Ordinele de protecție provozorii pentru victimele violeneței domestice, emise de Poliție

107
Ordinele de protecție provozorii pentru victimele violeneței domestice, emise de Poliție - politia2-1546620501.jpg
Începând din 28 decembrie 2018, polițiștii au dreptul de a emite un ordin de protecție provizoriu, valabil cinci zile, în cazurile de violență domestice, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aștepte unul încuviințat de judecător.


"Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc", anunță reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).
Pentru a veni în sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018, fiind reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia.


De la data de 28 decembrie 2018, polițiștii pot emite ordinul de protecție provizoriu, prin care se dispun, pentru o perioadă de cinci zile, una sau mai multe măsuri de protecție a victimelor.


"Ordinul stabilește procedura de intervenție a polițiștilor, de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea violenței domestice, metodologia de utilizare a formularului de evaluare a riscului și procedura de emitere a ordinului de protecție provizoriu, precum și cea de punere în executare a acestuia", se arată în comunicat.
Intervențiile polițiștilor la cazurile de violență domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin 112, formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităților de poliție de către persoanele implicate în actele de violență domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violență domestică sau de către alte persoane.
"În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt", precizează IGPR.


De asemenea, sesizează structurile specializate ale Poliției Române sau ale altor instituții în situația în care, în urma verificării sesizării, sunt constatate și alte fapte incriminate, obținând probe, după caz.
Ordinul prevede și modul în care polițiștii trebuie să acționeze în situații speciale, spre exemplu în cazul evacuării agresorului din imobil.


Astfel, cu ocazia intervenției, în vederea stabilirii existenței unui risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, polițiștii evaluează situația de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viața sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.


În luna noiembrie 2018, echipe de specialiști din cadrul IGPR au organizat o serie de sesiuni de pregătire a polițiștilor, în 19 centre zonale. La sesiunile de instruire au participat peste 4.500 de polițiști, obiectivul activității constând în transmiterea către aceștia a noilor prevederi legislative în domeniu și clarificarea aspectelor privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică.


În primele 11 luni ale anului trecut, la nivel național, au fost sesizate 35.623 de infracțiuni din sfera violenței domestică (52,3% în mediul urban și 47,7% în rural).


Dintre acestea, ponderea cea mai mare parte este reprezentată de faptele de "lovire sau alte violențe" - 58,6%, urmate de "amenințare" - 7,25%, "abandon de familie" - 21,33% și "nerespectare a ordinelor de protecție" - 3,71%.
Din punct de vedere al locului comiterii faptelor, cele mai multe infracțiuni s-au comis la domiciliul subiecților (75% din totalul infracțiunilor).


În perioada de referință, au fost emise, de către instanțele judecătorești, 3.438 de ordine de protecție, cele mai multe la solicitarea victimelor (3.393), alte 22 la solicitarea procurorului și 23 la solicitarea altor instituții cu atribuții în domeniu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5394 secunde