Până la finalizarea cercetărilor

"Profa de șpagă" n-are voie să părăsească Medgidia

1633
2

Profesoara Emilia Mărculescu, de la Colegiul Tehnic "Nicolae Titulescu", din Medgidia, prinsă luând mită suma de 300 de lei, a fost lăsată în libertate de judecători.

Deși fapta Emiliei Mărculescu este una extrem de gravă, dacă e să ne referim doar la faptul că aceasta ajunsese să-și șantajeze proprii elevi, spunându-le că dacă nu vor cotiza au șanse minime de a lua, la anul, examenul de bacalaureat, judecătorii au ținut să minimizeze "exemplul" dat de dascăl.
Că părerile sunt împărțite și că mulți dintre colegii ei o fac o "victimă" a sistemului, în care profesorii nu mai au sub nicio formă statutul de altădată, în care sunt batjocoriți de stat prin salariile de mizerie primite, este o altă poveste… Dar ce s-ar întâmpla acum dacă toți profesorii ar proceda la fel? Dacă acea plăcere de a fi la catedră s-ar vinde pe bani puțini și s-ar transforma într-un troc ordinar petrecut la colț de stradă? Se pare că… nimic! Nimic altceva decât o "muștruluială" publică, dar fără nimic concret care să descurajeze acest fenomen. Cerneala curge, vechile, deja, îndeletniciri merg mai departe…

Condițiile impuse de magistrați
Dar ce măsuri au luat judecătorii constănțeni în cazul Emiliei Mărculescu, în locul arestării preventive solicitate de procurori? Ei au decis ca profesoara să nu pără-sească localitatea de domiciliu, respectiv Medgidia, o perioadă de 30 de zile, timp în care ea are următoarele obligații: "a) să se prezinte la organul de urmărire penală sau instanța de judecată ori de câte ori este chemată; b) să se prezinte la Poliția desemnată cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit de către aceasta sau ori de câte ori este solicitată; c) să nu își schimbe locuința fără încuviințarea instanței; d) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte nicio categorie de arme".
De asemenea, potrivit Codului de procedură penală, judecătorii i-au impus profesoarei ca, pe durata măsurii obligării de a nu părăsi localitatea, să respecte următoarele obligații: "a) să nu se apropie de elevele Banciu Ana Măria, Vasile Violeta Teodora, Bodnar Iuliana Florentina, Mititelu Lidia, Constantin Aura Mariana, Gâlcă Elena Dorina, Mușat Elena și membrii familiilor acestora, să nu comunice cu acestea direct sau indirect sau cu membrii familiilor acestora; b) să nu ia legătura cu martorii din cauză".
Judecătorii îi atrag atenția profesoarei că, dacă va încălca cu rea credință măsura obligării de a nu părăsi localitatea Medgidia și a obligațiilor stabilite de instanță, măsura luată va fi înlocuită cu cea a arestării preventive.
Hotărârea emisă de judecători a fost comunicată Poliției Munici-piului Medgidia, Jandarmeriei Constanța, Poliției Comunitare Constanța, organelor competente să elibereze pașaportul și Poliției de Frontieră.

Elevi șantajați
Amintim că Emilia Mărculescu a fost reținută, marți seara, după ce, în urma denunțului făcut de mama unei eleve, profesoara a fost prinsă primind suma de 300 de lei, pentru a o favoriza pe adolescentă la obținerea unui certificat de competență profesională la specializarea contabilitate și a promova examenul la sfârșitul clasei a XII-a.
Din cercetările efectuate de anchetatori, a reieșit că profesoara Emilia Mărculescu le-ar fi pretins sume similare de bani la aproximativ 18 elevi, amenințându-i totodată că nu vor fi declarați admiși la verifi-carea proiectelor dacă nu vor cotiza fiecare câte 300 de lei.
Eleva a cărei mame s-a decis să facă plângere a fost abordată de profesoară, luni, 10 octombrie, reproșându-i-se că nu i-a adus banii, ba, mai mult, amenințând-o că, dacă în cursul zilei de 11 octombrie, nu îi va aduce banii, nu se va mai putea prezenta la examenul de bacalaureat.
Din audierea de martori, a reieșit că profesoara le-a promis și altor elevi că le realizează proiectele de sfârșit de an, promițându-le, totodată, că vor trece mai ușor și la materia pe care aceasta o predă, respectiv contabilitate. Dintre toți cei 18 elevi cărora cadrul didactic le-a impus să le facă proiecte pe banii lor, procurorii au constatat că numai doi dintre aceștia nu i-au dat banii, ceilalți cedând insistențelor, cotizând la "doamna profesoară".



Comentează știrea

Profu de serviciu!
15 octombrie 2011
....o societate de mizerie!

...DA! O fapta grava. Mai ales din punct de vedere moral. Cu atat mai mult cu cat s-a petrecut intr-o scoala, acolo unde trebuiesc formate caracterele tinerilor,...si mai ales infaptuita de o profesoara! Da! Bine spus! Profa de spaga! Dar ce a impins-o aici? Ce-i impinge aici pe toti cei care cer sau primesc? Pentru ca cei care cer sunt putini, dar cei care primesc...din nefericire, sunt multi... Saracia? Mizeria? Nicidecum! Daca ne uitam in grila salariilor romanesti, noi, care lucram in invatamant nu suntem chiar pe ultimul loc. Mai avem cateva ore suplimentare, mai primim ceva, .... se aduna! Trebuie sa recunoastem ca la mizeria asta am contribuit si noi, din plin! Cei educati dupa 1989, in acelasi spirit, ne judeca acum! Putin am dat societatii, putin primim! Societatea ne judeca dupa propriile noastre valori pe care i le-am dat. Mai mult ne vaitam! Asta facem! Suntem deja intr-un soi de organizare socio-mizericordioasa duplicitara in realitatea careia care toata lumea mimeaza, se vaita, cere, da, primeste. Sfidand bunul simt trambitam in dreapta si stanga valori pe care nu le aplicam in viata. Doar le cerem celui de langa noi si il judecam daca le incalca. Altfel spus, sa ne mearga noua bine! Atat! Si nu conteaza cum. Nu conteaza pretul! Aceasta este filosofia societatii romanesti. Totul se obtine cu bani! Parlamentarii si oamenii politici isi cumpara pozitiile in ierarhia in care traiesc; un loc de munca se castiga cu bani nu prin ,,concurs,,; analfabetii si-au luat permise de conducere cu bani si unii au facut chiar cate doua facultati; preotii dau spaga la obtinerea parohiilor si prospera, fara jena, din nenorocirile noastre...asta este valoarea societatii noastre. Fara sa o scuz pe ,,profa de spaga,, sau pe elevii puturosi, ma intreb daca nu cumva acestia nu au facut ceva ce se practica pe scara larga in viata noastra! Normal, individa asta ar trebui scoasa din scoala, iar elevii care au dat spaga sa fie lasati repetenti...nici judecatorii care iau spaga nu ar mai trebui sa fie judecatori....dupa cum nici deputatii si senatorii care dau galeti de plastic, ceasuri, umbrele, haine de ploaie sau alimente, toate de cea mai proasta calitate, nu ar trebuio lasati sa ajunga unde viseaza.... Si totusi, in fiecare zi auzim despre noi ispravi ale spagarilor. Imi este teama ca nu vom putea scapa de acest blestem. Profa de spaga va fi condamnata cu suspendare, nu va mai preda spaga, va trece pe catedra de mita! Are grija conducerea scolii si colegii de la isj de ea...Elevii isi vor forma mai departe experienta de viata cumparandu-si locul in scoala, si mai apoi in facultate...condamnam in fiecare clipa aceste fapte si ne uitam la buzunarul celui ce intra in biroul nostru, la geanta lui, la punga de plastic, ii masuram fiecare gest, tresarim cu speranta: poate, poate scoate ceva, cat de mic, de mesemnificativ, sa ne dea si noua....

Petre
15 octombrie 2011
Ce-i de facut ?

Lamentatiile unor confrati binevoitori , cu privire la salariile din invatamant , la conditia profesorului in societate , la complicitatea acelora care au dat spaga la IMUM , s.a., nu au nicio legatura cu moralitatea pe care trebuie s-o aiba intelectualul angajat in educarea tinerei generatii . Acestea seamana mai mult a scuze pentru cei incriminati si acuze pentru acei avocati ai coruptilor . Ne intrebam desigur , ce-au facut pana acum , acesti profesori , prezumati cinstiti , colegi ai profesoarei spagare , colegi ai profesorilor spagari , colegi ai inspectorilor spagari ? Au constiinta curata ? Nu cumva , prin tacerea lor , au devenit complicii coruptilor din sistem ? Si astfel , au contribuit la degradarea si disolutia ideii de scoala ?

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 15 Octombrie 2011
Stire din Eveniment : Moarte suspectă la Medgidia
Vineri, 14 Octombrie 2011
Stire din Eveniment : Misterele morții profesoarei de la ASE
Vineri, 14 Octombrie 2011
Stire din Eveniment : Focuri de armă la Medgidia
Vineri, 14 Octombrie 2011
Stire din Politică-Administrație : Se dau bursele elevilor
Pagina a fost generata in 0.5364 secunde