Polițiștii români de frontieră, misiune în Marea Egee. Au salvat peste 350 de persoane

188

Articole de la același autor

Nava MAI 1101 a predat ștafeta navei MAI 1104 a Poliției de Frontieră Române care va supraveghea, timp de trei luni, frontierele Europei din Marea Egee. Polițiștii de frontieră, membrii ai echipajului navei maritime MAI 1101 din dotarea Gărzii de Coastă, s-au întors marți, 9 iulie, acasă, după o misiune Frontex care s-a desfășurat în Marea Egee timp de trei luni.

Începând cu 1 iulie și până pe 30 septembrie 2019, "ștafeta" a fost preluată de o altă navă din cadrul Gărzii de Coastă, MAI 1104, care, împreună cu echipajul de la bord, a fost detașată în Grecia, în cadrul Operațiunii Comune Frontex "Poseidon 2019".

Aceasta a înlocuit nava maritimă de patrulare MAI 1101 - proiect P-157, care din 1 aprilie și până la 30 aprilie, a participat la misiunea "Poseidon 2019", organizată sub egida Frontex (Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă). Operațiunea s-a desfășurat în Marea Egee și cele două echipaje, aflate prin rotație la bordul navei Poliției de Frontieră Române, au executat misiuni de patrulare, supraveghere, căutare și salvare, alături de celelalte state membre U.E. participante la misiune.

Pe durata operațiunii, polițiștii de frontieră români au executat 89 de misiuni în Marea Egee, timp în care nava Gărzii de Coastă a efectuat 910 ore de patrulare. În această perioadă, polițiștii de frontieră români au participat la opt acțiuni de căutare și salvare (Search and Rescue) pe mare, în urma cărora au salvat, transbordat și transportat, în total, 351 de persoane, din care 126 de femei, 175 bărbați și 50 de minori, care se aflau pe diferite ambarcațiuni în apele Mării Egee, în încercarea de a ajunge în spațiul european. În aceste cazuri, la bordul navelor românești, au fost derulate acțiunile specifice, de triere și evaluare medicală, ulterior persoanele în cauză fiind transportate în porturile grecești și predate autorităților, pentru efectuarea procedurilor specifice.

"De asemenea, ca urmare a angajamentelor asumate de țara noastră de a contribui la efortul european de gestionare a fluxului de migranți din Grecia, pe parcursul celor trei luni, la finele lui septembrie, Poliția de Frontieră Română a detașat, în zona operațională a misiunii Frontex din Grecia, o altă navă maritimă de supraveghere, MAI 1104, cu un echipaj format din 26 de polițiști de frontieră. Nava Gărzii de Coastă urmează să execute, în apele Mării Egee, misiuni de patrulare, supraveghere, căutare și salvare, alături de celelalte state membre U.E. participante la misiune", precizează reprezentanții Gărzii de Coastă.

Operațiunea "Poseidon 2019"

Obiectivul principal al Operațiunii Comune "Poseidon 2019" este de a oferi suport autorităților elene în supravegherea și controlul la frontierele maritime ale Uniunii Europene, precum și de căutare și salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare la frontiera externă a Uniunii Europene.

Scopul este derularea de măsuri comune pe linia gestionării fluxului migraționist la frontierele maritime ale spațiului comunitar, intervenția în cazurile de căutare și salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue), creșterea operativității schimbului de date și informații între autoritățile implicate în operațiune, precum și un schimb eficient de experiență și de bune practici între polițiștii de frontieră europeni.

Activitatea este o continuare a operațiunilor organizate de Agenția Frontex pentru gestionarea fluxurilor de migrație ilegală, în cadrul cărora Poliția de Frontieră Română a avut o contribuție semnificativă, atât din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cât și din punctul de vedere al numărului, al profilurilor și al profesionalismului experților detașați, aprecierile venind atât din partea autorităților de frontiera europene, cât și din partea Agenției Frontex.

Menționăm faptul că Operațiunea "Poseidon 2019", la care iau parte polițiștii de frontieră români, este finanțată de Uniunea Europeană și coordonată de Agenția Frontex, iar responsabilitatea informațiilor din materialul de presă aparține Poliției de Frontieră Române.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.3949 secunde