Prima conferință națională dedicată dependenței de droguri

256
Week-end-ul trecut, Agenția Națională Antidrog (ANA) a organizat prima conferință națională cu tema "Adicția - abordare multidisciplinară, implicații medico-psiho-sociale". 

Evenimentul a facilitat reunirea unor personalități, lideri ai vieții academice, științifice și profesionale din România, în vederea unei colaborări multidisciplinare pentru contracararea fenomenului dependenței de droguri.

În deschiderea conferinței, directorul Agenției Naționale Antidrog, chestor de poliție Sorin Oprea, a subliniat faptul că fenomenul drogurilor este o problemă mondială, iar România nu a fost ferită de acesta: "este o realitate pe care trebuie să o recunoaștem, trebuie să găsim soluțiile și să vedem ceea ce putem să facem în comun".

De asemenea, directorul ANA a arătat că, în prezent, peste 200 de persoane primesc asistență din punct de vedere medical, psihologic și social în centrele de asistență integrată a adicțiilor pe care ANA le are în subordine.

"Sistemul de centre terapeutice va fi extins și la nivel teritorial. Agenția Națională Antidrog are două centre în pregătire în acest moment, iar capacitatea acestora este de 80 de locuri. Noi suntem în faza de operaționalizare a acestora și credem că la începutul anului viitor ele vor intra în funcțiune."

Această conferință națională a reprezentat cadrul unei dezbateri cu privire la noile tendințe ale fenomenului drogurilor, la modalitățile de abordare a dependenței de droguri și la sistemul de asistență medico-psiho-socială disponibil pentru tratarea dependenței de droguri.

În cele două zile de dezbateri au fost abordate teme actuale, cum ar fi fenomenul substanțelor noi cu proprietăți psihoactive din perspectivă medicală, psihologică, socială și a aplicării legii, politicile publice în domeniul drogurilor în România, sistemului integrat de asistență medicală, psihologică și socială destinat consumatorilor de droguri, activitățile specifice prevenirii consumului de droguri în România etc.

Principalele concluzii care au reieșit în urma discuțiilor au fost:

- Fenomenul drogurilor în România a devenit o problemă socială, de sănătate publică;

- Problematica complexă a adicțiilor trebuie menținută în atenția instituțiilor statului și a opiniei publice, deoarece creșterea accesibilității drogurilor sintetice, în special a substanțelor noi cu proprietăți psihoactive, creșterea numărului de consumatori și a gravității patologiei asociate consumului de droguri depășește deja posibilitățile de susținere financiară a costurilor pentru tratament;

- Problematica adicțiilor reprezintă o responsabilitate colectivă, o problemă pentru a cărei rezolvare este nevoie atât de coordonarea activităților între instituțiile statului cu responsabilități în domeniu, cât și implicarea reprezentanților societății civile, a organizațiilor neguvernamentale și organismelor internaționale cu activități în domeniul medico-social;

- Dezvoltarea serviciilor integrate de asistență oferite de Agenția Națională Antidrog pentru a facilita includerea a cât mai multor consumatori de droguri în circuitul terapeutic în scopul reintegrării sociale și al diminuării riscurilor asociate consumului de droguri;

- Adaptarea continuă a răspunsului național la noile tendințe ale consumului și traficului de droguri, la condițiile socio-economice actuale. Răspunsul trebuie să se bazeze pe studii și cercetări științifice care să releve realitatea. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3466 secunde