România, în topul ţărilor din UE cu cel mai semnificativ avans al preţurilor producţiei industriale

131
România, în topul ţărilor din UE cu cel mai semnificativ avans al preţurilor producţiei industriale - romania-in-topul-1677869622.jpg

Articole de la același autor

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au crescut cu 16,4% în Uniunea Europeană şi cu 15% în zona euro, în ianuarie, comparativ cu perioada similară din 2022, arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Conform acestor date, preţurile producţiei industriale au crescut în toate statele membre UE în ritm anual, cu excepţia Irlandei (minus 7,2%), iar cel mai semnificativ avans s-a înregistrat în Ungaria (64,6%), Letonia (38,8%), Slovacia (34,5%) şi România (29%), scrie Agerpres.

Eurostat precizează că în ianuarie preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de un avans de 24,2% al preţurilor la energie şi de o creştere a preţurilor la bunurile de folosinţă imediată (16,4%), al preţurilor bunurilor intermediare (11,8%) şi al preţurilor bunurilor de folosinţă îndelungată (9,3%).

În ianuarie, comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale au înregistrat o scădere de 2,8% în zona euro şi de 2,2% în Uniunea Europeană, după un avans de 1,1% în zona euro şi de 1,2% Uniunea Europeană, în decembrie.

Eurostat precizează că în ianuarie preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de un declin de 7,9% al preţurilor la energie şi de o creştere a preţurilor la bunurile de folosinţă imediată (1,4%), a preţurilor bunurilor de folosinţă îndelungată (1,5%) şi a bunurilor intermediare (0,8%).

Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.7349 secunde