Vernisaj în luna Basarabiei: "Războiul monumentelor nu este altceva decât o contraofensivă culturală"

54421
Într-un an aniversar pentru Basarabia, în care se împlinesc 105 ani de la momentul istoric din 27 martie 1918, când Sfatul Țării a votat unirea Basarabiei cu Regatul Român, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța a găzduit vineri, 3 martie, un dublu eveniment cultural, realizat la inițiativa ing. Eugen Tiron, reprezentant al Asociației Culturale Flori Rodica Tighici Iacomi.



„Basarabia – lacrimă de dor” a cuprins vernisarea expoziției itinerante „Monumentele Basarabiei furate” și lansarea volumului „Războiul monumentelor”, autor avocat Iulian Rusanoschi.



Expoziția scoate în evidență, dintr-o perspectivă inedită, importanța monumentelor istorice și recuperarea memoriei unor personalități de marcă. Înainte de a ajunge la Constanța, expoziția a fost în Muzeul Național de la Alba Iulia, în Muzeul Șuțu de la București, la Râmnicu Sărat în clădirea Primăriei, în Casa Artelor din Galați.

În cadrul evenimentului, muzeograful Delia Cornea a vorbit despre cele două valuri de distrugere și de ură împotriva acestor monumente – 1940 și 1944. „Toate aceste monumente au o semnificație simbolică și de aceea orice regim politic acționează în primul rând împotriva simbolurilor, încercând să le distrugă, să le șteargă din mentalul colectiv. Mai trist este că nici după 1990 nu au fost refăcute, recuperate sau repuse în lumină o parte din aceste monumente care au fost salvate”, a afirmat Delia Cornea.

Ambasadorul Iuliana Gorea Costin a scos în evidență faptul că în martie România sărbătorește luna Basarabiei, la inițiativa studenților basarabeni care, trecând Prutul și având posibilitatea să studieze în instituțiile din țara noastră, și-au asumat angajamentul de a promova adevărul istoric. „Peste ani, privind la trecutul nostru istoric, datoria noastră, a fiecăruia din cei care au conștiința trează, este de a însuși acele lecții ale istoriei și de a nu permite ca ele să se mai repete. În sprijinul nostru ne vin reprezentanții generației tinere, una cu totul și cu totul specială, care a avut parte de adevăr, spre deosebire de generația mea”, a declarat Iuliana Gorea.



Povestea trilogiei în culorile tricolore

Absolvent al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, dar și al Academiei Diplomatice de la București, Iulian Rusanoschi, autorul volumului „Războiul monumentelor”, este avocat la Chișinău și de mai mulți ani și-a găsit o preocupare prin care îndeplinește o datorie a multor și multor generații, scoțând la suprafață monumentele românești care în perioada sovietică au fost șterse de pe fața pământului.

Membru al Asociației Monumentum, Iulian Rusanoschi a povestit cum a debutat, în anul 2009, la sugestia părintelui Mircea Bejenaru, cu instalarea unui crucifix sculptat în stil bizantin, la Sângerei, în memoria familiei Gafencu. Valeriu Gafencu, supranumit sfântul închisorilor, a trecut prin penitenciarele socialiste din România și a murit la Târgu Ocna, iar tatăl său, Vasile Gafencu, a fost membru în Sfatul Țării care a votat unirea de la 1918.

Răscolind zeci și sute de documente de arhivă într-o perioadă de aproximativ opt ani, fie la Ismail, la Cernăuți, la Chișinău, la Iași, la Vaslui, la București, la Pitești, Iulian Rusanoschi a tot adunat document cu document și într-un final, în 2018, a ieșit de sub tipar prima monografie „Războiul monumentelor”. „Titlul îi aparține regretatului arhitect Eugen Bâzgu, maestru care ne-a consacrat pe acest drum al monumentelor, fiind el însuși un împătimit în restabilirea acestora. Din păcate, nu a mai apucat să vadă cărțile. Dar dumnealui explica cum războiul monumentelor nu este altceva decât o contraofensivă culturală, pentru restabilirea acelora care au fost distruse de către bolșevici”.



În 2022, s-a reușit scoaterea unei extensii la primul volum, dedicat nordului Bucovinei și sudului Basarabiei, iar în luna ianuarie a acestui an a apărut cel de-al doilea volum al „Războiului monumentelor”, care a fost gândit ca o trilogie, după culorile tricolorului. În volumul 2 sunt redate cele peste 50 de monumente care au fost refăcute în ultimii 12 ani împreună cu Asociația SCOR și Asociația Monumentun, pe întregul teritoriu al Republicii Moldova.

Cel de-al treilea volum, de culoare roșie, va apărea la sfârșitul acestui an și va fi dedicat cimitirelor Armatei Române care au căzut în Primul și Al Doilea Război Mondial.

La final, inițiatorul acestui deosebit eveniment, ing. Eugen Tiron, a mulțumit conducerii muzeului constănțean pentru găzduirea expoziției. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4558 secunde