Nu vor mai fi ridicate mașinile în Constanța? Avocatul Poporului a atacat hotărârile consiliilor locale

631
4
Nu vor mai fi ridicate mașinile în Constanța? Avocatul Poporului a atacat hotărârile consiliilor locale - fondridicaremasini-1429024330.jpg

Articole de la același autor

Șoferii au motive de bucurie! Avocatul Poporului a sesizat instanța supremă cu privire la modul în care consiliile locale stabilesc sancțiunile pentru șoferii care parchează neregulamentar. Mai exact, este vorba despre firmele care ridică mașini. Cererea va fi analizată luna viitoare. Dacă se stabilește că Avocatul Poporului are dreptate, Consiliul Local ar putea să nu mai aibă voie să ridice mașinile parcate la voia întâmplării.

Anul trecut, peste 4.100 de autoturisme au fost ridicate de firmele care prestează servicii de ridicare. Mașinile parcate la voia întâmplării pe gazon sau cele care blocau aleile de acces au fost ridicate și duse într-un parc auto situat pe bulevardul Aurel Vlaicu, iar ca să le ia înapoi proprietarii trebuia să bage adânc mâinile în buzunare, adică 600 lei, la care se adăugau 25 lei pe zi pentru "parcarea" în parcul auto, dar și sancțiunea contravențională, dată de polițiștii locali. Însă aceste fapte ar putea deveni istorie. Asta pentru că Avocatul Poporului s-a sesizat și a transmis către Înalta Curte de Casație și Justiție o sesizare prin care se arată faptul că aplicarea acestor măsuri este considerată o nulitate.

Practica nu este unitară

Avocatul Poporului a sesizat instanța supremă asupra hotărârilor de consilii locale prin care se stabilesc sancțiunile pentru șoferii care parchează neregulamentar. Avocatul Poporului spune că doar Guvernul poate decide astfel de sancțiuni, și nu Consiliul Local, așa cum se întâmplă în prezent.

"Potrivit unei orientări jurisprudențiale majoritare, hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea procedurii privind ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar, constatarea și aplicarea contravențiilor sunt lovite de nulitate întrucât stabilesc și sancționează contravenții în domeniul circulației rutiere, domeniu reglementat de OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare", susține Victor Ciorbea.

Cu alte cuvinte, Avocatul Poporului spune că toate deciziile pentru amendarea celor care încalcă legislația rutieră trebuie reglementate de Guvern, prin lege, și nu de consiliile locale.

"Hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea reglementării procedurii privind ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar depășesc competența ce revine consiliilor locale în această materie, fiind contrare prevederilor actelor normative cu forță juridică superioară", potrivit Avocatului Poporului.

Astfel, Avocatul Poporului spune că cei care se află într-o astfel de situație pot acționa în instanță și pot câștiga anularea deciziilor de ridicare și, deci, să-și recupereze banii plătiți și chiar despăgubiri. Însă Avocatul Poporului subliniază faptul că practica instanțelor de judecată nu este una unitară, așa că părerile sunt împărțite de la un judecător la altul. De aceea, Avocatul Poporului a solicitat să se stabilească, printr-o decizie obligatorie, modul unitar de interpretare și de aplicare a legii. 

Comentează știrea

Maidanezu'
15 aprilie 2015
O tampenie...

Sa vezi acum toti cocalarii care si asa parcau dea-nboulea masinile cum o sa le puna...vai de mama noastra cu "avocatul" asta - in loc sa se implice in chestiunile cu adevarat importante, s-a trezit cu idiotenia asta...

maidanezule
15 aprilie 2015
ti-e ciuda ca esti sarac

si n-ai ce parca. Iti bat lingurile-n stomac, e vai de sufletul tau. Acilea e vorba de dreptul la proprietate si de legislatia rutiera care nu poate fi substituita de o hotarare de consiliu local, care nu urmareste decat sa faca bani, bani care nu ajung in bugetul primariei decat intr-o proportie infima. Restul e afacere, inetelegi ? Intelegi dar nu prea, dupa cum te vad sigur esti rosu-n ceru gurii si ai votat mazare si psd pe toata linia. Politia rutiera trebuie sa-si faca zilnic datoria si sa aplice amenzi celor care parcheaza "dea-nboulea". Borfasii care administreaza afacerea cu caracatite si ridicari ilegale sa i se alature lui mazare la zeghe.

ana
15 aprilie 2015
oportunitate

Surpriza totala pe piata ofertelor de lucru! Tot mai multi oameni lucreaza acum cu noi, convinsi de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

cetatean
15 aprilie 2015
....

Parerea mea: ridicarea vehiculelor sa fie facuta NUMAI si NUMAI de catre POLITIE si doar in cazurile in care chiar incurca circulatia.

Răspuns la: O tampenie...
Adăugat de : Maidanezu', 15 aprilie 2015
Sa vezi acum toti cocalarii care si asa parcau dea-nboulea masinile cum o sa le puna...vai de mama noastra cu "avocatul" asta - in loc sa se implice...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.351 secunde