Peste 3.000 de semnături pentru o justiție independentă

155
1

Articole de la același autor

O petiție on-line a strâns deja peste 3.000 de semnături. Petiția "Pentru un CSM puternic, pentru o Justiție independentă, pentru viitorul țării" își propune apărarea independenței justiției și păstrarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) departe de jocurile politice. Inițiatorii proiectului cer încetarea oricărei dispute între cele două "tabere" din Consiliu și solicită membrilor să nu intre în jocurile Ministrului Justiției. 

"Față de recentele evenimente din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, înțelegem să ne exprimăm următoarea poziție:

Opinia publică apreciază eforturile făcute de magistrații români (judecători și procurori) de-a lungul reformelor din justiție promovate începând cu anii 2004-2005, perioada în care justiția s-a separat în mod real de politic și sistemul a dobândit capacitatea de auto-guvernare, în conformitate cu Constituția României revizuită și cu angajamentele europene ale României.

Cetățenii au remarcat rezultatele notabile ale justiției, soldate cu hotărâri de sancționare aspră a celor care au încălcat legea: condamnările politicienilor vinovați și rapoartele favorabile ale organismelor europene sunt cele mai bune indicii. La acestea au contribuit atât procurorii, cât și judecătorii. Faptul că legea a fost aplicată în mod ferm, fără a se mai ține seama de influența politicului și de eventualele presiuni, exercitate public ori în ascuns, potrivit principiului egalității în fața ei, a întărit încrederea populației în justiția română.

Semnatarii salută activitatea Consiliului Superior al Magistraturii începând cu anul 2011, când magistrați tineri au fost aleși să apere independența Justiției. În mod deosebit, salutăm reacțiile CSM din vara anului 2012, când datorită fermității dovedite în apărarea independenței justiției s-au blocat inițiativele politice de afectare a statului de drept.

De aceea, recentele evenimente petrecute în CSM cu ocazia alegerii unei noi conduceri ne îngrijorează: așteptăm de la CSM și în special de la acei magistrați care au candidat pe o platformă "reformistă" să dea dovadă de unitate și să nu intre în jocurile Ministrului Justiției.

Separarea artificială a membrilor în două tabere și linșarea mediatică a acelor judecători care au votat altfel decât ceilalți poate alimenta intențiile declarate de modificare a statutului magistraților. Pozițiile publice exprimate în acest sens de unii judecători care au criticat votul majorității membrilor pentru alegerea conducerii nu sunt conforme cu interesele generale ale CSM și nu pot servi decât intereselor Ministrului Justiției: atacul la adresa unor colegi care au votat altfel este un atac politic, nedemn pentru judecători care se considerau până nu demult "reformiști".

Populația își dorește procurori și judecători independenți și care să fie ocrotiți de un singur organism, CSM. Numai astfel putem avea garanția unor procese corecte, departe de orice partizanat politic. Populația își dorește ca orgoliile unor membri care au votat altfel decât majoritatea să nu se răsfrângă asupra activității CSM și să nu fie prilej de dezbinare în cadrul CSM.

Așteptăm de la CSM o atitudine de intervenție corectă și constantă în spațiul public. Prin aparițiile în media din ultimul an ale unor membri CSM precum judecătorul Cristi Danileț, populația a putut înțelege importanța separației puterilor pentru existența statului de drept. Așteptăm deci de la ceilalți membri CSM să sprijine eforturile acestuia, să descurajeze orice tentativă de intimidare pe cale mediatică, să reflecteze atent la încercările de dezbinare venite din partea Ministerului Justiției și a unor magistrați cu opțiuni politice cunoscute, să nu trateze cu ușurință actul revocării unor membri CSM, deoarece toate acestea nu sunt deloc oportune, mai ales că este vorba de membri care au susținut în mod curajos și constant independența Justiției.

Credem că Justiția ca sistem are nevoie de unitate acum mai mult ca oricând și orice disensiuni trebuie rezolvate intern. Justiția a evoluat mult în ultimii 8 ani și, sperăm noi, ireversibil. De evoluțiile ei ulterioare și de comportamentul demnitarilor din justiție depinde, poate, viitorul democratic al României.

De aceea, noi, semnăm pentru un CSM unit, fără patimi politice, fără o separare artificială între judecători și procurori, și mai ales pentru sprijinirea eforturilor judecătorului Cristi Danileț în fața încercărilor de intimidare la care este supus", se arată în petiție. 

Comentează știrea

PETITIEONLINE
15 ianuarie 2013
junge cu epurarile comuniste din Autoritatea Navala Romana

Ajunge cu epurarile comuniste din Autoritatea Navala Romana 16/12/2012 Categorie: Guvernare, administrativ, Infrastructura, transporturi, Social. Destinatar: Ministerul Transporturilor http://www.petitieonline.ro/petitie/47950153

Articole pe aceeași temă

Vineri, 04 Ianuarie 2013
Stire din Politică-Administrație : CSM își alege azi noua conducere
Pagina a fost generata in 1.1501 secunde