Polițiștii nu ar interveni dacă în România ar avea loc revolte ca în Grecia

2817
Polițiștii nu ar interveni dacă în România ar avea loc revolte ca în Grecia - b5330f0a18c54be65f6a7d4a926d65c2.jpg
Polițiștii au intrat, vineri, în alertă, dar nu pentru că ar fi avut loc vreo infracțiune pe străzile din Constanța, așa cum se întâmplă de obicei. De data aceasta, oamenii legii sunt îngrijorați că, de la 1 iunie, le vor fi reduse salariile cu 25%.

"Nu este posibil așa ceva. Luam 1.500 de lei până acum, deci am să mai iau puțin peste 1.100 de lei. Credeți că sunt nebun să mai ies în stradă și să mă expun riscului că aș putea fi bătut de infractori? Și așa nu era un salariu foarte mare, pentru că trebuie să dau piept în piept cu fel și fel de personaje interlope, acum mă gândesc serios să-mi dau demisia și să plec, undeva, la privat, dacă nu cumva din țara asta", a declarat un polițist de la una dintre Secțiile din Constanța.
Aceeași îngrijorare au arătat-o și alți polițiști de la IPJ Constanța, dar și de la alte Inspectorate din țară. Oamenii șușotesc prin birouri și sunt supărați că ar putea ajunge în situația de a nu mai putea să-și plătească ratele la bănci sau să-și țină copiii la școală.
Drept urmare, liderii de sindicat au început deja discuțiile pentru a vedea ce este de făcut într-o asemenea situație. Contactat telefonic, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), comisarul șef Marin Gruia, a declarat că nu polițiștii sunt aceia care au produs ori au contribuit la acutizarea crizei economice din România și nu înțelege de ce guvernanții vor să ia astfel de măsuri.
"Din contră, polițiștii au acționat la solicitarea institu-țiilor statului și la apelul cetățenilor, folosind de multe ori materiale și resurse personale, aduse de acasă. Acceptarea indicației de a se reduce cheltuielile salariale este surprinzătoare și gravă, pentru că numai în ultimii doi ani au fost menținute în organigrama poliției, dar nebugetate, deci neocupate, nu mai puțin decât 8.000 de funcții. În urma unui calcul transparent, se pot număra, astfel, peste 100.000.000 de euro pe care guvernul le-a economisit prin exploatarea polițiștilor", a declarat Marin Gruia.
Liderul polițiștilor a mai precizat că oamenii legii au suferit ani de-a rândul din cauza subfinanțării deliberate a sistemului de ordine publică.
El spune că este vorba despre o criză întâi structurală și apoi una financiară, care i-a obligat să lucreze sute de mii de ore suplimentare neplătite și neînregistrate ca atare. "Această formă de utilizare a forței de muncă în MAI a fost, fără discuție, anticonstituțională și asemănătoare sclaviei", a mai spus Marin Gruia.
Pe cale de consecință, într-o primă etapă, polițiștii sunt hotărâți să respecte cu strictețe doar programul legal de lucru, fără excepții și fără a considera solicitările verbale ale șefilor direcți ori alte cerințe de a munci suplimentar, ca să acopere cele peste 8.000 de funcții lăsate neîncadrate. Oamenii legii mai spun că astfel, răspunderea pentru creșterea imediată a infracționalității și a tuturor pericolelor sociale va reveni, în acest context, exclusiv guvernanților.
În ceea ce privește o posibilă revoltă a populației în România, la fel ca în Grecia, Marin Gruia spune că polițiștilor le va fi greu să deosebească violența criminală de violența socială declanșată de măsurile guvernanților și, pentru a respecta drepturile cetățenești, se vor abține de la unele intervenții.
În altă ordine de idei, liderii sindicali ai polițiștilor de la centru au demarat deja consultările cu liderii organizațiilor teritoriale, pentru stabilirea celor mai eficiente reacții la măsurile guvernanților. În acest context, se speră ca, săptămâna viitoare, să aibă loc o întâlnire cu reprezentanții MAI pentru a se găsi soluții și a contracara efectele negative ale diminuării salariilor polițiștilor cu 25%.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2946 secunde