Coaliția "Opriți Codurile" susține că întâlnirea cu reprezentanții Ministerului Justiției a fost inutilă

Noul Cod de Procedură Penală face praf viața privată

410

Articole recomandate

Coaliția "Opriți Codurile"
susține că întâlnirea de
săptămâna trecută cu reprezentanții Ministerului Justiției pentru discuții pe marginea celor patru proiecte de Coduri a fost inutilă, deoarece oficialii nu au ținut cont de solicitarea lor de a retrage din Parlament aceste norme controversate.
Asociațiile grupate în această coaliție au catalogat drept "cătușe de libertate" anumite prevederi din Codul Penal și de Procedură Penală și deplâng atitudinea reprezentanților MJ, care nu au vrut să modifice "nicio virgulă" la proiectele de Coduri, în ciuda amendamentelor depuse de reprezentanții societății civile. 
"Aceste Coduri ne vor afecta viața pe următorii zeci de ani. În proiectul de Cod de Procedură Penală se stabilesc premizele pentru cătușele de libertate. Nu mai există nicio protecție a drepturilor individuale", a declarat Victor Alistar, director al Aso-ciației Transparency International România.
La rândul său, directorul Cen-trului de Resurse Juridice (CRJ), Georgiana Iorgulescu, a arătat că nu au fost elaborate studii de impact și nu există avize de la CSM, cel puțin în ca-zul proiectului de Cod Civil. Cu referire la Codul de Procedură Penală (Cpp), Iorgulescu a arătat că "viața privată este făcută praf și întâlnim unele articole haluci-nante, potrivit cărora infractorii trebuie prinși provocându-i".
Directorul executiv al APADOR-CH, Diana Hatneanu, a criticat faptul că, în proiectul Cpp, supravegherea tehnică se folosește de către autorități chiar dacă cineva se pregătește de comiterea unei infracțiuni. Mai mult, spune ea, interceptările se pot face abuziv, având în vedere că persoane nevinovate vor fi urmărite pentru folosirea oca-zională a unui telefon mobil a unei cunoștințe sau pentru verificarea unor mesaje electronice de pe calculatorul vecinului.
Coaliția "Opriți Codurile" mai cere ca procedura de emitere a man-datului de percheziție domi-ciliară să fie supusă recursului, iar, în cazul în care judecătorul emite un mandat de supraveghe-re, magistratul să fie obligat să-și motiveze decizia. 
Reprezentanții organizațiilor consideră că proiectele celor patru Coduri - Civil, de Procedură Civilă, Penal și de Procedură Penală trebuie dezbătute public, nu sub presiunea votului politic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7545 secunde