Proiect aprobat! Fugarii vor fi obligaţi să-și plătească cheltuielile de aducere în ţară

449
Proiect aprobat! Fugarii vor fi obligaţi să-și plătească cheltuielile de aducere în ţară - dubapolitie1707378673-1715685008.jpg

Articole de la același autor

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege pentru completarea art. 16 din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, proiect conform căruia costurile aferente preluării fugarilor vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare.


Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea cadrului legislativ privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, scrie Agerpres.


Iniţiativa vizează limitarea fenomenului „fugarilor” şi descurajarea acestei atitudini infracţionale. Astfel, costurile aferente preluării persoanelor care se sustrag de la urmărire penală sau judecată vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare. Totodată, în ceea ce priveşte costurile aferente preluării persoanelor urmărite care se sustrag de la executarea pedepsei, autorităţile române dobândesc un drept de regres, la instanţa civilă competentă.


Cheltuielile care revin statului român, în cazul în care persoana solicitată, persoana extrădată sau persoana extrădabilă, după caz, s-a sustras urmăririi penale sau judecăţii, vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare, de către instanţa de executare, conform prevederilor Codului de procedură penală, potrivit expunerii de motive.


Pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate de aducerea în ţară a persoanei solicitate, a persoanei extrădate sau extrădabile, după caz, care s-a sustras executării pedepsei, autorităţile române au drept de regres, la instanţa civilă competentă. Această cauză se judecă cu celeritate şi este scutită de taxă de timbru, mai prevede proiectul. Categoria acestor cheltuieli se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Justiţiei şi a Ministerului Afacerilor Interne.


Proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.7737 secunde