GALERIE FOTO. Datorită unei donații particulare, Complexul de la Adamclisi s-a îmbogățit cu noi panouri de informare

369

Articole de la același autor

Reprezentanții Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța aduc în atenția publicului vizitator faptul că la unul dintre cele mai importante obiective istorice de pe teritoriul României, Complexul Muzeal Tropaeum Traiani/Adamclisi – care cuprinde monumentul, cetatea și muzeul - au fost montate un număr de nouă noi panouri de informare, care conțin detalii despre fiecare obiectiv în parte.

Panourile în cauză au fost donate de o persoană particulară, în persoana unui fiu al satului Adamclisi - Ion Iorgulescu, care în prezent locuiește în Danemarca. A copilărit și a învățat aici până la vârsta de 18 ani, când a plecat la București, pentru a urma cursurile Facultății de Drept, urmând o carieră în domeniul juridic.

Ion Iorgulescu nu a uitat niciodată meleagurile natale, cele încărcate de istorie milenară, locurile unde s-a format ca om. Pasionat de istorie și mândru de apartenența sa la aceste locuri, el vine în fiecare an, de câteva ori, la Adamclisi. A decis să facă această donație din dorința de a contribui la promovarea corespunzătoare a acestor obiective. În același timp, acțiunea sa este menită să trezească și interesul altor posibili donatori, care să îi repete gestul.

Cele nouă panouri montate în această toamnă sunt redactate bilingv, în română și engleză. Textele conțin informații prețioase legate de construirea Monumentului Triumfal și de ridicarea cetății Tropaeum Traiani, precum și date referitoare la evoluția șantierului arheologic. Sunt astfel prezentate și inedite imagini de epocă, fotografii ale ruinelor celor două obiective, în diverse perioade ale epocii moderne. Nu în ultimul rând, pe unul dintre panouri poate fi studiat un interesant traseu turistic, propus vizitatorilor, și pe care sunt trecute cele mai importante obiective cultural-istorice din sudul județului Constanța.

Machetarea și grafica panourilor a fost realizată de Tiberiu Ivan și conservator IA Mariana Petruț.

Punerea în valoare și promovarea obiectivelor de la Adamclisi nu trebuie să constituie, exclusiv, apanajul unei instituții muzeale sau a unei autorități, ci și deziderate ale membrilor comunității civile, care au datoria de a respecta și îngriji, dar și promova, extraordinarul patrimoniu cultural-istoric al ținutului dintre Dunăre și Mare, Dobrogea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.4862 secunde