Concurs Noile dotări de la Institutul Național de Criminalistică îi dau în vileag chiar și pe cei mai buni infractori

419

Articole recomandate

O simplă înțepătură de țânțar sau praful strâns în striațiile de pe talpa unui pantof pot da în vileag un criminal sau chiar un hoț foarte bun. Ceea ce până ieri vedeam doar în filmele polițiste a devenit realitate și în România, cu ajutorul noilor aparate de la Institutul Național de Criminalistică și al specialiștilor proaspăt instruiți în occident.
Laboratorul de recoltare a ADN-ului este adevărata atracție a institutului. Dar are și o pază pe măsură. Doar cei 12 specialiști au acces. Aici însă s-au rezolvat multe dintre cazurile răsunătoare, uneori pornindu-se de la probe cel puțin ciudate.
"Un țânțar descoperit la locul faptei s-ar putea genotipa conținutul insectei-sângele ingerat de aceasta și se poate stabili cu puțin noroc fie profilul criminalului sau profilul altor persoane aflate la locul faptei", a declarat Florica Cuța, inspector biolog.
Și în cazul anchetării unor accidente grave de circulație s-au făcut inovații. De acum criminaliștii pot stabili cu mult mai multă precizie cine a condus o mașină.
"Este o metodă nouă. Noi până acum nu analizam elementele de microfibră, ci doar pe cele prelevate cu bandă adezivă de pe anumite părți ale autoturismului", spune Lorena Savu, chimist.
"Am reușit într-un caz să luăm urme de sol de pe talpa pantofului, să îl comparăm cu solul luat dintr-o locație unde și-a târât cadavrul", a exemplificat posibilitățile oferite de noile dotări comisarul șef Iuliana Stănel de la Institutul de Criminalistică.
Crima a fost probată, iar bărbatul a ajuns după gratii.
Institutul român de Criminalistică este renumit peste hotare, chiar dacă până acum 2-3 ani ofițerii străini care îl vizitau erau de-a dreptul șocați de dotarea precară a instituției. Specialiștii români au inventat însă mai multe metode de recoltare a probelor care au fost preluate chiar și de FBI.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5813 secunde