemente de diferen╚Ťiere, cele semnificative fiind legate de presupusa ├«nc─âlcare de consemn cu l─âsarea cheii la postul 1, aceasta fiind una dintre ac╚Ťiunile care i se imput─â inculpatului ╚Öi cu privire la care inculpatul a ├«n╚Ťeles s─â procedeze astfel pentru c─â, de fapt, este o practic─â comun─â, chiar dac─â regulamentul ├«i interzice, practic─â guvernat─â de nevoia real─â de a asigura reac╚Ťia corespunz─âtoare ├«n cazul unui atac ╚Öi este o chestiune acceptat─â tacit la nivelul unit─â╚Ťii, nefiind reglementat─â ├«n mod corespunz─âtor ├«n regulamentÔÇŁ, se arat─â pe rejust.ro. Drept pentru care instan╚Ťa a apreciat c─â se impune declan╚Öarea cercet─ârii judec─âtore╚Öti ├«n aceast─â cauz─â, ├«n vederea stabilirii adev─ârului ╚Öi clarific─ârii tuturor ├«mprejur─ârilor.

Prin urmare, un nou termen a fost stabilit pentru jum─âtatea lunii martie 2023, c├ónd urmeaz─â s─â fie audia╚Ťi mai mul╚Ťi ofi╚Ťeri, inclusiv cu privire la normele regulamentare ├«n ceea ce prive╚Öte cheia de la postul respectiv. Totodat─â, instan╚Ťa a decis emiterea unei adrese c─âtre unitatea militar─â, pentru a se comunica dac─â, ├«n cursul anului 2021, caporalul a fost implicat ├«ntr-un exerci╚Ťiu coordonat de Poli╚Ťia Militar─â ├«n respectiva unitate, iar cu acea ├«mprejurare cheia a r─âmas la post ╚Öi ÔÇ×care au fost concluziile acelui exerci╚Ťiu, raportat la modul ├«n care inculpatul a ├«n╚Ťeles s─â-l organizeze, inclusiv din perspectiva locului unde trebuia s─â r─âm├ón─â cheiaÔÇŁ.Nu exista cutie pentru telefoanele mobile ╚Öi gardul avea por╚Ťiuni lips─â


Se mai impune precizat c─â, potrivit portalului de jurispruden╚Ť─â conceput ┼či dezvoltat de Consiliul Superior al Magistraturii, ap─âr─âtorul caporalului aflat sub acuzare a mai ar─âtat, la un termen de judecat─â anterior, c─â sunt preg─âtite mai multe declara╚Ťii de la colegii din cadrul unit─â╚Ťii militare, cu privire la o serie de neajunsuri ├«n privin╚Ťa securit─â╚Ťii, care au fost raportate ├«n mod succesiv. Dintre acestea, au fost enumerate: faptul c─â nu exista ├«n dotarea unit─â╚Ťii o cutie pentru l─âsarea telefoanelor, dar a fost montat─â ulterior incidentului din martie 2022 (ambilor militari li s-a imputat faptul c─â au luat telefoanele mobile ├«n post), faptul c─â din gardul unit─â╚Ťii lipseau panouri de beton ╚Öi s├órm─â ghimpat─â, aspecte semnalate ├«n trecut, dar f─âr─â a fi luate m─âsuri.

Facem precizarea c─â aceast─â etap─â a procesului penal reprezint─â, conform Codului de procedur─â penal─â, finalizarea anchetei penale ╚Öi trimiterea rechizitoriului la instan╚Ť─â spre judecare, situa╚Ťie care nu poate s─â ├«nfr├óng─â principiul prezum╚Ťiei de nevinov─â╚Ťie.

Pistolul mitralier─â sustras, ├«n noaptea de 19 martie, de la un militar care f─âcea de paz─â la Centrul 110 Comunica╚Ťii ╚Öi Informatic─â din Mamaia Sat a fost g─âsit, dup─â aproximativ patru luni. Arma ╚Öi muni╚Ťia sustrase au fost g─âsite pe 5 iulie, chiar de c─âtre militarul de la care au fost furate, ├«n apropierea unit─â╚Ťii militare, mai precis la aproximativ 200 de metri. Ancheta pentru a stabili cine a sustras arma este ├«nc─â ├«n desf─â╚Öurare. Pagina a fost generata in 0.2562 secunde