Pe cine trimite Poliția Constanța să negocieze cu sinucigașii

1107
10

Articole de la același autor

Atunci când o persoană amenință că pune în pericol viața altora sau chiar și numai pe a sa, oamenii legii trebuie să poarte lungi discuții, să o calmeze, să-i câștige încrederea și în cele din urmă să o convingă să renunțe la planurile ei. Acesta este rolul unui negociator. Adică acel polițist pe care-l vedem prin filmele polițiste comunicând cu infractorii printr-o portavoce sau telefon, negociind doleanțele acestora pentru a evita o confruntare violentă cu forțele de ordine. 

În ultimii ani, la nivelul Poliției Constanța, rolul acesta era îndeplinit de comisarul șef Emanoil Moraru, fostul șef al Serviciului de Acțiuni Speciale; antrenat în "arta negocierii" 2006, alături de alți polițiști din țară, prezența lui Moraru era cerută în majoritatea situațiilor când constănțenii ajunși la limită amenințau să se omoare aruncându-se de pe stâlp sau dându-și foc. La sfârșitul anului trecut, însă, polițistul a ieșit la pensie și, astfel, Poliția Constanța a rămas fără singurul negociator.

Ce se întâmplă în prezent? Este necesară pregătirea unui alt ofițer? Cine discută, în prezent, de exemplu, cu cei care se cocoță pe stâlpii de înaltă tensiune și amenință că se aruncă în gol dacă nu le sunt îndeplinite cererile?

Răspunsul l-am primit de la comisarul șef Constantin Dancu, inspectorul șef al Poliției Constanța: "Într-adevăr, dl. Moraru era singurul negociator al inspectoratului. Dar, se impune subliniat, activitatea aceasta nu are de suferit prin ieșirea la pensie a dumnealui, căci poate fi îndeplinită de cadrele cu pregătire psihologică, iar inspectoratul are doi psihologi, pe lângă psihologul criminalist din cadrul Serviciului Criminalistic".

Au refuzat să negocieze cu sinucigașii

Se impune menționat că precizarea vine și în sprijinul polițiștilor din subordine, care nu știau că au posibilitatea să solicite prezența psihologilor angajați ai Poliției Constanța, pentru a purta tratativele cu cei care amenință să-și pună capăt vieții. Pentru că, începând de la sfârșitul anului trecut, după cum ne-au recunoscut polițiștii, tratativele cu aceste persoane sunt purtate de cei care sunt de tură și… se încumetă.

Astfel s-a petrecut săptămâna trecută, când un constănțean s-a cățărat pe un stâlp de pe strada Justiției, iar, de exemplu, la sfârșitul lunii iunie, când un individ aflat sub influența băuturilor alcoolice s-a urcat pe podul rutier din Medgidia, negocierile au fost purtate de lt. col. Cornel Oancea, cmd. Detașamentului 7 Jandarmi Medgidia. Acesta a reușit, după aproape patru ore, să-l convingă să coboare. A contribuit considerabil și faptul că posibilul sinucigaș rămăsese fără… țigări!

"Este un risc pe care ți-l asumi. E drept, acești bărbați care se urcă fie pe stâlpii de pe strada Justiției, fie pe podurile din județ nu vor de fapt să se sinucidă, ci doar să facă spectacol. Dar dacă prin ceea ce-i spui mai mult îl superi și sare în gol? Consider că este o responsabilitate. De aceea, când am fost solicitat, am explicat că nu am pregătirea necesară și nu pot să-mi asum această responsabilitate", ne-a mărturisit unul dintre polițiștii care a fost solicitat, de curând, să negocieze cu o astfel de persoană și a refuzat.

Comentează știrea

Clubul gay
21 august 2013
Bun , bun tare Moraru !!!

Moraru era bun ca negociator ptr barbati: de aceea s-a si fotografiat in pielea goala , si le arata fotografia ca sa vada ce "bucatica buna" pot pierde asa zisii sinucigasi , daca-si vor pune in aplicare amenintarile...

Politist pensionar
21 august 2013
Halal politie...

Uite ce fata de popandau prost are acest Dancu ! Cine dracului il tine in brate pe filfizonul asta intr-o functie asa de mare , complexa si necesara la nivelul unui judet , cand el , un obscur absolvent al unei facultati de auto , nu se pricepea la nimic cand era la Rutiera , dar acum ?!? Sa fie numai faptul ca "l-a facut scapat" pe betivul balos adormit in intersectie , Nicusor Constantinescu ?!? De ce nimeni din politistii adevarati (cu studii si experienta in domeniu) nu se arata nemultumiti / umiliti ?!? De fapt , ce sa le ceri , cand ei au avut un sef al inspectoratului care fusese sef mecanic pentru nave maritime !?! Ce tara de slugi si prosti...

pt Politistul pensionar
21 august 2013
mare adevar - rahat politie cu asa sef

Cine sa-l sustina p-asta? Dragomir - PNL ul, contracost 500000 euro. Atat costa scaunul pt. 6 luni si dupa, altele. Cum credeti ca si-a construit cartierul de vile? Cu furaciuni cu interlopii care-i protejeaza la dosare cu banii luati de la serviciul rutier nimeni nu misca in front fara stirea lui doar gasca lui de mafioti. A distrus politia ti-e scarba sa vii la serviciu. Stiti vorba aia? HOTULUI DE HOT II E FRICA ! De-aia gps-uri, cartele la intrare si el ce face in timupul serviciului? Ghici? Cumparaturi prin mall-uri in timpul programului si cu masina institutiei pe care o ascunde la subsol sa nu-i faca paparazzi poze limbistului asta cu fata du dos. Un jeg la caracter un sarpe veninos.

nimeni pentru cunoscator
21 august 2013
Limbistul din poza

Habar nu are sa vorbeasca.Nu stie munca de politist dar da ordin sa nu fie oprite in trafic anumite tiruri la anumite ore si zile. Face afaceri in cosntructii ielgale dar isi protejeaza afacerile interlopilor din care are procent de 25%.Dancu-cel mai corupt militian.Cautati toate abuzurile din cele5 luni poate 6 si gasiti de la deturnari de fonduri,miscari ilegale si abuzive de cadre,spagi, abuz in serviciu eroare de manageriat protejarea infractorilor si retelelor interlope! Dancu stie ce vrea:bani,bani spaga!E mai mult adevar decat se scrie in articol - e un CORUPT ce vrea sa para invers! Poate prostii il cred dar toata lumea stie ce invarte asta!

Realitate
21 august 2013
realitatea e vai mama ei!

Coruptia din MAI si in special din IPJ CONSTANTA unde Dancu vrea sa controleze totul iar Manea nu stie ce vorbeste de prost ce este. Vai de politia asta unde a ajuns cand un inginer corupt si un frontierist au ajuns sa o conduca.Vinovat e cel care l-a numit pt ca il tine Dragomir de la PNL. ALO? DL>DRAGOMIR CHIAR NU VRETI SA STITI DE AFACERILE INTERLOPE PE CARE LE MANEVREAZA DANCU ABUZURILE SI DETURNARILE DE FONDURI? SAU AVETI O COTA DIN ASTA ORI POATE ASA E INTELEGEREA?

va urma
21 august 2013
va urma

Furt la varf.Pt acest varf, a turnat la DGA, fara sa-i pese pretul platit de nevinovati, in 09,s-au intocmit DP abuziv ag. de la Rutiera, 9inspectori DRDP,ARR C-ta,fiind anchetati,fara rezultat,etc,actiuni pt functie.Astfel de oameni, comit multe infr. de coruptie cu un nivel ridicat, unul dintre semnele de intrebare ar fi noua locatie a Pol Rutiere, ca sa nu aducem in discutie proprietatile acestuia DIN FOTO.Cu siguranta persoanele care comit astfel de lucruri le va veni randul sa fie turnate, fara exceptie! Dancule, dormi bine fratioare? Cat mai poti ca dupa suna goarna.

trilulilu
21 august 2013
trilulilu

Trilulilu...hai, hai!

vere
21 august 2013
vere cu bere

Omul asta calca pe cadavre. asta nu se va ridica niciodata la nivelul scaunului pe care-l ocupa din spaga e un rahat de inginer corupt. Vai de p. noastra ce-a ajuns politia asta. Ai furat vericule pe unde a-i lucrat ca asta ti-e meseria - hot nu militian! Unde iti stau picioarele in curand iti va sta si capul! Dancu are lista cu datoriile catre mai marii sai

andrei
21 august 2013
aveti

ati uitat de cei pe care i-a adus dancu la rutiera, jegoasa de sima care a decimat colectivu'' cu sifoanele ei si bou'' limbist de langa ea. rusine

nas cariga
14 decembrie 2015
nu contaza

Dancu E mana in mana cu boca si il apara si pe varsu.. care face numai procarii

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.8657 secunde