"Legea defăimării", la un vot distanță.

Parlamentarii vor să pună "botniță" ziariștilor. Amenzi uriașe, inclusiv pentru postări pe Facebook

597
3
Parlamentarii vor să pună

Articole de la același autor

Deputații din Comisia Juridică și din cea pentru Drepturile Omului au adoptat, ieri, "Legea defăimării", inițiată de liderul PSD, Liviu Dragnea, mărind la propunerea președintelui PSD cuantumul amenzilor până la 100.000 lei pentru cei care aduc atingere imaginii unui grup sau unei comunități. Concret, proiectul prevede ca și contravenții sancționarea cu amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă discriminarea vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 lei la 100.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate.

La Comisiile comune din Camera Deputaților, legea a trecut cu 17 voturi "pentru" și 5 "împotrivă".

Deputații PNL au votat împotriva acestei legi, argumentând că reprezintă "un pumn în gură dat ziariștilor din România".

"Noi considerăm că este vorba despre o reglementare excesivă. Sunt suficiente prevederi în vigoare, mai ales în Codul Civil, care dau posibilitatea celor care se consideră lezați în demnitate să genereze o acțiune la o instanță competentă, nu era necesară o astfel de supra-reglementare. Mai mult decât atât, această lege, dacă va deveni lege, poate fi intitulată și ca o reglementare a cenzurii pe Facebook, de asemenea, un pumn în gură dat ziariștilor din România", a spus deputatul PNL Gabriel Andronache.

Inițiativa legislativă a trecut de Senat și urmează să intre la vot în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional.

Potrivit proiectului adoptat de Senat, persoana care se consideră vizată de defăimarea socială poate formula, în fața instanței de judecată, o cerere pentru acordarea de des-păgubiri și restabilirea situației anterioare defăimării sau anularea situației create prin discriminare, în termen de trei ani de la data săvârșirii faptei sau de la data la care persoana interesată putea să ia cunoștință de săvârșirea ei, mai prevede proiectul.

Totodată, legea inițiată de Liviu Dragnea prevede că în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării se va înființa Depa-tamentul pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței care va avea rol de prevenire și sancționare a defăimării sociale, definită ca "fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în situație de inferioritate pe temeiul apartenenței sale la un grup social".

În altă ordine de idei, mai multe ONG-uri au cerut Camerei Deputaților să respingă proiectul de lege privind defăimarea socială.

La rândul lui, copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat, ieri, că liberalii vor respinge în plen "Legea defăimării", afirmând că dacă propunerea va trece de plenul Camerei Deputaților, PNL o va contesta la Curtea Constituțională Română.

Comentează știrea

europeanu
10 februarie 2016
analfabeti hoti

tinta este de a nu mai zice ca sunt hoti.De exemplu hotul dragnea,initiatorul.Pai cum sa nu mai zic eu ca dragnea e hot ? Este un adevar !!! Si ce se intampla daca dupa condamnarea unui asa-zis defaimator e prins defaimatul ca a furat ??? Ai ???

Solon
10 februarie 2016
Cacaia libertate,davai comunism!

Absolut toate institutiile statului au nevoie nu de o lege care sa le fereasca de critici,ci sa inceapa in mod real sa-si faca o imagine pozitiva prin activitatea lor,care vor sau nu,se reflecta in rezultatele simtite de toata societatea. Faptul ca nimeni nu va avea curajul sa spune ca lucrurile merge extraordinary de prost din cauza unor indivizi,nu face ca lucrurile sa mearga bine. Ce facem,ne intoarcem la minciuni,la raportari ca pe vremea idiotului de Ceausescu? La urma urmei,masa de votani ar trebui sa nu mai voteze nici un partid din cele care contin rebuturi umane.Ce naiba,unii chiar au crezut ca lovitura de stat a fost revolutie si au murit si pentru dreptul de exprimare libera,oricum exprimarile nefiind luate in seama de smecherii care se vor protejati de injuraturi pe fata. Nu-I nimic,vor fi bancuri spuse pe blat,blesteme aruncate si asa mai departe,ca in orice dictatura. Macar asa vom putea emigra cu statutul de refugiati politici si gasim mai usor de lucru pe afara.

ath
10 februarie 2016
Feri Predescu,cosmarul defaimatilor

In anul 2008,jurnalista Feri Predescu pierde un proces in instanta cu Radu Defaimatu Mazare.Jurnalista este obligata sa-si prezinte scuze intr-un ziar de larga circulatie(in Telegraf,bineinteles),este obligata sa plateasca daune morale in valoare de 50.000 lei si cheltuieli de judecata in valoare de 7197 lei.Feri Predescu il acuzaze pe Radu Defaimatu ca are afaceri cu lumea interlopa.Toti marii barbati ai Constantei,aparatori ai libertatii de exprimare,toti fostii si viitorii cetateni de onoare ai Constantei,gazetari,ONG-uri,oameni de cultura,intelectuali,toti liberalii(fosti si viitori liberali) s-au ascuns sub masa ca purcelusii din poveste.Tin sa precizez ca pe vremea aia(in 2008),domnul Boroianu inca nu se nascuse,el are scuze.Si Dragomir era micut.Feri Predescu a ramas singura in fata hienelor cu exceptia unor jurnalisti din Bucuresti care au initiat o campanie de strangere de bani.Nu a fost suficient.In anul 2013 Feri Predescu este data afara din TVR.(Ole...Ole...Feri Predescu nu mai e !,lovitura finala,).Si ca sa nu existe dubii, Defaimatu Stefan a fost beatificat ulterior,a ajuns sfant al Constantei.De atunci,jurnalista Feri Predescu mai apare doar noaptea, in visele urate ale domnului Radu Defaimatu. Azi,avem deja dovezi ca Radu Defaimatu avea legaturi cu lumea interlopa a Constantei.Daca Defaimatu va pierde procesul,ma intreb cum va fi restabilita situatia anterioara "defaimarii",daca Feri Predescu va fi despagubita(reabilitata),daca Mazare isi va cere scuze intr-un ziar de larga circulatie,daca-i va plati jurnalistei suma care a fost obligata sa o plateasca la proces.Ma intreb daca noi,cetatenii orasului suntem dispusi sa recunoastem ca am fost invinsi.Abia astept sa se termine procesul.Pana si Fagadau va trebui sa ne raspunda la cateva intrebari.Ati vazut cum legile lui Dragnea Preacuratu' se bat cap in cap ?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6746 secunde