Disponibilizările din MAI fac valuri la Constanța

Polițiștii problemă și "repetenții", primii pe lista concedierilor

275
Polițiștii problemă și

Ministerul Administrației și Internelor începe disponibilizarea personalului din structurile subordonate: Inspectoratele pentru Situații de Urgență, Poliție, Jandarmerie și Poliția de Frontieră. Cei care urmează să fie dați afară nu vor primi salarii compensatorii, însă vor urma cursuri de reconversie profesională.

La propunerea ministrului Traian Igaș, Ministerul Administrației și Internelor va intra într-un proces de modernizare și reorganizare nece-sar unui stat demn de a fi european.
Conform acestuia, angajații din sistem vor fi evaluați, urmând ca disponibilizările să aibă loc în urma examenului de specialitate pe care îl vor susține. Momentan, "nu se știe exact în ce constă acest examen, ministrul a decis formarea unui grup tehnic alcătuit din juriști ai Minis-terului de Interne care va analiza situația", a declarat, pentru Cuget Liber, purtătorul de cuvânt al MAI,  Marius Militaru.
În zilele următoare se va afișa lista celor care sunt propuși spre disponibilizare, urmând ca, în următoarele, două luni, sistemul "să fie curățat" de angajații care nu au atins standardele acestui minister.

Examen la Jandarmerie
Valul disponibilizărilor va ajunge, mai devreme sau mai târziu, și la Constanța. Polițiștii, jandarmii și pompierii se tem pentru locurile lor de muncă însă, până la comunica-rea locurilor eliminate din schemă, ei își fac în continuare datoria.
La Inspectoratul Județean de Jandarmeria Constanța este deocamdată liniște. S-a auzit doar că angajații instituției vor fi evalua-ți și, în funcție de rezultate, se vor face concedierile cerute de minister. Astfel, din cei aproximativ 800 de jandarmi ai unității, 80% vor fi evaluați conform criteriilor care stau la baza reorganizării minis-terului. Ei vor da examene scrise de specialitate și tragere în poligon, însă totul este la nivel de zvon, fără vreo comunicare ofi-cială de la București. De aseme-nea, în unitate se mai vorbește că ultimii 10 - 20 de jandarmi cu mediile cele mai mici ar urma să fie disponibilizați.

Indisciplinații, primii pe listă
Nici la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Constanța nu există date oficiale cu privire la numărul exact de disponibilizați, însă  funcțiile vizate sunt cele bugetare și neîncadrate, iar indis-ciplinații și cei care se apropie de vârsta  pensionării vor fi primii pe lista celor care vor pleca.
Surse oficiale au declarat că fiecare angajat disponibilizat va primi același ajutor social ca orice alt angajat care își pierde locul de muncă, iar la acest moment nu  poate fi vorba încă de salarii compensatorii, pentru că situația economică nu permite.
Potrivit Sindicatului Polițiștilor din Constanța, se va lua în calcul o solicitare care atestă existența unui personal ce dorește să  se suspende din sistem pe o perioadă cuprinsă între doi și trei ani, mai exact cei ce urmează cursuri de specializare. Aceștia au solicitat ca, în urma disponibilizării, să nu fie nevoiți să își achite școlarizarea.
Surse din cadrul IPJ Constanța au declarat că, deocamdată, toate informațiile pe care le dețin sunt  doar discuții și nu există liste exacte cu numele sau funcțiile ce urmează a fi disponibilizate. Criteriile de disponibilizare rămân în continuare nedezvăluite, instituția având nevoie de personal atât la birouri, cât și pe teren.
Aceste măsuri vin în dauna personalului de la Interne, însă fără restructurări angajații riscă să nu își mai primească salariile.

"Nu înseamnă că dacă se fac disponibilizări vom da oameni afară"
Sabia disponibilizărilor atârnă și deasupra Inspectoratului pentru Situații de Urgențe "Dobrogea". Din câte se pare, la sediul instituției a ajuns deja o listă cu viitoarele posturi ce vor fi desființate, însă informația nu a fost încă oficializată de reprezentanții Inspectoratului.
 "Nu înseamnă că dacă se fac disponibilizări vom da oameni afară", ne-a declarat Paula Anghel, purtătorul de cuvânt al Inspecto-ratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) "Dobrogea", în legătură cu disponibilizările anunțate de Ministrul de Interne.
Cu toate acestea, ea a confirmat că fiecare IGSU din țară trebuie să trimită la București câte o propunere cu reorganizarea funcțiilor din instituțiile aferente, iar în funcție de posturile rămase, angajații vor da un concurs pentru ocuparea lor.
Poliția de Frontieră Constanța este în același impas ca și celelalte instituții luate în vizor de Ministrul de Interne. Surse din această instituție declară, pentru "Cuget Liber", că, deocamdată, sunt doar discuții și că nu au primit nicio listă cu persoanele sau funcțiile disponibilizate.
Diana FLOARE
Roxana IONESCU
Smaranda VINTILĂ



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4151 secunde