Noi percheziții în portul Constanța, în dosarul parfumurilor de lux falsificate

879

Articole de la același autor

Opt suspecți au ajuns după gratii, iar alți șase sunt anchetați sub control judiciar în ampla anchetă a parfumurilor de lux contrafăcute, care ajungeau în Europa din Turcia, prin portul Constanța. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, doi vameși se numără printre cei arestați, în timp ce doi frați polițiști, anchetați în dosar pentru sprijinul acordat contrabandiștilor, sunt sub control judiciar.

Portul Constanța este una dintre principalele „porți de acces” în Uniunea Europeană a mărfurilor contrafăcute aduse din China sau Turcia. Acest aspect este evidențiat în toate analizele realizate de factorii de control. Pe această cale au fost introduse, o perioadă bună de timp, și parfumuri de lux falsificate, care odată ajunse pe piață au fost vândute pentru mai bine de 25 de milioane de euro.

Luni bune au filat gruparea infracțională procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), iar pe 11 martie au organizat 55 de percheziții, în portul Constanța, în mai multe județe din țară, cât și în Italia și Franța, la depozitele unde membrii grupării duceau marfa de contrabandă.

Zilele trecute, procurorii DIICOT au realizat o nouă percheziție în portul Constanța, la un container adus din Turcia. În interior au fost găsite 503 parfumuri, inscripționate cu numele unor mărci renumite. Totodată, au fost inventariate un număr de 65.700 de sticle cu parfum, de diferite cantități și branduri, cu valoare de piață ce depășește trei milioane de euro, produse ce urmau să ajungă pe piața neagră din România și alte state din U.E.



Vameși arestați, control judiciar pentru frații polițiști acuzați de luare de mită


În urma perchezițiilor, opt persoane au fost arestate preventiv, decizia fiind luată de magistrații Tribunalului București. Potrivit surselor judiciare, printre cei arestați se numără și doi vameși constănțeni, care sprijineau gruparea și „închideau ochii” la controale. În dosar sunt anchetați și doi frați polițiști – un comisar șef de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Constanța și un agent șef principal de poliție, de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime. Ambii sunt anchetați sub măsura controlului judiciar, alături de alte patru persoane.

Potrivit anchetatorilor, cu ocazia perchezițiilor au fost confiscate sumele de 5.600 de dolari, 1.600 dolari și alți 31.500 dolari, „care făceau obiectul unei livrări supravegheate, și reprezentau obiectul infracțiunilor de corupție comise de reprezentanți ai unor instituții cu atribuții de control în domeniu, care ar fi sprijinit activitatea infracțională”.

Totodată, anchetatorii DIICOT arată că în activitatea infracțională au fost folosite firme controlate de oameni de afaceri turci, kurzi, români, libanezi și armeni. „Aceștia au realizat mai multe operațiuni de import prin portul Constanța Sud – Agigea, având ca obiect declarat cuptoare electrice, provenite din Turcia, însă în fiecare container ar fi fost disimulate cantități semnificative de parfumuri contrafăcute”, au afirmat procurorii.

Care era traseul parfumurilor contrafăcute

Potrivit unor surse judiciare, ancheta a fost demarată după ce mai mulți reprezentanți ai unor mărci celebre au făcut plângeri penale privind contrabanda cu parfumuri, care luase amploare în ultimii ani. Falsurile erau fabricate cu 10 euro în Turcia, în România erau date cu 100 de euro, iar pe piața din Europa ajungeau să depășească 500 de euro, în funcție de marcă. Afacerea ilegală ar fi fost pusă la punct de oameni de afaceri turci, cu ajutorul unor complici din România. Marfa adusă în port era apoi transportată la București, de unde era distribuită în alte județe ale țării și peste hotare. Anchetatorii au depistat două depozite ale grupării, în Italia și Franța, de unde erau vândute ulterior bunurile. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5854 secunde