Pompierii constănțeni atrag atenția: Începe sezonul incendiilor

385
Pompierii constănțeni atrag atenția: Începe sezonul incendiilor - fondincendii2-1351696006.jpg
Vremea rece s-a instalat rapid la Constanța. Din această cauză, cetățenii care se încălzesc la sobe au început să își cumpere lemne și să facă focul, mulți dintre ei recunoscând că nu au dat mare importanță desfundării coșurilor. Pompierii trag semnale de alarmă și avertizează că riscul producerii unui incendiu este mult mai ridicat decât în alte perioade ale anului. 

Majoritatea incendiilor care se petrec în sezonul rece sunt datorate nerespectării normelor de siguranță în ceea ce privește focul la sobe. Iarnă de iarnă, multe familii constănțene rămân, în urma unor incendii violente, fără un acoperiș deasupra capului.

"În perioada 1 noiembrie 2011 -1 martie 2012 am înregistrat un număr de 181 de incendii. Dintre acestea, 72 au fost provocate la locuințe", a declarat Paula Anghel, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea.

Așadar, aproape jumătate dintre incendiile din perioada rece a anului trecut au avut loc la locuințe. Principalele cauze de izbucnire a acestor incendii a fost necurățarea corespunzătoare a coșurilor, sobe improvizate și nesupravegheate, coșurile de fum defecte sau încălzirea unor sobe care aveau defecțiuni.

"Nu apelez la persoane specializate pentru a curăța soba, pentru că nu ne permitem. Am învățat să le curăț singur și sperăm să nu avem probleme. Am curățat-o anul trecut și nu este nevoie să o curăț an de an. De obicei las soba aprinsă și după ce adorm, pentru că nu are ce să se întâmple", spune constănțeanul Alexandru Timofte.

Ca el mai sunt mii de constănțeni, care consideră că nu are ce să se întâmple dacă adorm cu soba aprinsă sau dacă pleacă de acasă, lăsând-o să ardă. Pompierii trag semnale de alarmă și îi sfătuiesc pe cetățeni să țină cont de sfaturi, deoarece pot rămâne într-o clipită fără un acoperiș deasupra capului.

Un copil pe săptămână arde din cauza inconștienței părinților

Și statistica la nivel național este cutremurătoare. Potrivit pompierilor, un copil pe săptămână arde în România. Majoritatea cazurilor sunt datorate faptului că părinții își lasă copiii singuri, încuiați în casă. Cele mai importante aspecte de reținut sunt cunoașterea cauzelor de incendiu și a modurilor lor de prevenire, importanța educației anti-incendiu în familie și necesitatea supravegherii copiilor. Părinții trebuie să-și învețe copiii să nu se joace cu chibriturile, brichetele sau alte surse de aprindere, să le explice cu răbdare pericolul pe care focul îl reprezintă pentru viața lor, iar dacă se întâmplă totuși un accident, să știe să anunțe la 112.

Cum să salvăm vieți

Pentru a vă feri de astfel de evenimente nedorite, care se pot solda atât cu pagube materiale, dar, cel mai rău, cu pierderi de vieți omenești, specialiștii din cadrul ISU Dobrogea vă sfătuiesc să verificați, curățați și reparați, cel puțin o dată pe an, coșurile de fum, și să nu folosiți improvizații la burlane și coturi.

"Asigurați verificarea, curățarea și repararea coșurilor de fum de către o persoană specializată. Evitați supraîncărcarea sobelor și nu o folosiți decât cu ușița deschisă. Nu așezați materiale combustibile în apropierea sobei sau pe aceasta. Este foarte important să STINGEȚI FOCUL DIN SOBĂ înainte de a părăsi locuința. De asemenea, NU adormiți niciodată cu soba aprinsă. Nu utilizați lichide inflamabile la aprinderea focului și, cel mai important lucru, NU lăsați niciodată copiii nesupravegheați cu soba aprinsă sau cu aparatele de încălzire electrice în funcțiune ", afirmă purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 01 Noiembrie 2012
Stire din Eveniment : Incendiu în Dobromir Vale
Marţi, 30 Octombrie 2012
Stire din Eveniment : Incendiu în gară la Medgidia
Pagina a fost generata in 0.6885 secunde