ACTA: Ce prevede acordul acuzat că aduce "dictatura pe net"

560
ACTA: Ce prevede acordul acuzat că aduce
Un nou tratat internațional care își propune să lupte împotriva contrabandei cu produse contrafăcute și a pirateriei digitale stârnește reacții dure din partea internauților și a unor membri ai Parlamentului European. Cunoscut sub numele de ,,ACTA", acordul a fost deja ratificat de 22 de state europepe printre care și România.

ACTA, adică Tratatul Comercial împotriva Produselor Contrafăcute, a fost inițial propus de guvernul nipon. Printre statele semnatare se numără majoritatea țărilor europene, dar și Statele Unite ale Americii, Canada, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore și Coreea de Sud.

Proiectul legislativ propune măsuri comune de luptă împotriva pirateriei și a comercializării produselor contrafăcute, precum deconectarea utilizatorilor de la Internet, urmată de amendarea lor la abateri viitoare sau chiar de încarcerarea acestora.

Inițiatorii proiectului susțin că acesta va contribui la reducerea pierderilor financiare suferite în urma pirateriei. Totuși, mai mulți experți atrag atenția că legea va permite furnizorilor de Internet să supravegheze toate activitățile utilizatorilor, inclusiv convorbirile private pe e-mail și messenger. Ei mai spun că tratatul ar putea fi folosit de marile corporații pentru controlarea strictă a informațiilor care pot circula pe Internet.

Printre criticii ACTA se numără și raportorul european asupra tratatului internațional. Acesta și-a dat demisia din funcție în semn de protest față de prevederile draconice ale legii și față de modul lipsit de transparență în care a fost redactat tratatul. Nici internauții nu au rămas indiferenți. Mii de tineri polonezi au protestat joi față de legea aflată în dezbatere.

ACTA va intra în vigoare doar dacă va fi ratificat de Parlamentul European. Proiectul de lege va intra în dezbatere în luna iunie.

Împotriva ACTA a protestat și controversate comunitate de hackeri Anonymous. Hackerii au spart site-ul Parlamentului european. Într-un mesaj trimis românilor, Anonymous condamnă dur ACTA, care, potrivit hackerilor, ar instaura o "dictatură pe internet"

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.285 secunde