Primarul PSD Gheorghe Topalu, de la Aliman, acuzat că a concesionat o baltă la preț de nimic

2168
Primarul PSD Gheorghe Topalu, de la Aliman, acuzat că a concesionat o baltă la preț de nimic - 212fac5faec74f81ad6bac3dd9d84589.jpg
Ieri, procurorii de la Medgidia au dispus trimiterea în judecată a pri-marului PSD de la Aliman, Gheorghe Topalu, a secretarului aceleiași comune, Viorel Crăciun, și a expertului judiciar de la Biroul Local de Expertize Constanța, Gheorghe Dobrițoiu, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.
Potrivit rechizitoriului, la finele lui 2005, creând o aparență de legalitate, la nivelul localității Aliman, s-a luat decizia concesionării bălții Vederoasa.
Pentru a se "mima" legalitatea, la data de 25 octombrie 2005, a fost angajat de către Consiliul Local Aliman expertul funciar și evaluator atestat Gheorghe Dobrițoiu, pentru a întocmi un raport de evaluare "al terenului agricol cu luciu de apă din Balta Vederoasa-Vlahii". Scopul acestui demers, spun procurorii, ar fi fost acela de a stabili un preț minim de pornire a concesiunii și a subevaluării tranzacției ce urma să aibă loc.
Tot în același scop, cei trei inculpați ar fi evitat să folosească în documente termenul de baltă ori lac, ei utilizând, de obicei, expresia "teren agricol".
În acest scop, menționează anchetatorii, Gheorghe Dobrițoiu, după o înțelegere prealabilă cu Topalu și Crăciun, ar fi stabilit coeficienți nereali de valorizare a terenului acoperit cu apă, tocmai pentru a obține o "subvalorizare" a acestuia, pentru ca, ulterior, acesta să poată fi concesionat, aproape gratis, către un beneficiar.
Ei au transformat astfel, pe hârtie, balta plină cu pește într-o mlaștină care nu valorează mare lucru. "În loc să ia în calcul valoarea bălții ca atare, învinuiții au convenit să o transforme - în acte - în mlaștină, fapt pentru care s-a încadrat bunul în cea mai proastă categorie de sol agricol cu putință - deci cea mai ieftină - adică clasa a V-a" - spun procurorii.
La numai câteva zile de la întocmirea raportului, acesta este însușit de Consiliul Local printr-un proiect de hotărâre în care se stabilește și prețul de pornire al redevenței în vederea concesionării terenului Bălții Vederoasa. Printr-un "studiu de oportunitate" întocmit chiar de primarul Topalu, se recomandă concesionarea bălții, pentru nu mai puțin de 49 de ani, la un preț de 33,79 lei/ha/an.
Procurorii spun că, ulterior, printr-o "implicare activă a inculpaților", licitația care a urmat a fost câștigată de Asociația Sportivă "Iepurașul", din Cernavodă. Reprezentantul acesteia este Alexandru Olaru, cel care exploata atât balta Baciu, cât și Vederoasa.
Din analiza documentelor, anchetatorii au ajuns la concluzia că, prin acest contract de concesionare, nu s-a urmărit decât asigurarea exploatării bălții în mod industrial de către un terț, contra unui preț de nimic, exploatare care ar fi putut fi făcută de conducerea comunei, dacă ar fi fost reprezentată cu bună credință.
O expertiză contabilă judiciară efectuată la solicitarea organelor de cercetare penală a scos în evidență faptul că înstrăinarea bălții în condițiile respective ar fi cauzat un prejudiciu bugetului public local în valoare de 323.420,22 lei. Asta în condițiile în care, la data de 8 iunie 2010, datoriile comunei se ridicau la 365.156 lei.
În apărarea sa, în fața procurorilor, primarul Gheorghe Topalu recunoaște că "balta Vederoasa nu este un teren pur și simplu, ci are apă, pește și floră specifică". El s-a apărat menționând că, în opinia sa, comuna Aliman nu ar fi avut nici un drept asupra apei și a peștelui din baltă, care ar fi aparținut SC Pestom SA, pe de o parte, iar pe de altă parte el spune că ar fi semnat doar închirierea cuvetei de pe fundul lacului și atât. Cam în aceeași modalitate s-ar fi apărat și secretarul Viorel Crăciun.
Pe de altă parte, Gheorghe Dobrițoiu a spus că raportul său a avut doar un caracter orientativ, "fiind numai o opinie personală", el spunând că nu a acționat ca expert, ci ca evaluator (?!). Și el a susținut că a luat în calcul doar valoarea fundului lacului, respectiv a solului nămolos, fără apa și peștele din baltă.
Procurorii au dispus disjungerea cauzei și învestirea Poliției Cernavodă în vederea cercetării penale a membrilor Consiliului Local Aliman care au votat contractul de concesiune respectiv, dar și a Asociației de Pescuit și Vânătoare "Iepurașul" și pe Alexandru Olaru, de la Cernavodă, vizavi de indiciile existente de comitere a infracțiunii de evaziune fiscală.
Dosarul a fost trimis pe masa magistraților, în vederea stabilirii primului termen de judecată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.264 secunde