"Polițiștii în alb"

2855
12

Stârnesc mirare în rândul martorilor, în vreme ce colegii polițiști se dau la o parte, conștienți că de munca lor depinde, de multe ori, succesul anchetei și găsirea răufăcătorilor. "Înarmați" cu fel de fel de pensule, prafuri sau ustensile de măsurat, criminaliștii (sau, mai bine zis, "băieții de la cercetarea la fața locului", cum sunt cunoscuți printre colegi) trec la treabă. De ei depinde să scoată la iveală urmele pe care criminalii sau hoții s-au străduit să le ascundă.

Criminalist de 30 de ani
Comisarul Marian Voineagu, șeful Biroului de Investigare Tehnico - Științifică a Locului Faptei, din cadrul Serviciului Criminalistic al Poliției Constanța "citește" urme de aproape 30 de ani. A fost martorul evoluției metodelor de operare adoptate de infractori, dar și a tehnicii de depistare a dovezilor. "Este precum în medicină; așa cum apar metode de diagnosticare și boli noi, tot așa și în acest domeniu au evoluat modurile de operare ale infractorilor și au fost perfecționate mijloacele și tehnicile de găsire a dovezilor la fața locului. Înainte, în cazul infracțiunilor cu violență, erau cuțitul, toporul și sapa. Acum sunt armele de foc, tot felul de arme artizanale. Au fost și infractorii pe afară și au copiat tot ce este mai rău", ne-a spus polițistul criminalist. De altfel, criminalistul mărturisește că, și în prezent, mai sunt cazuri care îi marchează, cum a fost crima plină de cruzime de la Ghindărești, când un bărbat a fost ucis prin mai multe lovituri de cuțit, iar apoi a fost decapitat.

"Ne punem în pielea infractorului"
Cât privește tehnicile de cercetare, Poliția Constanța are la dispoziție unele dintre cele mai moderne echipamente din Europa, dar … "este bine ca infractorii să nu știe mai multe, pentru a nu afla cum să-și acopere urmele", consideră criminaliștii. Iar ei nu părăsesc locul faptei până nu au răscolit fiecare colțișor unde consideră că ar putea găsi o probă, o urmă care să le ofere o pistă pentru identificarea făptașu-lui. De altfel, motto-ul criminaliștilor este: "Cercetarea la fața locului nu depinde de spațiu și timp".
Indiferent de natura faptei, fie că este vorba de o crimă sau un furt din mașină, cercetarea la fața locului este realizată cu meticulozitate. Diferă, ce-i drept, timpul dedicat. Dacă pentru un furt, ridicarea probelor poate dura câteva ore, locul unde a fost comisă o crimă este "periat" și mai multe zile. Un exemplu elocvent în acest sens a fost triplul asasinat de la Cernavodă, urmat de sinuciderea unuia dintre criminali, de la începutul acestui an. Pentru a descifra împrejurările în care au murit Elena și Petru Garoafă, fiica lor Gabriela Mitu și soțul acesteia, Bogdan Mitu, criminaliștii constănțeni au petrecut aproape o săptămână la Cernavodă. În prezent, Giani Deli-Iorga, cel sus-pectat de comiterea crimelor, se află în spatele gratiilor și este judecat pentru faptele sale, grație probelor găsite de criminaliști, printre care hainele pătate de sânge. Drept dovadă a meticulozității cu care își fac meseria, au fost situații când s-a ajuns inclusiv la demontarea parchetului sau a computerului aflat în încăpere, iar în final au fost găsite probele căutate. Nu înseamnă, însă, au atras atenția polițiștii criminaliști, că este răscolită întreaga casă sau zona unde a fost comisă infracțiunea, fără nicio logică. "Încerci să te pui în pielea infractorului, să identifici locul prin care s-a intrat în încăpere, în cazul unei spargeri. La fel, în cazul crimelor, încerci să-ți imaginezi ce ar fi putut face criminalul, dar este destul de delicat, pentru că, în județul nostru, majoritatea crimelor sunt comise pe fondul consumului de alcool și neînțelegerilor", au mai arătat criminaliștii.

Meticulozitate și vigilență

Un alt aspect important este ca acești specialiști să fie odihniți și vigilenți în momentul examinării. "Dacă oamenii au obosit, se sigilează totul și revenim după câteva ore sau a doua zi și o luăm de la capăt, poate și cu alte mijloace de cercetare. Este important să venim odihniți la serviciu, căci nu este precum la alte compartimente. Probele se pot pierde dacă nu facem totul cum trebuie", a subliniat cms. Voineagu. De aceea, criminaliștii sunt printre primii ajunși la fața locului, chiar dacă apelul vine în miezul nopții sau sunt solicitați într-un cătun îndepărtat al județului. Au fost destule situații, ne-au mărturisit criminaliștii, zâmbind, când au fost nevoiți să care trusa cu ustensile (ce cântărește aproape 20 de kilograme), în miez de noapte, de-a lungul căii ferate, pentru a examina zona unde a fost găsită o persoană lovită de tren. Odată probele adunate, sunt aduse la sediul Poliției Constanța, unde sunt analizate, împreună cu polițiștii de la celelalte compartimente ale Serviciului Criminalistic, pentru ca, în final, niciun șiretlic avocățesc să nu le poată desființa. Drept dovadă a profesionalismului criminaliștilor constănțeni, în ultimii ani, în județul nostru, nu a fost înregistrat niciun caz cu violență cu autor necunoscut. În toate dosarele, indiferent că a fost vorba de jafuri din bănci, de crime sau tâlhării, suspecții au fost identificați și aduși în fața justiției.

Comentează știrea

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Miruna
27 decembrie 2011
fireste ca articolele voastre sunt ceva mia bune ca ale tembelegrafului

dar ma deranjeaza enorm aceasta pedanterie, ''infantilism si dulce naivitate(?) de a concepe articolele intr-un stil si viziune ''taraneasca'', a marlanilor si taranilor veniti la oras ,o vizune in sensul unei candori stupide, aceasta candoare egala cu aceasta ''descoperie'' a lumii secolului 21..ceea ce e ridcol,draga FLORENTINA....Sau nu suntem un oras mare si cosmopolit? de ce trebuie sa prezinti -si ati mai facut - o tu si colegii tai- si despre marile dotari ale politiei municipale, marile activitati ale justieit si politiei criminale, a geamurilor pt martori ,hi hi hi hi,ale birourilor criminalistice..iata acum si cu cei ''de la fatza locului'',he he h he...draga F.,REPET, CEEA CE FAC EI E PERFECT NORMAL IN ANUL 2011 ,IN CURAND 2012..DOAR CA MULTI ROMANI SUNT ASA PRIMTIVI CA LI SE PARE CEVA EXTRATERESTRU:))...INSA CREDEAM CA PUBLICUL CUGETULUI L.E MAI SOFISTICAT SI EDUCAT DECAT MASA DE PROSTI SAU NEEDUCATI CAREIA PARI CA TE ADRESEZI..LA FINAL ITI UREZ SARBATORI FERICITE-TE APRECIEZ IN GENRRAL,DAR NU MAI SCIE ARTICOLE CA SI CUM TOTI SUNTEM RETARDATII SI TARANII(TARANI IN SENS NEGATIV) CARE HABAR NU AVEM CA TRAIM IN SECOLUL 21~.Multumesc!

Mishu
27 decembrie 2011
@Miruna

Miruna...n-ai inteles nimic...

benny
27 decembrie 2011
miruna

Ma bucur ca cineva face un articol si cu baietii din umbra si le arata activitatea.Pt tine,Miruna draga,o fi ceva normal ceea ce fac ei dar te asigur ca nu este asa.Pana acum cativa ani nu aveau nici macar manusi chirurgicale in trusele alea,ce sa mai vorbim de alte dotari.Ii cunosc bine pe baieti iar comisarul Voineagu e unul din cei mai buni din tara in domeniu si pot spune ca e pilonul care tine serviciul criminalistic.Am fost si eu 'politist in alb' si stiu ce inseamna criminalistica.Sarbatori fericite pt toti criminalistii!Va saluta Benny din Suedia!

amam
27 decembrie 2011
nr 2 mishu

Miruna pune lucruri mult prea complicate pt tne . benny ,iti dau dreptate numai ca ea spune altceva ,o stiu pt ca comenteaza des despre orice subiect si in general stie ce spune.

Miruna
27 decembrie 2011
nr 2 Mshu

Vai ce sa spun ,ce inteligent ai fost in comentariul tau,ce postare profunda, plina de exemplificari de ce acuzi aiurea si dovezi ale faptului ca tu ai inteles ceva:))

Miruna
27 decembrie 2011
nr 3 benny

Eu nu am zis nimc contra politistilor si ca ei nu ar face treaba(buna) ,am zis, si o repet , ca nu mi se pare mare lucru ceea ce fac.De altfel TOT CEEA CE A VENIT NOU IN TEHNICA POLITIENEASCA/A PARCHETULUI/JUSTITIET VINE DIN AFARA,DIN OCCCIDENT asa ca politia romana nu stiu ce mare merit are ca a PRELUAT INVENTII SI METODE NOI DE LUCRU VENITE DIN OCCIDENT(MAI ALES S.U.A.)..Eu nu am vazut un politist sau procuror roman(sau est european) sa fi inventat ceva, sa fi vrut sa evolueze de la metodele primitive pe care le foloseau acum 20-30-40-50 ani!...eu insami am fost martora unor cercetari ale unor infractiuni/crime acun 15-20 ani ; eram copil-adolescent si m-a oripilat desi eram f.tanara metodele primtive de a lucra ale politailor de atunci(inca nu-si depasisera mentalitatile de militieni:))).Pe mine ,ca profan si om f. tanar, m-a frapat ca cercetau la fatza locului fara manusi,cu pantofii murdari de afara,calcand peste urmele lasate de criminal,samd..pai scuza ma,a trebuit sa ne spuna niste americani sau occidentali sa imbracam politistii criminalisti in haine albe izolatoare si sa purtam manusi ca altfel politia romana si altele din intreaga lume nu faceau nimic..deci a prelua ce au inventat altii nu e chiar o mare realizare.Aceasta voiam sa spun ,poate nu ai inteles ironia pe care o faceam la adresa cugetului liber.

Miruna
27 decembrie 2011
nr 4 amam

Probabil sunt oameni care citesc sporadic ziarele locale si nu stiu ca eu cand am ceva de spus o spun bazandu-ma intotdeauanpe chestii reale si adevaruri ,nu inventez sau exagerez doar ca sa scriu o postare cumdau di gura sau tastatura multi.

Mishu
27 decembrie 2011
@Miruna

Miruna, ce spui tu nu e gresit, dar de ce nu tii cont ca e posibil sa existe si persoane mai putin documentate in acest domeniu decat tine care ar putea gasi un articol de felul asta interesant?

Miruna
27 decembrie 2011
asa e

dar e al nspelea articol in care ni se prezinta ca pe 8 a minune a lumii ceva absolut normal pt o tzara europenaa in 2011 ,in plus si membra u.e.:))..cum isi cumpara politia ,dna sau diicot sau foloseste o metoda noua cum ies in presa si se roaga de jurnalisti sa fie laudati:))noroc ca nu au voie sa mediatizeze in detaliu tot ceea ce fac pt ca sa nu afle infractorii caci altfel s-a r lauda si cum culeg ei probele biologice de pe covor.IN REST AI DREPTATE,am sa ma abtin pe viitor dar am vrut sa ii atrag atentia dnei FLORENTINA DUMITORV ca nu suntem toti retardati si rupti de tehnologiile secolului 21(indiferent de domeniu si tenologie)...p.s.banuiesc ca esti sau ai fost politist:)

mihai
27 decembrie 2011
ai dreptate miruna

Miruna are dreptate, dar ar trebui sa ia in calcul ca, dupa felul cum prezinta situatia, fata asta este o incepatoare in presa si de aceea i se pare spectaculos ce fac criminalistii. Ma mir totusi ca sefii ei ar trebui sa fie mai informati si sa nu accepte cu ususrinta asa articole de doi lei si sa ne creada niste retardati pe noi, cititorii ziarului.

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.383 secunde