Nemirschi și Udrea se joacă cu… hotelierii în nisip la prețuri minime

3089
Nemirschi și Udrea se joacă cu… hotelierii în nisip la prețuri minime - bac41b1c7076448403ae19b730a6da78.jpg
Ministerul Turismului și cel al Mediului au remis ordinele comune care stabilesc modalitatea în care hotelierii își pot împărți plajele de pe litoralul românesc fără a mai participa la licitații. Mai trebuie ca actul să fie publicat și în Monitorul Oficial pentru a putea fi aplicat. În acest timp, 165 de hotelieri și agenți economici așteaptă să li se împartă sectoarele de plajă libere - vreo 45% din întreg litoralul, la prețuri cu mult sub cele plătite de operatori.

Miniștrii Elena Udrea și Nicolae Nemirschi au semnat, zilele trecute, ordinul comun care face aplicabilă ordonanța de urgență privind utilizarea plajelor de pe litoralul românesc, însă actul trebuie publicat și în Monitorul Oficial. Mai exact, cei doi au stabilit prețurile, criteriile și modalitatea în care hotelierii, proprietarii de ansambluri rezidențiale și alți agenți economici pot închiria vara aceasta plaje fără licitații.
Potrivit Luminiței Cohalmi, purtător de cuvânt al Ministerului Turismului, ministrul Elena Udrea a semnat ordinul miercuri, urmând ca zilele următoare să apară și în Monitorul Oficial. Potrivit ziariștilor de la Evenimentul Zilei, care au văzut ordinul, hotelierii vor putea închiria suprafețele de nisip cu 9,2 lei/mp, fără TVA, pentru întreg sezonul. De asemenea, pentru plajele mai slab cotate, chiriile vor fi mai mici, putând ajunge până la 4,6 lei. Pentru beach-baruri se va plăti un alt tarif, mult mai mare, prețul unui metru pătrat urmând să ajungă și la 629 lei.

165 de solicitări pentru plajele libere
Purtătorul de cuvânt al Direcției Apelor Dobrogea Litoral (DADL), Cătălin Anton, ne-a declarat că la sediul instituției au fost depuse aproximativ 165 de solicitări din partea hotelierilor, proprietarilor de ansambluri rezidențiale și alor agenți economici, pentru a primi plaje în chirie.
Însă, din totalul plajelor amenajate aflate pe litoralul românesc, mai bine de jumătate sunt ale operatorilor, care le-au închiriat anii trecuți pentru o perioadă de cel puțin 10 ani. Din suprafața rămasă disponibilă, aproximativ 45%, DADL trebuie să împace și hotelierii, însă trebuie să ofere și 20% administrațiilor locale pentru a amenaja plaje publice.

Ierarhizare în funcție de stele, paturi și apropierea de mare
Cum, însă, cererea depășește cu mult oferta de plaje libere, mai ales în stațiunea Mamaia, auto-ritățile au ajuns la concluzia că este nevoie de o ierarhizare a acestor solicitări. Astfel, ordinul de ministru va conține, totodată, și criteriile care vor stabili ordinea și prioritatea în care hotelierii și ceilalți agenți economici vor putea să închirieze plaje.
Ierarhizarea cererilor se va face în funcție de mai mulți factori, cum ar fi: clasificarea hotelurilor (număr de stele), numărul de locuri, apropierea față de plajă, sectoare disponibile în apropiere.
În aceste condiții, DADL așteaptă publicarea ordinului comun al celor două ministere în Monitorul Oficial pentru a face selecția agenților economici, fie ei hotelieri sau nu, care vor primi plaje în chirie, fără licitații. Reprezentanții instituției se așteaptă ca lupta cea mai acerbă pentru un petic de nisip să se dea în stațiunea Mamaia, pentru care au fost depuse cele mai multe solicitări. Aici, însă, operatorii stăpânesc mai bine de jumătate din plaje, așa că vom fi curioși să vedem cine și cum va închiria suprafețele de nisip.

Costinești, Saturn și 2 Mai, nicio plajă liberă
De asemenea, pe litoral există stațiuni întregi care nu au nicio palmă de nisip disponibilă pen-tru hotelieri. Spre exemplu, în Costinești (Romned), Saturn (SC Adras și SC NCS Virtus) sau 2 Mai (Romned), toate plajele aparțin operatorilor. Nici Neptunul nu stă mai bine, căci nu poate pune la dispoziția hotelierilor nici măcar 10% din plajele din stațiune. Aici, operatorii dețin 38.000 mp de plajă, iar 3.500 mp sunt liberi.
Reprezentanții DADL recunosc că sunt conștienți că vor exista și nemulțumiți, agenți economici care nu se vor putea califica pentru a închiria, însă cei care nu vor găsi plaje acolo unde doresc ar putea opta pentru alte sectoare mai puțin solicitate.

Cu dedicație specială, sub prețul pieței
Mutarea făcută de Ministerul Mediului de a anula contractele de închiriere ale operatorilor de plajă, jumătate dintre ei reușind însă să-și recâștige în instanță dreptul de a rămâne pe nisip, nu pare să fi fost una foarte profitabilă pentru bugetul de stat al României. Și asta pentru că foștii operatori plăteau chirii mult mai mari pe metrul pătrat de plajă (cu aproxi-mativ 50%) față de prețurile propuse acum hotelierilor.
Sorin Greavu, administratorul Romned, firmă care operează opt sectoare de plajă pe întreg litoralul, spune că el plătește chirii mult mai mari în comparație cu sumele pe care le vor plăti hotelierii. Dacă Romned plătește o chirie de 13 lei, fără TVA, pentru un metru pătrat de nisip în Mamaia, hotelierii, care vor primi plajele cu dedicații și fără licitații, vor plăti 9,2 lei, fără TVA, în aceeași stațiune. "Au mai scăpat bugetul de niște bani. Au anulat contractele care le aduceau mai mulți bani, pentru a le da altora, cu mai puțin. Asta e!", spune Sorin Greavu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6014 secunde