Timp de cinci luni,

Concurs Toate pânzele sus pentru Bricul "Mircea"

702

Articole de la același autor

Nava Școală "Mircea" a Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" a plecat, ieri, în marșul anual de instruire practică, ce va fi efectuat în perioada 12 aprilie – 1 septembrie 2009. Bricul "Mircea" va participa la regata "Tall Ships Atlantic Challenge 2009\", care se desfășoară în Statele Unite ale Americii, în perioada iunie – august, velierul urmând să reprezinte atât Forțele Navale, cât și România.
Astfel, 190 de persoane, dintre ca-re 63 de studenți și două studente de la Academia Navala "Mircea cel Bă-trân", 34 de elevi și patru eleve de la Școala Militară de Maiștri Militari "Amiral Ion Murgescu" vor pleca în marșul anual de instrucție, urmând să facă escală în nouă porturi: Cata-nia, Cadiz, Tenerife, Hamilton, Charles-ton, Boston, Ponta Delagada, Gibral-tar și Iraklion. Conform obiceiului din ultimii ani, pe parcursul marșului, 10 cadeți străini din Croația, Franța, Turcia și Statele Unite ale Americii se vor îmbarca pentru diferite etape.
Despre importanța marșului de instrucție pentru cei care se pregătesc în domeniu a vorbit, la bordul bricului, contraamiral Dorin Dănilă, șeful Statului Major al Forțelor Navale: "Viața pe mare va consolida pregătirea profesională a cadeților, la bord având loc adevărate transformări de mentalitate în cele 12.400 de mile marine care vor fi străbătute". Contraamiralul Dorin Dănilă a accentuat, de asemenea, importanța spiritului de echipă pe mare: "Marșul este un examen extrem de util, un prim contact cu marea și cu misiunile specifice. Departe de familie, dormind în hamac, ajungi să înțelegi ce înseamnă cu adevărat o echipă". El a subliniat, de asemenea, și importanța pe care o va avea în pre-gătirea tinerilor îmbinarea cunoș-tințelor acumulate la Academie cu practica pe navă. În acest sens, Contraamiralul Dorin Dănilă le-a urat cadeților să folosească la maxim cunoștințele acumulate, și să reprezinte cu succes spiritul Bricului "Mircea".
Emoțiile cadeților au fost am-plificate de cele ale rudelor sau ale prietenilor care au venit să-i conducă și să le ureze "vânt prielnic", mai ales că, cinci luni de acum încolo, vor fi departe unii de ceilalți. Dorul de familie, este, la plecare, primul pe lista temerilor cadeților aflați la primul contact cu nava: "Mi-e frică să nu-mi fie prea dor de cei dragi. Sper să nu fie chiar atât de greu din punctul acesta de vedere și, mai ales, sper să nu fie furtună. Sunt foarte emoționată, pentru că aici ne formăm ca adevărați marinari. O să fie mai greu, dar sunt fericită că voi pune în practică ce-am învățat. Marșul de instrucție ne testează rezistența, ambiția, voința, și ne dezvoltă spiritul marinăresc", a spus Mihaela Malinchi, studentă în anul doi la Academia Navală "Mircea cel Bătrân".
În aceeași notă optimistă a urcat la bord și Daniel Bârdan, student în anul doi la Academie: "Experiența pe navă va pune bazele carierei noastre. Vom învăța cum se face navigație, dar vom învăța și cum e să stai departe de familie pentru mult timp". În același timp, studentul ne-a mărturisit că principala temere cu care se confruntă este răul de mare: "Nu știu dacă o să am rău de mare pe navă. În cazul în care va fi așa, sper să trec repede peste problema respectivă".
Una dintre cele câteva fete aflate la bord, Loredana Dobre, elev fruntaș în anul întâi la Școala Militară de Maiștri Militari "Amiral Ion Murgescu", e entuziasmată de expe-riența pe care o va avea la bordul navei "Mircea", mărturisind, în același timp, că se teme de posibilele capricii ale vremii: "Va fi o experiență de neuitat, și sper să nu ne prindă furtuna! Îmi doresc să facem față cu bine tuturor misiunilor". Chiar dacă se află pentru prima dată într-un marș de instrucție, alături de o echipă formată în majoritate din băieți, Loredana spune, încrezătoare: "Toți suntem egali la bord. Aici suntem cu toții militari, nu sunt diferențe între fete și băieți din acest punct de vedere".
Chiar dacă vor prinde Sărbătorile Pascale pe mare, cele aproape 200 de persoane aflate la bordul Bricului "Mircea" nu vor duce lipsa bucatelor tradiționale: "Vor prinde Paștele pe navă, dar suntem pregătiți cu ouă roșii și carne de miel", a asigurat comandor Gabriel Moise, comandantul Navei Școală "Mircea".
Bricul "Mircea" se va întoarce acasă pe 1 septembrie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6684 secunde