Dus la instanță cu propunere de arestare

"Prințul litoralului", Beinur Nuredin, acuzat că instituia taxe de protecție din 1999 (galerie foto)

3637
Cel mai controversat și influent om de afaceri din sudul litoralului, Beinur Nuredin, finul lui Nicu Gheară, a fost reținut în noaptea de marți spre miercuri, pe bază de ordonanță pentru 24 de ore și urmează să fie dus la instanța de judecată cu propunerea de arestare preventivă. Alături de "prințul litoralului" au mai ajuns la "răcoare", alte șase persoane care vor fi și ele prezentate magistraților Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă.
Astfel, Nuredin Beinur este cercetat pentru șantaj, instigare la șantaj, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice și complicitate la evaziune fiscală, în timp ce fratele său, Erchin Nuredin, este acuzat de șantaj, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice, evaziune fiscală și delapidare.

11 ani de liniște și protecție cu taxă
Din probele administrate până în acest moment al urmăririi penale a reieșit că, începând cu anul 1999, frații Beinur și Erchin Nuredin, împreună cu alte persoane din anturajul lor, percepeau taxe de protecție de la diverși oameni de afaceri în schimbul promisiunii că-și vor putea derula în liniște afacerile pe litoral. Afacerea a mers ca pe roate, timp de 11 ani, și, deși existau informații că afacerile clanului Nuredin nu ar fi tocmai legale, nimeni din Poliția Județului Constanța nu a mișcat nici măcar un deget. În opinia procurorilor, așa s-a ajuns ca taxele de protecție să se ridice la câteva mii de euro anual. Mai mult, anchetatorii au descoperit că, în ipoteza în care părțile vătămate depuneau plângeri penale la poliție, frații Nuredin, cu sprijinul comisarului șef Cristinel Nițoi, adjunct al șefului Poliției Neptun, reușeau să stopeze cercetările în cauzele respective și să mușamalizeze aflarea adevărului, prin obținerea unor soluții de netrimitere în judecată.
Astfel, susțin anchetatorii, polițistul acorda sprijin membrilor clanului Nuredin, direct sau indirect, contri-buind prin acțiunile lui la exercitarea de presiuni asupra părților vătămate.
De asemenea, pentru a-și pune în aplicare planurile, membrii clanului recurgeau de cele mai multe ori la amenințări cu moartea la adresa persoanelor vătămate și a membrilor familiilor acestora, atât în mod direct, cât și prin mesaje telefonice, precum și la distrugeri de bunuri cu scopul de a-i intimida.
Procurorii spun că una dintre părțile vătămate, respectiv, Marian Mocea, le-a cesionat fraților Nuredin, cu titlu gratuit, folosința unui teren pe care erau amplasate unități comerciale al căror acționar majoritar era Mocea, cesiune ce reprezenta, de fapt, taxă de protecție, apreciată la valoarea de 15.000 de euro pe an.
"În momentul în care partea vătămată a încercat să-și câștige drepturile în instanță sau prin intermediul organelor de poliție, inculpații, personal sau prin locotenenții lor, au recurs la măsuri extreme constând în intrări în forță pe terenul părții vătămate, urmate de lucrări șicanatorii de excavare sau de distrugere a plaselor de protecție și demolare a schelelor folosite la renovarea unor imobile", susțin procurorii în actele premergătoare începerii urmăririi penale.

Cei care nu mai vroiau să cotizeze taxa de protecție, amenințați cu moartea
În altă ordine de idei, cercetările făcute au mai relevat și faptul că printre activitățile infracționale ale membrilor clanului Nuredin se numără și acțiuni de recuperare a unor datorii existente între persoane fizice. Astfel, anchetatorii au reușit să probeze după ce le-au interceptat telefoanele, că, locotenenții fraților Nuredin recurgeau la metode de constrângere psihică a părților vătămate. Mai exact, acestea erau amenințate cu moartea, cu sechestrarea, molestarea sexuală sau incendierea unor bunuri.
Mai mult, oamenii legii susțin că Beinur Nuredin, în calitate de acționar majoritar al unei societăți comerciale, în urma unui control de natură economică, i-a determinat pe Mariana Delu, director general al so-cietății comerciale, care este cercetată în calitate de învinuit, și pe fratele său Erchin Nuredin, administrator al aceleiași societăți comerciale, să altereze, distrugă și să sustragă acte contabile. În opinia procurorilor, toată această operațiune a avut drept scop prezentarea unei situații contabile neconforme realității, interesul fiind de a ascunde prejudiciul adus bugetului de stat, ca urmare a neachitării obligațiilor fiscale prin omisiunea evidențierii în actele contabile a veniturilor realizate anterior de societatea comercială respectivă.
Reținerea celor șapte persoane a avut loc după ce procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul PÎCCJ, cu sprijinul tehnic al SRI și împreună cu lucrători din cadrul IGPR au făcut, marți, 19 percheziții în Constanța, Mangalia, Ilfov, București și Sibiu, cu privire la membrii clanului Nuredin. La finalul perchezițiilor, 13 persoane au fost duse la audieri, la sediul Parchetului General, însă numai șapte au ajuns în beciul Poliției.

Polițist de le Neptun reținut
Totodată, au fost reținuți alți cinci membri ai clanului Nuredin, printre care și comisarul șef Cristinel Nițoi, adjunctul șefului Poliției Neptun, acesta fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și favorizarea infractorului. De asemenea, vor fi duși în fața magistraților Nelu Mihai Balaban, pentru șantaj, complicitate la șantaj, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice, Mannix Pădure, pentru complicitate la șantaj, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice, Constantin Ovidiu Pop, pentru șantaj, precum și Valentin Popa, pentru mărturie mincinoasă, favorizarea infractorului, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în declarații.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3954 secunde