Ar fi de râs dacă nu ar fi dramatic!

Poliția e în colaps! Neptun și Costinești jonglează cu patrulele: jumătate de zi într-o localitate, jumătate în cealaltă!

43613
3
Situție nemaiîntâlnită și nemaiauzită în Poliție: conform unui plan de acțiune aprobat de conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, până la sfârșitul lunii decembrie, polițiștii de ordine publică din Neptun și Costinești își vor împărți tura de 12 ore între cele două localități: jumătate de tură vor patrula într-o localitate, jumătate în cealaltă! Se procedează astfel pentru că în cele două localități este câte un singur polițist de ordine publică pe tură și acesta să nu intervină singur la solicitări. Soluția găsită este ilegală, consideră polițiștii sindicaliști, care vor sesiza mai-marii de la Inspectoratul General al Poliției Române privind situația creată la malul mării.

Deficitul de personal din Poliție se acutizează. Este o realitate care dă mari bătăi de cap atât oamenilor legii, cât și cetățenilor, care constată, cu stupoare și indignare, că bat la uși închise la secțiile de poliție sau că nu văd cu zilele vreun polițist pe stradă. Iar în mediul rural situația este mai gravă, fiind posturi unde este încadrat doar unul sau doi agenți, număr insuficient pentru a acoperi eficient cerințele activității specifice.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județeană (IPJ) Constanța a fost găsită o soluție cel puțin neobișnuită pentru a „jongla” cu numărul insuficient de lucrători. Soluție ilegală, după cum acuză reprezentanții Sindicatului Europol, care au semnalat situația în spațiul public și au anunțat că urmează să sesizeze IGPR.

Ambele localități aveau câte o patrulă.. cu un singur polițist!

Astfel, potrivit unui document intern făcut public, semnat de inspector principal Oana Florea, șef Poliția Neptun, și comisar șef Dorel Răcaru, șef Poliția Costinești, dar și de chestorul Constantin Adrian Glugă, inspector șef IPJ Constanța, patrulele de ordine publică își împart turele... între Costinești și Neptun! Concret, câte un polițist din Neptun și unul din Costinești fac echipă comună și patrulează 6 ore într-o localitate și 6 ore în cealaltă localitate. Nu a contat că cele două localități sunt la 18 kilometri distanță, că au unități de poliție de sine stătătoare... aceasta a fost soluția găsită pentru a avea doi polițiști într-o patrulă!

Ideea a fost pusă în aplicare printr-un Plan de acțiune pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, prevenirea și combaterea faptelor cu violență, respectării codului rutier.



„Conform datelor existente la nivelul Serviciului de Ordine Publică, rezultă că la unitățile de alimentație publică de pe raza stațiunii Costinești și stațiuii Neptun, dar și în anumite zone adiacente, se comit frecvent futuri, fapte cu violență, acestea nefiind asigurate cu personal specializat de securitate sau acesta nu este calificat și atestat, se consumă frecvent băuturi alcoolice după care persoanele conduc autoturismele pe druurile publice.

Pe fondul consumului de alcool și nu numai, tinerii conduc autoturismele pe drumurile publice, încălcând normele rutiere, sens în care au fost înregistrate mai multe accidente rutiere pe drumurile naționale, județene și comunale.

Totodată, se constată faptul că tot mai multe persoane poartă asupra lor arme albe sau alte obiecte contondente pe care le folosesc în timpul unor altercații sau scandaluri.


Pentru prevenirea unor evenimente negative, în perioada 12 decembrie – 31 decembrie 2022 se va acționa pe raza stațiunii Costinești și stațiunii Neptun, verificând în principal modul cum sunt respectate prevederile Legii 61/1991, OUG 195/2002, precum și altor norme legale în vigoare”, se arată în documentul semnat de cei trei ofițeri cu funcții de conducere.



„La Constanța, în decembrie, un polițist va fi împărțit la serviciu pe două localități. Este dovada colapsului din sistemul de poliție. Să nu vă gândiți că agentul de ordine publică va patrula cu un picior și o mână în Costinești, și cu cealaltă parte în Neptun. Șefii au venit cu soluția ideală, prin care 6 ore vor fi de serviciu în Neptun, iar 6 ore în Costinești, cu mențiunea că între cele două localități avem o distanță de peste 18 km, cu trecere prin comuna 23 August. Acum, să nu fiți cârcota și să spuneți că la IPJ Constanța sunt doar șefi de 3 și 4, cum am văzut ultimele note obținute la concursuri. A fost doar un moment de maximă emoție, la care au fost încercați candidații. Dar este interesant cum șefii din IPJ Constanța sacrifică siguranța cetățeanului prin lipsirea acestuia de prezența patrulei de ordine publică. Așadar, dragi cetățeni (potențiale victime), vă rugăm să vă interesați anterior apelării la 112 dacă patrula se află în cele 6 ore din tura de 12 ore, la Costinești sau Neptun. Iar pe infractori îi rugăm să nu acționeze pe raza localității unde nu este patrula în celelalte 6 ore pentru că nu ar fi fair play”, este mesajul prin care Sindicatul Europol atrage atenția asupra problemei ivite în județul Constanța.





Conducerea IPJ, reclamată de sindicat la IGPR

Dincolo de amuzament, soluția este ilegală, a subliniat Daniel Avasilcăi, liderul Sindicatului Europol Constanța. „Vorbim despre două unități de poliție de sine stătătoare, polițiștii nu pot fi trimiși de la una la cealaltă, să-și desfășoarea activitatea în ambele localități în aceeași tură. Se impunea existența unei detașări. Ce se întâmplă dacă patrula are un accident rutier în timp ce parcurge distanța dintre cele două localități? Ce căutau polițiștii în afara localității unde trebuiau să-și desfășoare activitatea, conform încadrării și fișei postului? Lucrătorii sunt expuși la riscuri de ordin penal. Este o ilegalitate cum se procedează, un abuz. Este dovada faptului că Poliția este în colaps, în moarte clinică, nu mai sunt oameni. Este o consecință a deficitului de personal, se procedează astfel de o săptămână, dar nu este legal. Vom semnala situația IGPR-ului pentru luarea măsurilor care se impun. Noi, în loc să alergăm după hoți, tâlhari și alți indivizi care încalcă legea, ne confruntăm cu ilegalitățile din interiorul sistemului”, a atras atenția liderul sindical Daniel Avasilcăi. 



Ce spun reprezentanții IPJ Constanța

„În perioada 12.12-31.12.2022, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța - în mod specific Poliția stațiunii Neptun și Poliția stațiunii Costinești - a fost implementat un plan de acțiune pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică, precum și prevenirea și combaterea faptelor comise cu violență și, nu în ultimul rând, verificării respectării O.U.G. 195/2002.

Scopul acestui plan comun de acțiune al celor 2 subunități este prevenirea producerii unor evenimente negative și presupune o prezență activă, pe perioada exercitării atribuțiilor de serviciu, a echipajului de poliție, în ambele stațiuni, în mod unitar și egal, evident în funcție de evoluția situației operative.

În ceea ce privește numărul de apeluri la 112, vă comunicăm faptul că majoritatea faptelor, indiferent de natura lor, sunt înregistrate în timpul sezonului estival când, în sprijin, sunt delegați polițiști de la alte structuri din țară. În restul anului, intervențiile se situează la un nivel mult mai redus.

Având în vedere cazuistica redusă și posibilitatea de a acționa în sistem integrat, s-a luat decizia promovării unui plan de acțiune pilot, în urma căruia vor fi analizate rezultatele”. 



Comentează știrea

Europol
16 decembrie 2022
Dorel lovește din nou

https://www.europafm.ro/la-panda-langa-cutia-milei-zeci-de-politisti-din-constanta-incuiati-in-biserici-pentru-a-i-prinde-pe-hoti-audio/

Mariana
19 decembrie 2022
Cetățean fără siguranță

Cand sunam la 112 suntem amenințați de către șeful de post al poliției Costinești că ne amendează , trebuie să sunam doar la politie la numărul de telefon fix și aici trebuie să avem puțin noroc să ne răspundă cineva.De ordinea publică din comună nici nu putem spune că avem siguranta de care avem nevoie in caz de neprevăzut. Politie rutiera nici măcar nu există în comuna, iar șeful de post este pus în încurcătură in anumite situații (acesta fiindu-i răspunsul legal mie personal...pe care îl pot prezenta), neplăcute fiind depășit de a soluționa cazuri ce țin de rutieră.Nu ne mai mirăm despre noul plan aprobat chiar de sus ,exact cum s-au menționat notele la examenele susținute de dumnealor.In rest așteptăm vara că-i cald și bine , avem detașați inclusiv și jandarmi,iarna sa ne rugam la Dumnezeu să nu avem probleme care țin de poliție.Politia in slujba cetățeanului nu mai este demult!

Sheil
20 decembrie 2022
Interzis sunatul la numărul de urgență

Am sesizat și eu 112 asta vară,având probleme cu niste turiști puși pe scandal, injurii și amenințări ,iar șeful de post din Costinești la fel m-a amenințat dacă mai sunt la 112 voi fi amendata.Intreb și eu de ce se mai numește 112 Apel de Urgență daca nu ai voie să apelezi? Am înțeles că trebuie să de-a notă explicativă când suni la 112 ,dar nu-i problema cetățeanului, care nu se simte în siguranță în acel moment de este obligat de împrejurări să sune urgent.Este mai comod pentru unii să-și asigure liniștea prin comoditatea de care dau dovadă prin impunerea unor reguli nescrise dar impuse.Oricum politia din Costinești lasă de dorit,așa sunt instruiți de către șeful de post care are alte îndeletniciri decât cele ortodoxe.Mai bine să nu avem nevoie de ei !

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5448 secunde