Prognoza meteo pentru primele două săptămâni din 2020

168
Prognoza meteo pentru primele două săptămâni din 2020 - 1-1577782681.jpg
Temperaturile indicate de termometre se vor situa în jurul celor specifice pentru această perioadă a anului, iar precipitațiile vor fi scăzute la începutul anului 2020, potrivit prognozei meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată de ANM, scrie HotNews.

Prognoza pentru Dobrogea indică faptul că valorile termice, deși vor avea ușoare variații, se vor situa în jurul celor climatologic specifice pentru această perioadă din an în cea mai mare parte a intervalului de prognoză, cu maxime de 3...5 grade și minime de -3...-1 grad, în medie. Temperaturi diurne ușor mai ridicate vor fi posibile în jurul datelor de 1 și 4 ianuarie. Regimul termic nocturn va fi caracterizat de valori în marea lor majoritate mai ridicate decât normele climatologice, astfel că minimele se vor încadra într-un ecart mediu de -2...1 grad.

Până în data de 6 ianuarie, precipitații slabe vor fi posibile doar izolat, urmând ca probabilitatea ca acestea să fie mai frecvente să crească spre sfârșitul intervalului.

În zona Banatului, anul 2020 va debuta cu un regim termic în general caracterizat de valori apropiate de cele climatologic specifice în această perioadă din an, cu maxime diurne în medie de 2...4 grade și minime de -6...-4 grade. După data de 4 ianuarie, estimările prognostice indică o probabilitate mare pentru înregistrarea unor temperaturi ușor mai ridicate decât în mod obișnuit, cu valori maxime de 4...6 grade și minime de -4...-2 grade, mediat regional.

În cea mai mare parte a intervalului de referință, regimul pluviometric va fi deficitar, probabilitatea pentru precipitații fiind mai ridicată doar în ultimele zile.

În Crișana, primele zile ale anului 2020 vor fi caracterizate de valori ale temperaturii aerului apropiate de cele climatologic specifice în această perioadă din an, cu maxime diurne în medie de 2...4 grade și minime de -6...-4 grade. După data de 4 ianuarie, estimările prognostice indică o probabilitate mare pentru înregistrarea unor temperaturi ușor mai ridicate decât în mod obișnuit (în special valorile diurne), cu maxime de 3...6 grade și minime de -4...-2 grade, mediat regional.

Probabilitatea pentru precipitații va fi în general redusă pe parcursul intervalului de referință, dar cu precădere în prima săptămână.

La nivelul Transilvaniei, în majoritatea zilelor din intervalul de prognoză, valorile termice, deși cu ușoare variații, se vor situa în jurul celor climatologic specifice în această perioadă din an, cu maxime de 0...2 grade și minime de -8...-4 grade, în medie. Temperaturi diurne ușor mai ridicate vor fi posibile în jurul datei de 4 ianuarie și din nou în perioada 8 -10 ianuarie. În prima săptămână a intervalului de referință, regimul pluviometric va fi deficitar, apoi probabilitatea pentru precipitații va mai crește, în special în ultimele zile.

În ceea ce priveșete zona Maramureșului, valorile de temperatură vor avea ușoare variații de la o zi la alta, dar în mare parte din intervalul de referință se vor situa în jurul celor climatologic specifice în această perioadă din an, cu maxime, în medie, de 1...3 grade și minime de -5...-3 grade. Temperaturi diurne ușor mai ridicate vor fi posibile în jurul datei de 4 ianuarie și din nou în perioada 8 -10 ianuarie.

În prima săptămână a intervalului de referință, regimul pluviometric va fi deficitar, apoi probabilitatea pentru precipitații va mai crește, în special în ultimele zile

În Moldova, în cea mai mare parte a intervalului de prognoză, valorile termice diurne vor fi apropiate de cele climatologic specifice în această perioadă din an, cu maxime de 1...4 grade. În 31 decembrie, dar și în jurul datelor de 4 și 08 ianuarie maximele temperaturii aerului se vor situa peste cele normale, respectiv 4...6 grade, în medie. Regimul termic nocturn va fi caracterizat de valori în marea lor majoritate mai ridicate decât normele climatologice, astfel că minimele se vor încadra într-un ecart mediu de -5...-1 grad.

Probabilitatea pentru precipitații va fi relativ redusă în mare parte din interval, exceptând ultimele zile.

Potrivit ANM, în Muntenia, în majoritatea zilelor din intervalul de prognoză, valorile termice, deși vor avea ușoare variații, se vor situa în jurul celor climatologic specifice în această perioadă din an, cu maxime

de 2...5 grade și minime de -5...-2 grade, în medie. Temperaturi diurne ușor mai ridicate, cu precădere în zonele deluroase, vor fi în perioada 31 decembrie - 1 ianuarie și în jurul datei de 04 ianuarie, când media regională va fi de 5...7 grade.

Regimul pluviometric va fi deficitar în mare parte a intervalului de referință, dar în special în prima săptămână, probabilitatea pentru precipitații fiind mai ridicată doar în ultimele zile (după data de 8 ianuarie).

În Oltenia, în cea mai mare parte a intervalului de prognoză, valorile termice diurne se vor situa peste cele climatologic specifice în această perioadă din an, îndeosebi în zona deluroasă, cu maxime de 4...7 grade, în medie. Regimul termic nocturn va fi caracterizat de valori în marea lor majoritate apropiate de normalul perioadei, astfel că minimele se vor încadra într-un ecart mediu de -5...-3 grade.

Regimul pluviometric va fi în general deficitar, probabilitatea pentru precipitații fiind în creștere doar spre sfârșitul intervalului.

La munte, zilele de 31 decembrie, 3 și 4 ianuarie vor fi caracterizate de un regim termic diurn peste cel normal al perioadei din an, cu maxime diurne ce vor atinge și valori pozitive în masivele vestice, dar și la altitudini de sub 1400 m în restul zonei montane. În celelalte zile din interval, temperaturile maxime se vor situa în jurul celor climatologic specifice perioadei din an și vor fi, în medie, de -5...-2 grade. Minimele nocturne, în general apropiate de normal, se vor situa într-un ecart mediu de -10...-5 grade.

Probabilitatea pentru precipitații va fi în creștere începând din data de 6 ianuarie, conform ANM.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2745 secunde