Descoperiri "explozive", ieri, în județul Constanța

O grenadă a fost găsită într-o curte din Casicea, iar un proiectil în portul Midia

540

Articole de la același autor

Ieri dimineață, la 112, a fost anunțată găsirea a două obiecte pirotehnice, solicitându-se ajutorul specialiștilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Dobrogea" al județului Constanța. Apelurile au fost primite la interval de câteva minute, unul din localitatea Amzacea și celălalt din portul Midia.
Primul obiect pirotehnic a fost găsit de Ion Nistor, din localitatea Casicea, comuna Amzacea, în timp ce săpa în curtea casei sale. Echipa de pirotehnicieni a inspec-toratului a constatat că este o grenadă defensivă de mână neexplodată, rămasă din al doilea război mondial.
Potrivit lt. col. Sorin Crețu, coordonatorul misiunilor executate de echipa pirotehnică a ISU "Dobrogea", în momentul asanării, pirotehnicienii au constatat că grenada avea pârghia ruptă, motiv pentru care, dacă ar fi fost manevrată de un neprofesionist, exista pericolul să detoneze. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU "Dobrogea", Paula Anghel, în zona în care a fost găsită grenada, subofițerii au efectuat o cercetare a terenului în eventualitatea că ar mai putea exista muniție neex-plodată. Cu ajutorul detectorului de metale li s-a confirmat suspiciunea și au mai descoperit 32 de cartușe de infanterie de calibru 5,6 mm.
Cea de-a doua misiune a pirotehnicienilor a fost de asanare a unui proiectil de artilerie, de calibru 100 mm, în dana 10 - 11 a portului Midia. De această dată, obiectul a fost găsit de salariații unei firme private pe un ponton vechi, scos din apă și supus operațiunilor de dezmembrare. "Proiectilul de artilerie este rămas neexplodat din perioada celui de-al doilea război mondial și are focosul intact, ceea ce înseamnă că putea să detoneze dacă ar fi fost lovit sau supus operațiunilor de tăiere", a precizat lt. col Sorin Crețu.
Toate obiectele pirotehnice găsite au fost transportate în condiții speciale și depozitate în condiții de siguranță în depozitul de muniție al inspectoratului până la momentul în care vor fi distruse.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8788 secunde