Comoara din curtea Colegiului "Mihai Eminescu", lăsată uitării! "Încercăm să o protejăm cum putem!"

4645
6

Articole de la același autor

La ora actuală, curtea interioară a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Constanța adăpostește o adevărată comoară. În acest loc, ferită de ochii curioşi ai lumii, stă ascunsă o bazilică paleocreștină care datează din perioada secolelor III-IV și care, din păcate, se degradează pe zi ce trece tot mai mult. Chiar dacă angajații instituției de învățământ au construit un fel de poartă de acces, care să protejeze cât de cât situl arheologic, timpul şi-a pus amprenta nefastă asupra acestui obiectiv.





Cum se conservă bazilica? Vestigiile la care facem referire sunt fisurate, iar arheologii constănțeni au observat, de-a lungul timpului, concentrații de săruri provenite din apa uscată în pereți. De asemenea, nu lipsesc nici mucegaiul sau lichenii. Reporterii cotidianului „Cuget Liber” au dorit să afle, zilele trecute, şi să vadă cu propriii lor ochi în ce stadiu se află bazilica, la acest moment. Trecând peste scările abrupte care duc în interiorul monumentului, am regăsit aici o bucăţică extrem de importantă din istoria vechiului Tomis, doar că, spre dezamăgirea noastră, gradul de degradare este tot mai pronunţat. Încă de cum se intră în bazilică, te izbeşte mirosul înţepător care provine de la umezeală. Infiltraţiile sunt mari, pereţii tot mai scorojiţi, picturile tot mai neclare. Într-un cuvânt, igrasia este la ea acasă, iar procesul de degradare se va accentua, dacă nu vor fi luate cât mai urgent măsuri de reabilitare şi conservare a monumentului. În caz contrar, acesta nu va rezista, pentru că timpul macină şi nu iartă nimic. De ce se degradează? Apa de ploaie acumulată în straturile subterane sau infiltrată din pavaj a dus la această situație. Drept urmare, intervențiile sunt imperios necesare, deoarece monumentul riscă să își piardă componente artistice și arhitecturale de mare valoare.



Deşi li s-a promis în repetate rânduri că le va fi reabilitată bazilica, iar de la ultimele promisiuni a mai trecut un an, lucrurile nu s-au mişcat deloc, sunt fix la fel ca în vara anului 2021. Reamintim că Serviciul de Urbanism din cadrul Primăriei Constanţa a emis, anul trecut, Certificatul de Urbanism nr. 2.135 pentru restaurarea bazilicii din curtea Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, de pe strada Traian nr. 19, şi punerea ei în valoare. Din păcate, mai urmează şi alte etape pentru proiectul „Reabilitare şi punerea în valoare a bazilicii neo-creştine”, inclusiv organizare de şantier. Certificatul are o valabilitate de 24 de luni, după care urmează proiectarea, pregătirea documentaţiei pentru autorizaţia de construcţie şi licitaţiile pentru lucrări.



„Este un semnal de alarmă şi trebuie refăcută”

Tot în vara lui 2021, administrația locală a descoperit că bazilica nu se află în proprietatea Primăriei, dar, între timp, unii consilieri locali au solicitat Primăriei Constanța să facă demersurile necesare pentru reabilitarea monumentului. Din păcate, cum spuneam, a mai trecut un an şi de atunci se tot lucrează la documentațiile necesare, dar nu există un proiect de hotărâre pentru reabilitarea bazilicii.



„Tot ce a putut să facă până acum primăria a făcut. Acum nu mai depinde de cei de acolo. Au înaintat documentaţia către Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi (ANEVAR). Până acum, nu s-a întâmplat nimic. Între timp, noi încercăm să protejăm cum putem obiectivul”, ne-a declarat directorul liceului, Bianca Ibadula.



La rândul său, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie (MINAC), Aurel Mototolea, a subliniat că monumentul este degradat din cauza umezelii şi a infiltraţiilor de apă. „Este un semnal de alarmă şi trebuie refăcută”, a precizat acesta.

Nu știți care este istoria acestui monument? El a fost descoperit în anul 1962, de către fostul director al şcolii, Romulus Popa Bran. El a fost cel care a găsit, în anii '60, o mulţime de fragmente din zidurile de răsărit, iar în partea centrală, un culoar cu nouă scări care conduc către o criptă, aflată la 2,50 metri sub pardoseală. Scările cu pricina ajung la această criptă care cuprinde, la rândul său, trei încăperi, care aveau destinaţia de morminte, fiecare încăpere având 1,68 x 0,90 metri. Pe pereţii încăperii se mai păstrează, încă, o parte din tencuiala pictată. În jumătatea inferioară, pictura constă din chenare dreptunghiulare de dimensiuni mai mari, iar în jumătatea superioară, precum şi la baza bolţii, se găsesc chenare de dimensiuni mai mici şi un decor din motive vegetale. Tot în interior au mai fost descoperite câteva plăci din marmură decorate, provenite de la amvonul bazilicii. Conform unei ipoteze mai vechi, bazilica a fost considerată catedrala Tomisului - prima biserică episcopală din Scythia Minor, cel puţin în a doua jumătate a secolului IV.



Deşi locul a fost vitregit de soartă, în sensul că nu a mai fost restaurat, încă se mai observă fineţea acoperişului boltit, pereţii laterali pictaţi cu figuri geometrice şi florale etc. 





Comentează știrea

Traian
29 octombrie 2022
Încercăm să o protejăm cum putem!

Cum mama naiba protejati ? Cu hirtia ? (fara sens). Trapa aia ruginita e de cel putin 20 de ani acolo, cimentul se duce, etc. Istorie pe hartie de maculatura, asa se pare ca e mersul cu alesii astia democratici din ultimii 30 de ani. Poate asa trebuie, sa vina altii sa va dea gratuit carti frumos mazgilite cu Istoria Romaniei si Imn de pe Alte Meleaguri. Tot Inainte !

Traian
29 octombrie 2022
angajații instituției de învățământ au construit un fel de poartă de acces

Dna. Redactor, era bine sa mai fi cercetat putin aspectele. "...angajații instituției de învățământ au construit un fel de poartă de acces, care să protejeze cât de cât situl arheologi" - DA, asa este. Dar vedeti si la intrare in Liceu pe marmura, in ce epoca ? La vrednicia din zilele noastre, vedeti pe rugina. Ca Doamna poate nu te pricepi, mai vezi prin Conducere, poate tot Doamne. Vezi atunci la sport pe topoiala, unde e graficul cu saritura in lungime si cind se mai pune culoare noua pe linii.(si aici recent, adica ultimii 20 ani nu mai stiu, dar inainte sigur era si ceva cu CSS-ul pe grafic, trening de antrenament albastru deschis luminos.E si timpul, sint altii acuma dar nu pot sa cred a nu lasa si vorba aleasa). Rugati frumos acolo, daca mai ramane ceva de vopsea si pe trapa.

Traian
29 octombrie 2022
Certificatul are o valabilitate de 24 de luni, după care urmează proiectarea

Analogie. [Spital],[Bazilica]. Pai, iar greu cu tartacuta si alesii neamului. Se intimpla, ca asa e dat la zar (nu doreste nimeni, dar asta e zarul). Pai, te intreaba de la Sirena de (nume si pronume, CI, forma 1 normala, algoritm). NU, deja aplica algoritmul si incearca sa ai inca luminita pe far. Dupa aia, cind esti in stare sa spui 2 propozitii legate dupa ATI vedem de restul. Acuma la [Bazilica] cum ar fi fost normal ? Astia care tot ies la Vot ceva vre-o idee ? Fara de tartacuta inseamna citat la [1] "sa vina altii sa va dea gratuit carti frumos mazgilite cu Istoria Romaniei si Imn de pe Alte Meleaguri. Tot Inainte !".

Traian
29 octombrie 2022
Poarta lui Maculatura !

Vedeti si aici, din poza si proiectati fiecare Modelul de Tartacuta responsabil. [Usa Inalta, Ingrijita, bine Zugravita, cu Nume De Domnita Distinsa]. Te atrage si ca turist de la intare, cind cobori de pe Nava de Plimbare. Pai, mai stai 3 secunde sa faci o poza si nu iese lumina buna de la maculatura de geam. Se vedea inainte de acolo tiparitura cu litere de aur, Minutatia MINUNATIILOR. Cum sa ascunzi asa ceva, de astia care mai zic pe alt vocabular si la ai lor. Un panou frumos cu geam si leduri multicolore, la 5 metrii linga intrare, o costa mult ? Asa e moda pe aici, cu haine de hartie. Pai, vorbim cu astia de la CugetLiber, il cunosc pe MiculMazgalici au si tus pe acuarela si doneaza din suflet o imagine bine aleasa cu prima biserică episcopală din Scythia Minor, sa fie de veghe pe Geamul Vizitatorului.

Traian
29 octombrie 2022
Poarta lui Maculatura de ApaCALDA

Cred ca m-am grabit cu mesajul. Am rasfoit prin Ziar si sigur de aici e motivul. Nu avea cum [Usa Inalta, Ingrijita, bine Zugravita, cu Nume De Domnita Distinsa] sa greseasca, e cu roseata pe floarea nationala[bujor]. "(GICA SUPARATU SI NESPALATU, lipsa apa calda de 3 luni de zile, in tomis 1 nu am avut apa decat vreo 7 zile in total in 3 reprize din 15 august iar acum nu am din 21 octombrie (problema banilor in avans pentru gazele cet palas) deci in titlu corect era sa se spuna " in continuare fara apa calda de aproape 3 luni de zile " !!!! … apa calda era oprita din 21 octombrie cand se dadea doar de vreo 2 zile si inainte de 19 octombrie a fost oprita vreo 2 - 3 saptamani si tot asa !!! aveti macar bunul simt si dati informatiile corecte pentru ca daca le luati numai de la termoficare o sa publicati numai minciuni ! de ce nu il intrebati pe primar de ce nu a permis / ordonat lucrarile de modernizare in vara, in iunie - august cand era canicula si se putea face si un dus rece cu chiu cu vai si se fac acum cand este frig afara, nu avem caldura la calorifere si un dus rece este exclus ? .... ar mai fi o intrebare - si iarna asta vom primi caldura in calorifere in bataie de joc si apa calda mai mult spre rece (cam ca tot timpul de multi ani !) ca iarna trecuta cand am tinut in permanenta aeroterma pornita 16 ore pe zi pentru ca caldura din calorifere era insuficienta si ajunsesem sa tremur de frig in casa cu caloriferele in functiune conform termoficare sa in conditiile in care nu era foarte frig afara (cam intre plus 7 si minus 1) ? ma gandesc deja cu groaza la frigul pe care va trebui sa-l suport si iarna asta mai ales daca va fi o perioada de cateva saptamani cu ger de sub minus 5 nemaivorbind de banii platiti atat la intretinere cat si la enel pentru aeroterma care va merge iar in permanenta !)"

Traian
30 octombrie 2022
Sinteza

Ce sa va zic, astia de azi atita se pricep, poate cu noroc si prin inteligenta veche de cultura o sa mai avem si ceva urme de istorie pe aici. Cit e alta discutie ! Ref. [Usa] - gluma standard de liceu de pe vremea mea, cel putin toata generatia respectiva o cam stia. La "bazilica" cu rugina se intelege pe poza, dar sa protejezi si cu bani putin si fara prea multe autorizatii in sens ca nu faci schimbari majore sa afecteze "siteul" sint solutii. Una simpla, pai cu geometria de dreptunghi cu 3,4,5 sa fie cu armonie. O fi poate cu 2 adica 6,8 cu geam termopan si e mai bine decit trapa. Lasam si trapa, dar de turisti arata mai bine si iese poate si un ban de vopsea, ciment de scara sau ce mai e nevoie. O fi greu cu tartacuta, sau poate astia alesii-conducerea au planuri marete din maretia votului cu impact la public.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4661 secunde