Patru cetățeni bulgari au fost prinși lângă Negru-Vodă, după ce au intrat ilegal în țară

648
Polițiștii de frontieră constănțeni au depistat patru cetățeni bulgari care, sprijiniți de doi conaționali, au intrat în România, prin trecere ilegală a frontierei, deoarece aveau interdicție de a ieși din Bulgaria.

În noaptea de marți spre miercuri, polițiștii de frontieră din cadrul SPF Negru Vodă au oprit pentru control, în apropierea PTF Negru Vodă, pe drumul ce face legătura între punctul de trecere și localitatea Negru Vodă, un autoturism înmatriculat în Bulgaria, în care se aflau șase cetățeni bulgari.
Din primele verificări, s-a stabilit că șoferul, Nikolaev Kristo, de 34 de ani, și unul dintre însoțitori, Antonya Ivanova Velcev, de 24 de ani, au intrat legal în România, prin PTF Negru Vodă, în cursul nopții, în baza documentelor personale.
Din verificări s-a stabilit însă că ceilalți patru însoțitori, cetățenii bulgari Marinov Parus Ianchi, Ivanov Vasil Arcadi, Mihaylov Asen și Emilia Rumen, din zona localității Silistra, cu vârste cuprinse între 19 și 32 de ani, nu au efectuat formalitățile specifice de intrare în țară.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră, comisar șef Adrian Burcea, în urma cercetărilor efectuate, s-a constatat că cei patru bulgari aveau interdicție de a părăsi țara vecină, fapt pentru care au încercat să intre ilegal în România, ocolind PTF Negru Vodă, de unde au fost preluați de către cei doi conaționali, care efectuaseră legal formalitățile de intrare în țară.
Conform propriilor declarații, cetățenii bulgari intenționau să ajungă într-o țară din vestul Europei, pentru a-și căuta locuri de muncă.
Ca urmare a celor constatate, au fost întocmite actele premergătoare de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de trecere ilegală a frontierei pentru cei patru cetățeni bulgari, respectiv complicitate la trecere ilegală a frontierei pentru cei doi conaționali ai lor.

24 de cazuri în ultimele 10 luni
Potrivit agentului Marius Niculescu, de la Direcția Poliției de Frontieră Constanța, în primele 10 luni ale anului 2008, polițiștii de frontieră constănțeni au soluționat 24 de cazuri de trecere ilegală a frontierei de stat între România și Bulgaria, în care au fost implicați cetățeni bulgari care aveau interdicție de a părăsi statul vecin.
România și Bulgaria au o graniță comună, ce se întinde pe o lungime de 170 kilometri de frontieră, partea română având trei puncte de trecere a frontierei - PTF Vama Veche, PTF Negru Vodă și PTF Ostrov.
De la începutul anului, polițiștii de frontieră constănțeni s-au confruntat cu 24 de treceri ilegale a frontierei de stat între România și Bulgaria, în care au fost implicate 34 de persoane cu cetățenie bulgară.
Trecerile au avut loc în zona de responsabilitate a Sectorului PF Negru Vodă (opt cazuri), SPF Ostrov (opt cazuri), GN Mangalia (șase cazuri) și SPF Băneasa (două cazuri). În majoritatea situațiilor, cetățenii bulgari au ales să intre pe teritoriul României prin "zona verde" a frontierei, deoarece aveau interdicție de a părăsi statul bulgar. Respectivele persoane au beneficiat de sprijinul unor complici, care alegeau să intre legal în România la bordul unor autovehicule prin punctele rutiere de trecere a frontierei. După ce treceau ilegal frontiera, cetățenii bulgari erau așteptați, la distanțe între 200 și 300 de metri de punctul de trecere a frontierei, de autovehicule care urmau să-i transporte în țări dezvoltate ale Uniunii Europene.
Colaborarea foarte bună existentă între autoritățile de frontieră române și bulgare, bazată în special pe schimbul de informații, a dus la reținerea respectivelor persoane, care ulterior s-au ales cu dosare penale pentru trecere ilegală a frontierei.
Un caz aparte a fost cel înregistrat în ziua de 3 iulie a.c., atunci când doi cetățeni bulgari cu antecedente penale au trecut granița și au fost prinși de lucrătorii de la SPF Băneasa, ajutați de un elicopter al Unității Speciale de Aviație a MIRA. În urma verificărilor efectuate a reieșit faptul
că cei doi bulgari erau dați în consemn la frontieră, fiind urmăriți pentru săvârșirea infracțiunilor de tâlhărie, răpire și tentativă de jaf pe teritoriul bulgar. La percheziția efectuată, polițiștii de frontieră au găsit un pistol de calibrul 9 mm, având seria și tipul șterse prin polizare, un cilindru metalic de aproximativ 40 cm (posibil amortizor), o cagulă neagră, un box metalic, mai multe cartele SIM și suma de 200 de euro. Cei doi bulgari intenționau să ajungă în Italia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5825 secunde