Printr-o decizie definitivă și irevocabilă

Concurs Primăria Constanța este obligată să despăgubească Baroul pentru 91 de loturi de teren

553

Articole de la același autor

Baroul Constanța este îndreptățit să primească 91 de loturi de teren situate
în cartierul KM 5 sau despăgubiri echivalente. Înalta Curte de Casație și Justiție
a respins ieri, ca tardiv, recursul declarat de Primăria Municipiului Constanța, Consiliul Local Constanța și edilul orașului în procesul cu Baroul Constanța
și Filiala Constanța a Casei de Asigurări a Avocaților. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă și irevocabilă.

Potrivit decanului Baroului Constanța, avocatul Ion Popescu, decizia este una potrivită având în vedere că recursul era nefondat. Documentele vor fi înaintate către comisia Centrală a Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților pentru a se stabili valoarea despăgubirilor.
Terenurile respective au fost donate în martie 1939 Casei de Ajutor, Pensii și Asigurare Mutuală a Avocaților - Baroul Constanța de către Silvia Mavrodin și sunt estimate de către solicitanți la aproximativ 1.682.280. USD.
Reamintim că magistrații de la Tribunalul Constanța au admis acțiunea formulată de Baroul Constanța și Filiala Constanța a Casei de Asigurări a Avocaților împotriva Casei de Asigurări a Avocaților, Primăriei Constanța, Municipiului Constanța și a Consiliului Local Constanța. Judecătorii au constatat că Baroul Constanța și Filiala Constanța a Casei de Asigurări a Avocaților sunt îndreptățite să solicite, în baza Legii 10/2001 (privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv) acordarea unor despăgubiri bănești sau a altor măsuri reparatorii prevăzute de lege pentru imobilele donate, conform actului nr. 325 din 3 martie 1939. Astfel, în actul respectiv, se menționează că Silvia Mavrodin a donat Casei de Ajutor, Pensii și Asigurare Mutuală a Avocaților - Baroul Constanța un număr de 91 de loturi de casă,
situate în cartierul KM 5, parcela Colonel N. Mavrodin. În acțiunea depusă, reprezentanții Baroului Constanța argumentează faptul că este îndreptățită să solicite restituirea celor 91 loturi de teren, prin enumerarea etapelor parcurse de-a lungul anilor prin care activitatea Casei de Ajutor, Pensii și Asigurare Mutuală a Avocaților - Baroul Constanța este continuată și preluată de Filiala Constanța a Casei de Asigurări a Avocaților.
În notificarea adresată Primăriei Constanța, reprezentanții Baroului Constanța au precizat că terenurile respective au fost preluate abuziv fără titlu legal și cer restituirea lor.
"Întrucât loturile sunt ocupate de diverse lucrări în construcție în interes privat sau public, edificate cu autorizații de construcții, considerăm că forma de reparațiune cea mai indicată este despăgubirea bănească sau acordarea unor terenuri echivalente din punct de vedere edilitar, urbanistic sau funcțional."
De altfel, terenurile au fost estimate, de către solicitanți, la valoarea de 1.682. 280 USD. După administrarea tuturor probelor, Tribunalul Constanța a hotărât, printr-o decizie atacabilă, că Baroul Constanța și Filiala Constanța a Casei de Asigurări a Avocaților sunt persoane juridice îndreptățite în cererea formulată
pe baza Legii 10/2001. Sentința tribunalului a fost menținută în apel și în recurs.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9117 secunde