Românii, cei mai mâncăcioși dintre europeni!

190
Românii, cei mai mâncăcioși dintre europeni! - fond-statistici-1707936069.jpg

Articole de la același autor

Datele Eurostat ne aduc la cunoștință faptul că românii, în comparație cu ceilalți europeni, cheltuiesc cei mai mulți bani pe mâncare. Potrivit datelor pentru anul 2022, românii cheltuiesc, în medie, pe mâncare, 23,7% din totalul venitului de care dispun lunar.

În clasament, sub țara noastră se situează bulgarii, cu 18,9%, urmați de cetățenii din Slovacia și Lituania, cu 18% și cei din Estonia și Letonia, cu 17,7%. La polul opus se află irlandezii, care cheltuiesc pe mâncare doar 7% din totalul veniturilor lunare, cetățenii din Luxemburg, cu 8,2% și cei din Austria cu 8,9%. Cu alte cuvinte, statisticile arată că, dintre toți europenii, când vine vorba despre mâncare, românii își lasă aproape un sfert din venituri la casele de marcat. În ceea ce privește procentul alimentelor în cheltuielile gospodăriei, acesta depășește 14%, iar asta se întâmplă în general în statele cu venituri salariale medii și mici. Totodată, aceste țări sunt membre ale fostului bloc comunist.

Conform acelorași statistici Eurostat, cheltuielile pentru apă, electricitate, gaze, alte utilități și combustibili marchează în România 18,4% din cheltuielile totale ale unei familii. Comparativ, ponderea medie din Uniunea Europeană este de 24,1%. Pe primul loc în top se află slovacii, care cheltuiesc 30,3% din venituri pentru întreținerea locuințelor, urmați de finlandezi, cu 29,7% și danezi, cu 29,1%.

În ceea ce privește aceste două grupe de cheltuieli, cele pentru alimente și cele pentru locuință, se observă că diminuează foarte mult venitul lunar al românilor. Este vorba, mai exact, despre un procent de 42,1%. Însă, aici ne aflăm pe locul al doilea, căci în topul celor două tipuri de cheltuieli se află Slovacia care însumează 48,3%.

România este, mai mult decât atât, singura țară din Uniunea Europeană unde îmbrăcămintea și încălțămintea reprezintă peste 6% din cheltuielile totale ale unei gospodării. Altfel spus, la acest capitol românii sunt codașii Europei. Mai exact, este vorba despre un procent de 6,3% din venituri care se duce pe haine, în timp ce media Uniunii Europene este de 4,3%.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7132 secunde