O mie de săteni s-au adunat la Ruginoasa. Bătaia cu bâte nu a mai avut însă loc

211
O mie de săteni s-au adunat la Ruginoasa. Bătaia cu bâte nu a mai avut însă loc - ruginoasa-1483189691.jpg
Aproape o mie de săteni din comuna ieșeană Ruginoasa au ieșit sâmbătă dimineață pe străzi pentru a asista la tradiționala bătaie cu bâte, mare parte dintre ei plecând însă dezamăgiți întrucât participanții nu s-au confruntat violent ca în alți ani, ci doar s-au îmbrâncit.


Cele două cete de tineri din comuna Ruginoasa, respectiv Vălenii și Delenii, s-au adunat dimineață în puncte diferite ale comunei, unde s-au echipat cu măști și costume special create pentru eveniment, apoi au pornit spre centrul localității pentru a se confrunta. Spre deosebire de alți ani, membrii celor două grupări nu aveau asupra lor bâte sau alte obiecte contondente. La un moment dat, cele două tabere rivale s-au întâlnit, apărând unele îmbrânceli între participanți.

Prefectul județului Iași, Marian Grigoraș, care a mers în comuna Ruginoasa sâmbătă dimineață, a declarat pentru News.ro că localnicii au înțeles mesajul autorităților, astfel că nu au existat incidente, ca în alți ani.

"N-au fost probleme, a fost liniște. Normal că s-au mai și îmbrâncit. Când îi vezi de aproape, cu măștile acelea, par fioroși", a spus prefectul de Iași.


În loc de bâte, unii participanți aveau în mâini coceni de porumb. Cei mai dezamăgiți că bătaia nu mai are loc au fost sătenii, unii dintre aceștia fluierând de pe margine.

Potrivit jandarmilor, la eveniment au fost prezenți aproape o mie de săteni din Ruginoasa.

Sâmbătă după-amiază, la Ruginoasa va avea loc prima ediție a festivalului de datini și obiceiuri de iarnă.

Anul trecut, pe 31 decembrie, câteva sute de săteni din comuna ieșeană Ruginoasa s-au adunat în centrul localității, pentru a asista la tradiționala bătaie între cetele de mascați, jandarmii împiedicând confruntarea dintre cele două tabere, spre nemulțumirea unora dintre participanți.

Mai mulți săteni din Ruginoasa s-au arătat nemulțumiți că autoritățile interzic bătaia între cetele de mascați, oprind astfel tradiția care se respectă de zeci de ani în comună. Totodată, oamenii au cerut organizarea unui referendum local pentru a stabili dacă tradiționala bătaie trebuie continuată.

În urmă cu mai mulți ani, bătaia a degenerat, mai multe persoane fiind transportate la spital după ce au fost rănite, potrivit Digi24.ro.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2149 secunde