Polițiștii din dosarul "Rutiera" câștigă bani pe spinarea procurorilor

956
Magistrații de la Curtea de Apel Constanța au menținut, ieri, decizia în dosarul în care statul român a fost obligat să plătească polițiștilor din dosarul "Rutiera" aproape un milion de lei pentru prejudiciile aduse prin furnizarea către presă a datelor de ordin personal.

În luna iunie, magistrații de la Tribunalul Constanța au admis acțiunea polițiștilor anchetați, în vara lui 2009, pentru fapte de corupție și au obligat statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, la plata a 25.000 de lei către fiecare dintre reclamanți.
Per total, aproape un milion de lei va trebui să plătească statul ro-mân, în cazul în care decizia rămâne definitivă, pentru greșeala anchetatorilor de a fi comunicate datele de ordin personal a celor 34 de polițiști, precum și pentru încălcarea prezumției de nevinovăție.
Cei 34 de reclamanți, care au calitatea de agenți de poliție, au spus judecătorilor că, prin comunicarea către presă a datelor cu caracter personal le-a fost pusă în primejdie siguranța, atât a lor, cât și a familiilor acestora.
Avocatul Cătălin Filișan, care i-a reprezentat pe cei 34 de polițiști în instanță, a spus în acțiunea formulată că, prin Legea pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, "Parchetul are obligația de a aplica măsurile tehnice și organizatorice adecvate pentru protejarea datelor cu caracter personal împotriva distrugerii accidentale sau ilegale, pierderii, modificării, dezvăluirii sau accesului neautorizat".
Ieri, în fața judecătorilor de la Curtea de Apel, Filișan a solicitat respingerea apelurilor declarate de reprezentanții statului român și a subliniat încă o dată că polițiștilor le-au fost încălcate drepturile prin furnizarea informațiilor cu caracter confidențial. "Dovadă că acțiunea noastră a avut efecte este că, după promovarea ei, s-a curmat o astfel de practică la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța", a mai spus Cătălin Filișan.
Reprezentanții Ministerului Finanțelor și ai Ministerului Public au cerut magistraților ca dosarul să fie trimis la Judecătoria Constanța, care ar fi instanța competentă să soluționeze acțiunea respectivă.
Judecătorii s-au pronunțat și au decis respingerea tuturor apelurilor declarate în cauză, ceea ce înseamnă că rămâne, în continuare, în picioare sentința dată de Tribunal. Decizia emisă ieri poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3305 secunde