Concurs Peste 2.000 de persoane au fost cercetate de poliție pentru fapte de corupție, în primul semestru

991

Articole recomandate

Peste 2.000 de persoane au fost cercetate în primul semestru din 2011 pentru fapte de corupție, fiind suspectate de comiterea a aproximativ 3100 de infracțiuni, informează Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), printr-un comunicat remis duminică agenției de presă NewsIn.

Potrivit comunicatului, Direcția de Investigare a Fraudelor din cadrul I.G.P.R. a inițiat, la începutul anului în curs, Programul de măsuri "Anticorupția", având ca obiectiv prioritar menținerea unui climat de legalitate în sfera afacerilor, consolidarea unui mediu de afaceri stabil și predictibil, precum și descoperirea infracțiunilor grave cu prejudicii însemnate produse bugetului de stat.

Astfel, în primul semestru al anului în curs, polițiștii specializați să desfășoare exclusiv activități de descoperire a infracțiunilor, de strângere a datelor în vederea începerii urmăririi penale și de cercetare penală pe linia prevenirii și combaterii corupției, au declinat în favoarea parchetelor 647 dosare penale, în care au fost cercetate 2094 persoane pentru săvârșirea a 3076 fapte penale.

Comparativ cu perioada similară a anului 2010 se înregistrează creșteri semnificative în ceea ce privește numărul infracțiunilor declinate prevăzute de Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, de la 990 în 2010, la 1402 în 2011.

În primul semestru al anului 2011, în domeniul administrației publice au fost deferite parchetelor 579 persoane, cercetate în 183 dosare penale pentru săvârșirea a 899 infracțiuni, în domeniul sănătății și inspecției sanitare au fost depistate și deferite parchetelor 406 persoane, cercetate în 93 dosare penale pentru săvârșirea a 587 infracțiuni, în domeniul educației și cercetării au fost depistate 147 persoane, cercetate în 31 dosare penale pentru săvârșirea a 227 infracțiuni, în domeniul transporturilor si lucrărilor publice au fost depistate 110 persoane, cercetate în 35 de dosare penale pentru săvârșirea a 153 de infracțiuni, în domeniul achizițiilor publice au fost depistate 182 de persoane, cercetate în 32 de dosare penale pentru săvârșirea a 320 de infracțiuni. De asemenea, în domeniul obținerii ilegale a unor fonduri alocate de UE sau schimbării destinației acestora au fost depistate 120 de persoane, cercetate în 43 de dosare penale pentru săvârșirea a 171 de infracțiuni, în domeniul muncii și protecției sociale au fost depistate 129 de persoane, cercetate în 19 dosare penale pentru săvârșirea a 224 de infracțiuni, iar în domeniul agriculturii, alimentației și pădurilor au fost depistate 153 de persoane, cercetate în 62 de dosare penale pentru săvârșirea a 247 de infracțiuni.

Rezutatele pozitive și evoluțiile înregistrate în acest domeniu de Direcția de Investigare a Fraudelor au fost apreciate și de experții europeni în cadrul Raportului privind progresele realizate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) dat publicității de către Comisia Europeană pe 20 iulie, se mai arată în comunicatul Poliției Române.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6599 secunde