Pandemia nu trebuie să fie un "cec în alb" pentru încălcarea drepturilor omului

338
Pandemia nu trebuie să fie un

Articole recomandate



Pandemia de COVID-19 nu trebuie să fie un "cec în alb" pentru încălcarea drepturilor omului, în condițiile în care în unele țări această criză este deja folosită pentru a justifica schimbări represive, a avertizat joi Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, care a criticat "puterile nelimitate" adoptate de unele state, informează agerpres.ro.


"Pot fi necesare măsuri de urgență pentru a răspunde acestei urgențe de sănătate publică. Dar o situație de urgență nu este un cec în alb pentru a ignora obligațiile în materie de drepturile omului", a subliniat Bachelet în cadrul primei reuniuni virtuale a Consiliului drepturilor omului de la Geneva.


"Măsurile de urgență trebuie să fie necesare și proporționate", a insistat ea, declarându-se "profund preocupată de adoptarea în unele țări de puteri de urgență nelimitate".


"În unele cazuri, epidemia este folosită pentru a justifica schimbări represive ale legislației obișnuite, care vor rămâne în vigoare multă vreme după încheierea urgenței", a atenționat comisarul ONU, fără a da nume.


Bachelet și-a exprimat de asemenea preocuparea față de măsurile adoptate în unele cazuri pentru a limita libertatea media și libertatea de exprimare, avertizând că "pretinsa luptă împotriva dezinformării" riscă să fie folosită pentru a reduce la tăcere criticile.


"În anumite țări, am văzut deja raportate cazuri de jurnaliști sancționați pentru că nu aveau măști, profesioniști din sănătate pedepsiți pentru că au spus că nu au mijloace de protecție și oameni obișnuiți arestați pentru că au publicat mesaje despre pandemie pe rețelele sociale", a denunțat Michelle Bachelet, amintind că "critica nu este o crimă".




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5615 secunde