Plan pentru prioritatea în trafic. Ambulanțele, însoțite de mașini de poliție

4961
4
Plan pentru prioritatea în trafic. Ambulanțele, însoțite de mașini de poliție - fondprioritate1-1524845967.jpg

Articole de la același autor

Prioritatea a devenit, din păcate, un element opțional pentru o parte a șoferilor, dar și a pietonilor, la întâlnirea cu o ambulanță aflată în misiune. Tocmai de aceea, în cadrul unui proiect la nivel național, care se desfășoară și la Constanța, unele ambulanțe sunt însoțite de autospeciale de poliție. 


Neacordarea priorității se află în topul cauzelor generatoare de accidente, iar scopul acestei acțiuni constă, în primul rând, în conștientizarea participanților la trafic cu privire la această problemă. 


"Au fost și vor mai fi acțiuni pentru prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicați conducătorii de ambu-lanțe și creșterea gradului de siguranță a pacienților și a personalului serviciilor de urgență prespitalicești în trafic. Actualmente vă pot spune că este în derulare un plan de acțiune comun între Inspectoratul General al Poliției Române și Departamentul pentru Situații de Urgență pentru prevenirea acestor evenimente. În cadrul unei asemenea activități sper ca niciun șofer să nu fie amendat, deși practica ne sugerează altceva, în ultimul timp, la nivel național", a declarat, pentru "Cuget Liber", Gabriel Gioadă, șeful Serviciului Rutier Constanța. 


Deși poate părea ciudat, problema cea mai mare a șoferilor care conduc ambulanțe în municipiul și județul Constanța nu este reprezentată de ceilalți conducători auto, ci de pietoni. Pentru că nu cunosc legea sau poate pentru că nu le pasă, pietonii ignoră ambulanțele aflate în misiune și își continuă nestingheriți traversarea, crezând că dacă au verde la semafor dreptatea este de partea lor. 


"În trafic, în cele mai multe cazuri ni se acordă prioritate. Nu șoferii reprezintă o parte a problemei, ci pietonii. Sunt cazuri în care pietonii ne sar în față, la trecerile de pietoni. Acțiunile Poliției sunt binevenite în aceste condiții", ne-a precizat Claudia Tatarici, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean Constanța. 


La sfârșitul anului trecut, o ambulanță aflată în misiune, care transporta un pacient cu insuficiență respiratorie la Spitalul Județean, a izbit un taxi care întorcea autoturismul la intersecția bulevardelor Brătianu și Lăpușneanu și nu a acordat prioritate cadrelor medicale. 


În taxi se afla o pasageră, transportată de urgență la spital cu traumatism cranio-cerebral grav. Femeia, cu vârsta aproximativă de 50 de ani, a intrat în comă. Doctorul și asistenta din ambulanță au suferit fracturi costale și la nivelul antebrațului. 


"În fața taximetristului era o doamnă care nu a acordat prioritate, a făcut stânga, de pe bulevardul Lăpușneanu pe bulevardul IC Brătianu. Încurajat probabil de acest gest, că persoana din fața lui a forțat, m-am trezit cu el în fața mea, în timp ce întorcea. Aveam semnalele luminoase și acustice în funcțiune", a explicat Abladim Ferodin, ambulanțier SAJ Constanța, despre cum a avut loc accidentul. 


Comentează știrea

Sofer
28 aprilie 2018
Dacă e urgenta, sa tina pornită sirena tot timpul!

Ca sofer, deranjează un singur lucru: unii conducători de ambulanțe pornesc sirena si girofarurile cu cateva secunde înainte de a trece prin intersecții. Ei trebuie sa inteleaga ca 1-2 secunde nu sunt suficiente pentru a reuși să ne dam seama de unde se aude sunetul in conditiile in care la randul nostru suntem in mers. Cu toata bunăvoința de a le acorda prioritate, fie ca e sau nu o urgență reală, daca vor sa treaca nestingheriți atunci sa lase sirena pornită tot timpul. Inteleg ca ii deranjează sunetul, dar sa dea o sansa si celorlalti participanți din trafic. Altfel pot trage concluzia ca au pornit sirena doar pentru a fi înregistrată de camera lor de bord. Sincer, nici nu conteaza daca se duc sau vin de la o intervenție, sau dacă urgența exista sau nu (e util sa fie disponibilă ambulanța cat de curand posibil pentru următorul caz) dar macar sa dea timp si celorlalti soferi sa le faca loc. Două secunde nu sunt suficiente in conditiile in care alti șoferi nu vor sau nu stiu sa faca loc. Trebuie să avem unde sa ne retragem, nu putem sa disparem pur si simplu din fata ambulantei. Cu respect pt munca ambulantierilor, un șofer.

Alt sofer
28 aprilie 2018
Pietonii sunt adevarata problema !

Asta cu sirena este discutabila , sunt ore la care nu o poti tine pornita asa tot timpul.....problema majora sunt bivolii si vacile care se arunca pe trecere ca....e trecere ! Da-o incolo de salvare....nu vede ca suntem batuti in cap si avem prioritate !

raluca
29 aprilie 2018
Limita de zgomot !

Prin intersectia strazilor i c bratianu cu str 1 dec 1918 trec pe ora cel putin 5 cinci ambulatne cu sirena la mixim . Ambulantele care vin pe i c bratianu si vireaza la stanga pe 1 dec 1918 pentru ca nu pot vira cu viteza stau in intersectie cu sirena la maxim si dupa ce reusesc sa vireze opresc sirena cu un ultim sunet acut ! pentru ce? multumesc sau ...... Propun mai multa atentie si mai putin zgomot si acuze participantilor la trafic pietoni sau soferi.

Gogu
30 aprilie 2018
Raluca , stai jos ...4 !

Daca o sa ai vreo data nevoie de ambulanta si simti ca-ti dai sufletul roaga-l frumos pe sofer sa opreasca sirena ca sa nu deranjati ! Pietonii si masinile sigur se vor da la parte....uite domle' merge pe silentios !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1503 secunde